Нергал – едно полско метъл величие срещу системата

Me And That Man @ Hills of Rock 2022 Copyright: Licata.bg/ Ivo Kanin

Нергал е фронтмен, китарист, идеолог и основното чудовище на полските екстремни метъл машини Behemoth. Но и още много неща, които често остават в сянката на зловещата им сценична театралност: редовен „клиент“ на правосъдната система в Полша заради обвинения в богохулство; собственик на верига бръснарници; колекционер на метъл тениски; практикуващ йога; победител в мача с левкемията; ценител на изящното изкуство; завършил история; защитник на LGBT и правото на аборт. С две думи –  зад сценичния образ на Адам Дарски и зад музиката на Behemoth явно стои нещо доста по-голямо.

ЧУЙТЕ МЕ! ВИЖТЕ МЕ!

И самият Нергал (прякорът става негово официално презиме през 2012 г) казва това в интервю за Kerrang! преди 3 години: „Опитваме се да създадем нещо по-голямо от музика“. Тези думи пред камерата са изречени от ухилен тип, с големи сини очи, безупречна прическа, съвсем обикновен аутфит, който страда от словесна логорея в добрия смисъл на думата. „Не съм най-умният човек на Земята… Наясно съм с това. Колкото и да съм арогантен шибан тъпак, знам къде ми е мястото. Далеч не съм най-великият, но все още се боря да изпратя посланието си. Просто се опитвам да кажа „Чуйте ме! Вижте ме!“, защото имам да кажа нещо, което се надявам да е много важно“, настоява Дарски.  

Заявява позиция по важни за него проблеми винаги когато може – пред журналист, от сцената и в текстовете на песните си. В първия случай е най-лесносмилаемо, защото говори човек, съблякъл сценичния си образ и директно отстояващ тезата си. Метафорите от сцената и в музиката му са далеч по-загадъчни, объркано тълкувани от начина, по който изглежда Behemoth. Точно заради шоуто, което правят, мнозинството дори не се замисля какво има да каже Нергал, отблъснато от обърнатите кръстове на „Сатаниста“ (The Satanist – комерсиално най-успешният албум на групата).

Behemoth @ Hills of Rock 2022 Copyright: Licata.bg/ Yvo Kanin
Behemoth @ Hills of Rock 2022
Снимка: Yvo Kanin за Licata.bg

Нергал е чудовище от древната месопотамска митология, бог на подземния свят, който пие кръв. А Адам Дарски съвсем не пие кръв (пие бяло вино) и не прави черни магии (само black metal) в свободното си време. Видяхме го с очите си на тазгодишния Hills of Rock в Пловдив, където излезе в две поредни вечери с двата си коренно различни музикални проекта – Behemoth (Виж подробности: Hills of Rock 2022 – Ден 2: Демони изпълзяха от пъкъла), и дарк блус кънтри алтер егото му в Me and That Man ( Виж подробности: Hills of Rock 2022 стартира огнено със Slipknot). Във втората група черна качулка и намазаното с боя зловещо лице от Behemoth дават път на каубойска черна шапка и кожени ботуши.

А докато не беше облечен с нито един от образите си, просто в тениска с рязани ръкави, бейзболна шапка и чаша бяло вино в ръка, той се забавляваше кротко пред сцената на изпълненията на колегите си.

Нергал и King Diamond от mercyful fate бекстейдж на Hills of Rock 2022
Нергал и King Diamond от Мercyful Fate бекстейдж на Hills of Rock 2022
Снимка: Instagram/nergal69

НОМАДСКА ПРИРОДА

Роден преди 45 години в Полша, бивша комунистическа държава, рязко превключила след промените към блюстителка на католическите догми в техните крайности. Израснал с жажда за свобода и отворени граници, първото нещо, което прави след падането на режима е да пъхне паспорта в джоба си и да поеме към Запада, за да попива музика. Преди да има тази възможност вече си е инжектирал Blasphemy, Venom и Bathory в ценностната си система. „Берлинската стена падна, Желязната завеса се вдигна и се отвориха цели нови врати. Тогава вече можех да пусна на свобода номадската си същност„, казва в интервю а Revolver преди няколко години Нергал.

