Cool Den, които отразяват днешния ден в музиката си

Cool Den Copyright: Licata.bg

Свободни, непреклонни и много разнообразни в музиката си. Това са Cool Den – една нова група, която за кратката си история има вече два дългосвирещи албума. Напълно невъзможно е, обаче, да съберем ясно и в една дума каква музика да очаквате от тях. Защото от тях може да се очаква всичко – и гръндж, и пънк, и алтърнатив, и рок, и ска, и фънк.

Факт обаче е, че те са част от една все още не голяма, но силна вълна на музиканти, които много категорично поставят социални теми в творчеството си. Също като No More Many More, „Керана и космонавтите“ и  други, песните на Cool Den често са огледало на уж ежедневни, а толкова екзистенциални истини. „Винаги епохата си намира отражението в музиката. Достатъчно мъгла има в света, гледаме да я разсеем“, вмъква в разговора ни Никола Симеонов – фронтмен и китарист на бандата.

Песните им са толкова различни, че си помислихме на глас пред тях, дали още не търсят стила си. Оказа се, че това им е казал и Методи Кръстев от No More Many More, който им помага от самото начало и е техен вдъхновител (заедно с още групи като „Уикеда“, „Джанго зе“ и „Контрол“). Но май всички грешим… „Един артист никога не трябва да се намира. Може да твори разнообразно до безкрай. Стилът му го определя публиката, когато го слуша, разпознава и казва „Това е той, това е неговият стил“, размишлява над чаша кафе Никола. Заедно с него на сцена излизат Ивайло Петров (вокали, китара), Васил Андреев (бас) – с който също се запознахме и поговорихме лично за музика, и Теодор Чирпанлиев (барабани).

ТАЗИ ЗЕМЯ

В края на октомври Cool Den пуснаха втория си албум, озаглавен „Тази земя“ и го представиха с голям концерт в столичния клуб Терминал 1. Нещо ужасно отличително за тавата, а и за групата като цяло, е отношението им към България.

„Като кръв, която попива в пръстта.

Като пъпната връв и светулка в нощта.

Нещо ме тегли към тази земя.“

„Тази земя“

Това е една част от текста на едноименния сингъл от албума. „Защо всички си тръгват?! Аз не разбирам. Реално тук имаш много по-голямо поле за изява отколкото в чужбина“, леко започва да кипва кръвта на Никола, отваряйки темата. „Не гледам реалността тук през розови очила. Просто всеки си измисля света. А това е нашият. И той е хубав. Защото няма такова нещо като „обективна истина“. Хората сервират вътрешния си свят един на друг под претекст, че това е обективната истина, но тя не съществува“, успяваме да събудим философът в Никола.

КРИТИЦИ ОПТИМИСТИ

Но преди да сте ги слушали, не си вадете изводи, че музиката на Cool Den е патриотична, че са шовинисти или нещо подобно. Съвсем не им липсва и другата гледна точка, която се появява като сатира на днешния ден в текстовете на Никола. По-важното е, че и четиримата са решили както в личен, така и в музикален план да отворят очи за плюсовете. „Минусите тук всички ги виждат и употребяват“, кратък е Васко и само добавя, че около себе си са образували кръг от хора, които гледат към положителната страна на живота и „мисля, че на това трябва да се набляга“.

„Просто правим музиката си и ако някой иска да я чуе, нека я чуе. Ако творим, замисляйки се дали хората ще ни слушат, ние по-добре да спрем! Какво, ако има възможност никой да не ни чуе?! Пак ще свирим. Аз обаче съм сигурен, че има хора, които ще ни слушат. Колкото и да имаме песни, в които да има социална критика, ние много вярваме в обществото, смятаме, че е интелигентно и може да възприеме такива неща, дори да му отнеме време“, категоричен е Никола.

БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ

Въпреки че Никола е човекът, който пристига в репетиционната с идеите за текст и музика, парчетата се изковават от общите усилия и на четиримата. „Понякога, чисто като музика, идеята се изменя тотално, дотолкова, че да няма нищо общо с първоначалното предложение“, разказва Васко, който визира една предстояща песен от следващия им албум. С тази и още, промъкнали се случайно реплики, става ясно, че Cool Den не спират да творят и вече работят по новата си музика.

Cool Den
Цялата банда – Ивайло, Васко, Теодор и Никола (от ляво на дясно)
Снимка: Поля Христова

Преди да заговорят за трети албум обаче, момчетата искат да се отдадат на и без това много прясната си тава „Тази земя“. От нас имат пожелания за много представяния на живо. Дали ще се случи… не зависи от тях. Знае се обаче, че този път ще наблегнат на повече видеоклипове. Следващият ще е към песента „Знам“ и идва съвсем скоро, защото вече е заснет.

ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС

„Ще цитирам Даката от The Lefties, който казва: „Колкото повече пише един музикант, колкото повече твори, толкова повече е трениран да може все по-често да се закача за вдъхновението“. Тоест, дори да твориш спонтанно това пак е въпрос на тренировка. Колкото повече го правиш, толкова повече го правиш“, кратко и ясно обяснява основният идеен двигател на Cool Den – Никола.

Самият той признава, че е изпитал формулата на собствен гръб. Преди с Ивайло да съберат Cool Den, в продължение на 2-3 години, Никола е бил в творчески застой. „В някакъв момент се отпуших малко и започнах да пиша. И колкото повече пишех, толкова повече пишех. В момента всеки ден ми се ражда нова песен“, дава лични доказателства музикантът.

