_SMALL TALKS_ с Lek City Case: Музиката е любов

Lek City Case & Licata.bg Copyright: Licata.bg/ Marin Karastoianov

Lek City Case са алтернативна банда от Бургас, с която не веднъж вече сме ви срещали. Правят авторската си музика с много душа, имат зад гърба си вече един албум „SEVEN“ (2023 г.) и са част от музикалното семейство на Projector Plus. Концертите им са бутиково изживяване и истински празник на музиката, който не се случва всеки ден. Избрали са трудния път да правят музиката си в родния си град, но поне един път в годината акостират в София, за да се обозначат и на столична сцена. Те са бандата на Ивановците – Иван Петков (вокали), Иван Янков (барабани), Иван Енев (китара), Георги Кискинов (китара), Александър Георгиев (бас), Ангел Иванов (клавишни), и направиха страхотен лайв само преди дни (13 парил 2024 г.) в столичния клуб Mixtape5. Качиха на сцената много приятели музиканти – Владо Михайлов (REWIND, SLNG), Никеца (Casual Threesome, Nikeca), Миша и Мария (SILUET), Мартин Профиров (P.I.F., SILUET), Керана, и ни зарадваха с нова продукция.

ВИЖ ОЩЕ: Тежка вечер с Lek City Case и приятели (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Само след няколко часа почивка се срещнахме отново с тях в мързеливата неделя сутрин, за да си поговорим пред камерите на Марин Карастоянов и Асен Георгиев във видеорубриката ни _SMALL TALKS_. Споделяме ви част от разговора ни тук, а целия може да гледате в официалния ни YouTube канал и на финала на тази статия.

За вас музиката освен споделяне какво е?

Иван Петков: Най-вече любов. А за мен лично е частицата, без която не мога да съществувам.

Иван Янков: Не трябва музиката да се прави насила, да има негативна енергия около нея, да има стрес. Просто се качваш на сцената и си даваш душичката.

Направихте и 3-4 нови песни на концерта в София…

Иван Янков: Пет. Но едната не я изсвирихме.

Иван Петков: Даже 5 и половина. В момента записваме проактивно във всеки свободен момент. Работим усилено с малкия Ванко – Енев. Снощи направихме „Hold On“, „Anger“, „Trouble Is My Middle Name” и “Fisherman”,  за която дори не съм сигурен дали така ще се казва.

Чухме и парче на немски, кое е то?

Иван Петков: Intro. То е половинката, за която говорих. Готово е до половината. В него има и италиански, и испански. Просто така дойде енергията. Парчето дойде от един джем. Аз ги чух и казах „Това е добре, запишете ми го“. Така работя – правят ми запис, след като сме сглобили музикалната част от парчето, слушам го и мисля в коя посока да тръгне.

За „Hold On“ сам разказа от сцената, че е обвързано с ваша социална позиция. Разкажи ми малко повече?

Иван Петков: Песента е за това какви …

Иван Янков: Животни.

Иван Петков: Да, какви неприятни животни сме ние. Всъщност, най-тираничните, и как унищожаваме най-ценното, а именно нашия дом – Земята.

Имаше ли конкретна провокация да напишеш тази песен?

Иван Петков: Провокациите са ежедневие. Достатъчно е да видиш как бакшишът пред теб изхвърля фаса си през прозореца. И това може да те провокира дори в някакъв момент. Това много ме напряга мен лично и мисля, че всеки трябва да показва негодувание срещу това, за да разберат тези хора в някакъв момент, че не е ок.

А мислите ли, че с музика може да промените нещо?

Иван Петков: Мисля, че всеки трябва да прави опити, по какъвто и да е начин, да променя към по-добро. Музиката е способна и тя го е доказала неведнъж. Музиката е движеща сила за мислещите по друг начин.

Иван Янков: Слушай какво ще ти кажа – музиката промени мен. Ако същото това нещо си го кажат всички хора – всичко ще се промени. Това е!

*Не пропускайте да се абонирате за YouTube канала на Licata.bg, където ще продължаваме да ви организираме лични срещи със смислени артисти от България и света!

Четете още по темата