Behemoth @ Hills of Rock 2022 Copyright: Licata.bg/ Yvo Kanin
Behemoth @ Hills of Rock 2022
Снимка: Yvo Kanin заLicata.bg

Вдъхновен от норвежката блек метъл организация Black Circle, Нергал, заедно с музиканти от групите Veles и Xantotol, създава свое подобие – Temple of Infernal Fire. Много бързо обаче музиката стъпва крачка назад, за да се появят крайно десните политически виждания на другите музиканти. В този момент Нергал напуска, защото тези политически възгледи не му опонират. Останалите обаче обвиняват него и Behemoth в предателство и това създава истинско напрежение между Нергал и Роб Даркен от Graveland, което достига до смъртни заплахи.

ЦЪРКВИТЕ ДА ГОРЯТ*

Затова пък религията и нейната система от ограничения, застава в центъра на идеологическата борба, на която Нергал подчинява музиката си от самото начало.  

Основната цел на църквата е да контролира хората, да ги накара да се страхуват, за да отидат при нея„. Това е само едно от много публични изказвания на артиста. Наричал е католическата църква „най-убийственият култ на планетата“, през 2007 г. по време на концерт. Придружава думите си с разкъсване на Библията – „книга с лъжи“. Е, това води до първото от много дела, заведени срещу него за богохулство. Тук е моментът да кажем, че Полша е единствената държава в Европа с толкова строги закони за богохулство. Имат си и крайно религиозната организация с армия от адвокати Ordo Iuris (Правен ред). Тя е основният преследвач на Нергал.

На пук на тях Нергал обявява себе си и групата си за сатанисти. Всъщност нито един от членовете не е религиозен, те по-скоро са атеисти, боравещи перфектно с всички атрибути на Луцифер в сценичните си изяви. „Това, което ние правим е много театрално. Артистичното ми алтер его на сцена, може да бъде каквото си поиска, да изглежда както си поиска. Защо? Свобода! Свободата е свобода, музиката и изкуството са свобода. Не го правя за да впечатля някакви хора, а за да ги провокирам“, обяснява един от най-откровените музиканти.

Behemoth @ Hills of Rock 2022 Copyright: Licata.bg/ Yvo Kanin
Behemoth @ Hills of Rock 2022
Снимка: Yvo Kanin за Licata.bg

Въпреки това, Адам Дарски прави все пак някаква връзка между себе си и дявола. „Винаги съм бил свързан с антигероите. В повечето случаи те са били изкупителни жертви, мъченици и негативни архетипи, инструменти, използвани, за да превърне църквата хората в роби. Винаги съм обичал независимостта и автономността, свободомислието, свободата и интелигентността. Сатана винаги е бил много силен символ на всички тези ценности, така че за мен е много естествено да заема неговата страна“, обяснява нашироко в интервю за Kerrang!.

През годините Нергал е въвлечен в непрекъснати съдебни дела освен за разкъсването на Библия на сцената, но и за снимка в Инстаграм, стъпил върху икона на Дева Мария или пък тениска с орел и обърнат кръст с емблема на Behemoth, в която е припознат гербът на Полша. Нито той, нито противниците му обаче се отказват от тези битки. Но те започват да променят, или по-точно да разширяват, бунта на Нергал. И ако е бил срещу църквата, то вече е доста по-широк – срещу всички, които „се опитват да контролират и заразят живота ни“.

F*CK THE SYSTEM

Behemoth винаги е била група, свързана с религията, да, но сега се разширява. Вече не е просто анти-религиозна банда, тя е против системата“, заявява Адам Дарски. Свободата на словото трябва да е преди религията в Полша – това е основната теза на артиста. И всеки, който не е съгласен попада под ударите на Нергал. От една страна това е правителството: „Полското правителство управлява на принципа – разделяй и владей. За тази цел им трябват врагове и изкупителни жертви. В този ред на мисли аз съм един от любимите им враговe и трябва да стана изкупителна жертва.“ От друга – неправителствените организации като Ordo Iuris. Но не само заради личната им вражда, а и защото именно тази организация подготви и разработи правните основания за законовото решение срещу абортите, прието миналата година, благодарение на личните си връзки с националистическо-консервативното правителство, както пише „Шпигел“.

Me And That Man @ Hills of Rock 2022 Copyright: Licata.bg/ Ivo Kanin
Me And That Man @ Hills of Rock 2022
Снимка: Yvo Kanin за Licata.bg

Правните експерти на Ordo Iuris са помогнали при законовото оформление на различни анти-LGBT декларации, приети от почти 40 местни парламента и градски съвети в Полша. Всъщност организацията е всичко, което Нергал мрази. Той се обявява за равни права за гейовете и лесбийките, строго разделение между църква и държава, църквата да бъде лишена от данъчните си привилегии, както и „за“ премахване на чл. 196 от Наказателния кодекс на Полша, който криминализира накърняването на религиозните убеждения. „Когато говоря за всички тези теми съм много емоционален. Направо започвам да треперя. Готов съм за юмручен бой с всеки, който иска да отстоява правата си срещу моите“, казва Нергал.