Една от сламките, за който се хваща, за да изплува от този застой, получил на концерт на No More Many More. “Не си спомням да съм изпитвал друг момент с толкова голямо внезапно вдъхновение. След този концерт веднага се роди една от нашите песни, която хората възприемат добре – „Характер“. Тя просто е вибрацията на No More Many More през моя прочит”, връща се към онзи концерт Никола. Въпросното събитие се е случило преди дори да има идея за сформиране на Cool Den. Доста след това „Характер“ влиза в първия албум на групата и се сдобива с клип, режисиран и монтиран от самия Никола.

БЪДИ КОРАВ!

В последствие с No More Many More пътищата им се пресичат, а ветераните на сцена подават ръка на новата банда – взимат ги по концерти, свирят с тях на представянето както на първия им албум „1“ (излязъл на 1 юни 2020 г), така и на втория – „Тази земя“, помагат им с организацията и им дават ноу-хау. От Методи Кръстев и компания Cool Den взимат пример за дисциплината, с която трябва да се работи. Затова сами се описват като „организирани, трудолюбиви и целенасочени“. „Големи късметлии сме, че се събрахме такива – никой от нас не е човек на крайностите, нямаме проблеми с наркотици и алкохол, нито емоционални залитания. И това много ни помага да вървим напред. Има много групи, които са страшни музиканти, но крайностите им ги спират. Но България не е Америка, не може да пробиеш в голям лейбъл, докато имаш брутални зависимости, и въпреки това да вървиш напред. Тук не става така. Тук, ако не си корав, ако не си трезвен и дисциплиниран, нямаш да успееш“, допълва Никола.

ПРИЯТЕЛИ

Освен No More Many More, Cool Den получават подкрепа и от още много приятели музиканти, чиито имена четем на обложката на втория им албум. Сред тях например е саксофонистът Преслав Пеев от „Керана и космонавтите“, който си хванал автобуса от Пловдив, дошъл до София за запис и вечерта си тръгнал обратно. Александър Михайлов от „Таралеща“ също има принос в записите. И няколко жени-музи – гаджето на Никола – полякинята Joanna Połeć, Ана-Мария и колежката им Айсел. Първите две са вдъхновили песните, в които пеят, а за Айсел… момчетата обещават парче в третия албум.

Cool Den Copyright: Licata.bg
Никола и Васко/ Cool Den
Снимка: Licata.bg

Само година след дебюта си Cool Den определено отбелязват видим прогрес както в композирането, така и в мащаба, в който творят. „Тази земя“ е смесен и мастериран от Стоян Бозов, студио Creative Labs Studio, още един много сериозен музикант. За него Никола се шегува, че с уменията си на китара го е „върнал в първи клас“ и нищо чудно Стоян тайничко да е презаписал някоя и друга китарна партия. От съквартирант на Васко, Бозов се е превърнал за малко в петия член на Cool Den, като е помогнал значително при записите и аранжиментите на парчетата, споделят момчетата.

МИСИЯ

Изброявайки ни всички имена на музиканти и приятели от други групи, които им помагат, Cool Den споделят, че им се иска да има повече колегиалност в музикалните среди и отхвърлят идеята за конкуренция. Правят музика сериозно, но отказват да се приемат твърде на сериозно. „Ние сме това, към което хората подхождат след дълъг работен ден и нашата цел е да сме им утеха, да им предложим забавление и на трето място – някакъв смисъл. Не трябва да възприемаме ролята си по-сериозно от това, което реално е“, казва Никола и отказва да използва сцената си, за прокарване на каквито и да било идеи, дори и да му се струват най-правилните. „Аз съм никой за да казвам на хората как стоят нещата. С какво съм по-специален от Гошо от млекарницата? Нашата отговорност е да сме автентични. Това е“, категоричен е фронтменът.

НАЧАЛОТО

Толкова много свършена работа по издадени албуми, заснети клипове и пуснати сингли, концерти по фестивали и в клубове, а началото на бандата е изглежда толкова близо. През 2018 г. Никола свири „на шапка“ на бул. Витоша в София. Ивайло минава от там, заслушва се и предлага да се присъедини. Двамата правят „No excuses“ на Alice in Chains на улицата и веднага получават 20 лв от един минувач. Първоначално свирят като дуо по клубовете. След това към тях се присъединява барабанистът Явор Цветанов и стават акустично трио. С влизането на Васко на баса в бандата вече обликът им се оформя.

Снимка: Поля Христова

След първия албум „1“ обаче, пътищата им с Явор се разделят и бързо на негово място палките хваща Теодор Чирпанлиев. Вече са като стиснат юмрук, както сами се описват. И всеки си има роля. Ивайло, който е родом от Габрово и е учил тонрежисура, е човекът с добра комуникация и таланта да намира правилните хора в правилния момент. За Никола вече казахме, че е източникът на идеите за музика и текст. Завършил е Книгоиздаване във Факултета по журналистика към СУ и е родом от Шумен. Васко е столичанинът, завършил бас в Консерваторията и освен за дебелите струни отговаря за организацията и точността в групата. Теодор се грижи за това да са винаги музикално подготвени, да са разсвирени, достатъчно репетирали и да изпипват нещата. Сами казват, че е най-добрият инструменталист в Cool Den, с най-добра школовка. В момента учи барабани в Консерваторията и е родом от Бургас.

Името си го измислят малко като на шега. Една от първите им песни се казва „Никулден“. Адски хващащо парче, което кара вените да преливат от адреналин и склонява към некоординирани подскоци. Затова съвсем нормално се е превърнало в едно от любимите на публиката им. Та от Никулден, бързо става „кулден“. Кул – ден. Cool Den. А на Никола му звучи и като Pearl Jam, една от любимите му банди. „Cool Den си има значение и на английски – “готина бърлога”. На шведски пък означава „охлади го“, добавят момчетата.

Четете още по темата