Името на последния албум на Behemoth, който излезе на 11 май 2022 г., е Opvs Contra Natvram (в буквален превод „Да вървиш срещу течението“). „Моите темите днес са руски нашественици, политическа коректност, кенсъл култура, ограничителни закони за абортите. Вече не говоря само за религия. Говоря за по-широки аспекти, които се опитват да контролират и заразяват живота ни. Изкуството трябва да бъде среден пръст срещу тези идеологии, които се опитват да ни поробят“.

В интервю за Kerrang! от 2018-а той се обръща към правителството в родината си: „Полша, давам голяма част от приходите си за данъци за тази държава. Така че, Полша, защити ме от опортионисти и идиоти, щом с парите ми строиш училища и тези шибани църкви. Но не, те искат да ме осъдят защото съм извън нормата, различен, наричат ме обществен враг. Това са готини метафори, но често – аз такъв ли съм? Не мисля. Аз съм радикален в музиката си, защото тя, заедно с тези метафори, ми е нужна, за да изразя вътрешната си фрустрация срещу тези граници, които ни се поставят и властите които ги налагат. За мен те са HIV-ът на нашето време“.

Е, не само Полша се притеснява от голямата уста на Нергал и сатанинската му музика. През 2014 г. Behemoth са арестувани в Русия по време на турне и са депортирани. Официалната причина – проблем с визите. Неофициалната – антихристиянската им пропаганда.

УКРАЙНА, БЪДИ СПАРТАК!

Когато свиря не си позволявам адреналина да ме завладее. Оставам с хладен ум, за да намеря момент по време на концерта и да припомня какво се случва по света“, твърди Нергал, който в момента е в такъв тур режим, че максимумът му почивка е два дни между концерти с Behemoth и Me and That Man. От началото на годината е приел за лична кауза да говори публично за войната в Украйна. Признава, че търпи критики от хора, които го обвиняват, че не е бил толкова шумен за конфликтите в Сирия и Афганистан. Естествено, той не остава длъжен на тези забележки. „Това е така, защото ризата е по-близо до тялото ми, отколкото сакото. Ето защо. Това се случват точно до границата на родината ми„, е неговият отговор.

Behemoth @ Hills of Rock 2022 Снимка: Instagram/nergal69
Behemoth за Украйна @ Hills of Rock 2022
Снимка: Instagram/nergal69

Този негов военен вик в подкрепа на Украйна е безкрайно прозрачен в първия сингъл на Opvs Contra Natvram, „Ov My Herculean Exile“. „Използвам митологични фигури като метафори, за да изразя чувството за свобода, което е дълбоко вкоренено в природата ми. Спартак – голям римски бунтовник, обединил робите, за да предприеме голям шибан набег срещу потисниците. Той е символ и може да се използва свободно за геополитическата ситуация в момента. Украйна, трябва да сте като Спартак. Имате моята подкрепа. Понякога малка група хора може да причини сериозни щети и да унищожи много по-голяма армия“, заявява Нергал.

КАУБОЙСКА ШАПКА

И ако случайно вече ви е значително по-ясно що за индивид е Нергал и че е далеч от клишето за кух блек метъл с култ към Сатаната, но в същото време продължавате да имате проблем с изразните средства на Behemoth – бързо си пуснете Me and That Man. Страничният дарк блус кънтри проект на Адам Дарски се ражда от същата му нужда за търсене на свобода, но формата определено е различна.

Първоначално Нергал създава Me and That Man като дуо, заедно с британския китарист Джон Портър през 2013 г. През 2017 г. излиза първият им албум Songs of Love and Death и двамата се разделят, като Me and That Man се превръща в отворен проект, през който преминават много музиканти, включително Кори Тейлър (Slipknot), Matt Heafy (Trivium), Brent Hinds (Mastodon), както и много ъндърграунд артисти. От това и стилът на банда се променя, а на живо са наистина впечатляващи.

Това беше най-трудната артистична връзка на лично ниво, която някога съм изпитвал в живота си“, споделя пред сп. Revolver Дарски през 2020 г. „Джон беше на около 70. Баща ми е на 74. Представете си да направя банда с баща ми. Трудно за осъществяване. Имаше твърде много различия. От гледна точка на изкуството беше страхотно, беше развиващо и вдъхновяващо. Но нямаше начин как да продължа в тези лични отношение. Преди изобщо да му го кажа, той сам се изхвърли от бандата. Дори не ми прати sms. Просто го обяви в социалните мрежи“, разказва накратко първия период на проекта Нергал.

Днес за него е все по-голямо предизвикателство да прави музика с екстремни метъл артисти, които да представи в нова светлина.

А най-интересното е, че признава, отново пред сп. Revolver, че ако го попита човек дали харесва кънтри, категоричният му отговор ще е „не“. Няколко артисти от този жанр обаче за него правят разликата. И това са Джони Кеш и Уили Нелсън.

ЛЕВКЕМИЯТА

Видимо е, че Нергал винаги е бил боец. През 2010 г, обаче, съдбата го прави истински войн. Получава диагноза левкемия, минава ускорен курс химиотерапия, завършил с трансплантация на костен мозък. След като излиза от болница има усложнение с инфекция, но за щастие прескача и тази пропаст и лекарите му съобщават, че е в ремисия.

Me And That Man @ Hills of Rock 2022 Copyright: Licata.bg/ Ivo Kanin
Me And That Man @ Hills of Rock 2022
Снимка: Ivo Kanin за Licata.bg

Докато бях в болницата, говорих с други пациенти. Всички те виждаха света в черно и казваха „Ако оцелееш, ще трябва да внимаваш за всичко през остатъка от живота си“. Тогава казах на лекаря си „Ако животът ми се сведе до просто оцеляване и молитви да остана жив, ако не съм способен да правя това, което обичам, нямам никакво желание да преминавам през всичко това“. От днешна гледна точка осъзнавам, че това е най-важното нещо, което се е случило в живота ми и съм благодарен за него. Психически, физически и духовно съм много по-силен днес. Болестта е знак и идва при нас с причина. Знаете ли какво? Може би имаме нужда от нея дори“, заявява пред The Guardian той.

ИЗВЪН МУЗИКАТА

Извън музиката, сцената и интервютата, Адам Дарски кара матов черен Мерцедес с регистрационен номер „W1 Satan“. Бейзболната му шапка е украсена с думата „Антихрист“. Събира винтидж рок и метъл тениски за хиляди евро, за които наддава в ebay чрез подставено лице. Голямата си популярност печели не толкова от шумните скандали с властите в Полша, колкото от необичайното решение да стане жури в риалитито „Гласът на Полша“. Нито за миг не крие, че е приел заради големия хонорар, с който успява да плати огромната сметки за лечението от левкемия. Но пък ясно дава да се разбере, че в телевизията определено му е било приятно. По същото време започва връзка с полската поп звезда Doda и по петите му плъзват папараци.

Нергал Снимка: Tomek Łączyński
Нергал на бръснарския стол
Снимка: Tomek Łączyński

Докато е в устата на всяка медия с Behemoth вади най-успешния им комерсиално албум – “The Satanist” (2014). Гениалното заглавие издърпва тавата нагоре по класациите, а вдъхновението за него Дарски получава в бизнес класата на самолет, седейки от бизнесмен, важно разгръщащ списание… The Economist. Връзките между нервните клетки в мозъка на Нергал се сплитат мигновено и The Economist се приравнява на The Satanist.

Междувременно има верига бръснарници и е собственик на нощен клуб на име Libation в Сопот (Полша).

Занимава се йога отдавна. Сам споделя, че започва, когато е на 22, в опит да пребори паник атаките. Истински се запалва от практиките обаче след като влиза в ремисия от левкемията. Не са му позволени тежки тренировки и той се отдава на йога. Може би в нея се корени и интересът му към Индия и Непал. „Първото нещо, което наистина промени живота ми, беше първото ми посещение в Непал. Може би е било 2005 г. Бях сам и отидох за 2 седмици. Една седмица прекарах в Катманду, а на следващата пътувах до Покхара. От там направих обиколка в планината. Просто наех гид, взех си раницата, книга и музика и… толкова. Без телефон, без контакт, без проблеми“.

Индия също му служи за дигитален детокс. Там сменя телефона с книгите, „най-добрият начин за почивка“ според него. Сред част от четивата му са и окултните книги на Алистър Кроули. Да същият, който е повлиял на Джими Пейдж и още куп рок звезди.

*Burning Churches е името на песен от втория албум на Me and That Man “New Man, New Songs, Same Shit, Vol.1”

Използвани са интервюта на Адам Нергал Дарски за Kerrang!, Revolver и статии от „Шпигел“

Четете още по темата