Arctic Monkeys с първи концерт в България (СНИМКИ + СЕТЛИСТ)

Arctic Monkeys @ Burgas, Bulgaria Copyright: Licata.bg

Шефилдската четворка Arctic Monkeys направиха грандиозен първи концерт в България, на пристанището в Бургас снощи, 12 август. Истерията по пристигането на актуална група на върха на кариерата си доведе до отдавна разпродаден лайв, стотици фенове останали извън зоната на концерта и пълна екзалтация на тези, добрали се пред сцената.

Още преди първия акорд на ударното начало с Do I Wanna Know?, публиката от първите редици (със средна възраст 20 години и придошла от всички краища на Европа) успя да надвика с френетични писъци професионалното озвучаване. Бургас беше втора спирка от турнето на Arctic Monkeys, което започна с два последователни разпродадени концерта в съседна Турция, след като групата не е излизала пред публика от 3 години. Безупречен стегнат сет, топ форма, вокали с качеството на студиен запис. Това е само малка част от всичко, което донесоха британците у нас. В началото на шоуто, през първите три песни, личеше обаче все още леката скованост от дългия период без концерти на живо. Алекс Търнър и бандата обаче бързо се отърсиха от това и смениха поведението напълно, което предизвика предимно дамската публика на първите редове да крещи до изнемога.

ФЕНОВЕТЕ

Феновете като че ли бяха разделени по възрастови групи. Най-отпред бяха застанали красиви, енергични, цветни млади хора, които пееха, танцуваха и крещяха с пълно гърло в гъста маса от тела. Отзад бяха заели места по-зрелите почитатели на Arctic Monkeys и доста придрижители на тийнейджъри, които бяха по-сдържани в емоциите си, но награждаваха бандата с бурни аплодисменти.

ПРОДУКЦИЯТА

Arctic Monkeys, освен истинско чудо на британската и световна сцена още от създаването си, е и банда известна с педантичността към детайла и изпълненията си на живо. В случая, интересен момент е, че групата пътува изцяло със стара, озвучителна техника на възраст от няколко десетилетия. Освен на визия, сцена и шоу от ерата на аналоговите технологии, явно бандата залага и на техника от този период. С тях беше и техният дежурен оператор, който запечата концерта на лента на аналогова кино камера. Осветлението, което използваха, също правеше референции към тази епоха, залагайки изключително на блицове и пренебрегвайки модерното, подвижно цветно осветление.

Преди Arctic Monkeys да се качат на сцена, публиката посрещна синът на Боно от U2 с неговата банда Inhaler, която в момента набира сили във Великобритания и вече попадна в радара на най-големите медии. Преди тях излязоха българите от Jeremy? и направиха страхотен сет. Четете по-надолу.

СЕТЛИСТ

 1. Do I Wanna Know?
 2. Brianstorm
 3. Snap Out of It
 4. Crying Lightning
 5. Teddy Picker
 6. Don’t Sit Down ‘Cause I’ve Moved Your Chair
 7. Potion Approaching
 8. Why’d You Only Call Me When You’re High?
 9. Tranquility Base Hotel + Casino
 10. Arabella
 11. Pretty Visitors
 12. One for the Road
 13. The View From the Afternoon
 14. Do Me a Favour
 15. One Point Perspective
 16. Knee Socks
 17. Cornerstone
 18. 505

Encore:

 1. No. 1 Party Anthem
 2. I Bet You Look Good on the Dancefloor
 3. R U Mine?

INHALER

23-годишният син на Боно от U2 – Elijah Hewson, изведе бандата си Inhaler точно преди излизането на Arctic Monkeys. Групата придружаваше Arctic Monkeys и на двата концерта в Турция и ше продъжи турнето с тях.

Inhaler бяха подготвили близо едночасов авторски сет, който недвусмислено показа заложбите на групата, която издаде дебютния си албум „It Won’t Always Be Like This“ преди година и успя да го качи на пъров място както в Ирландия, така и в класациите във Великобритания, а BBC я нареди в ТОП 5 на класацията си „Sound of 2020“. Въпреки тези чарт успехи, заради пандемията от Ковид, бандата не успя да разгърне потенциала си на живо и тепърва тръгва по големи турнето. Може би затова бяха леко статични на сцена, с видимо притеснение от количеството публика и все още неособено опитни в комуникацията с феновете. Inhaler бяха симпатично наивни като пърформанс, но на безкомпромисно ниво като свирене. Със сигурност публиката от своя страна не им помогна да се отпуснат, защото може би в мнозинството не познаваха бандата. Въпреки всичко, четиримата ирландци направиха страхотен концерт, и по-важното – категорична заявка за бъдещето си.

JEREMY?

Една от най-успешните български банди Jeremy? дадоха старт на вечерта в 18:30 ч. Под жаркото слънце Ерсин и компания не пестиха сили, а обладаха сцената и определено се чувстваха на мястото си не само на голямата сцена, но и пред многобройната публика. Сетът им беше кратък и бяха подбрали най-популярните си парчета, а фронтменът не спря да благодари на публиката за топлото посрещане. Участието им обаче беше прекъснато от инцидент в самия си край. Жегата и плътните редици от фенове пред сцената не понесоха на младо момиче, на което прилоша. Ерсин забеляза случващото се и спря групата като помоли охраната да влезе и да изведе момичето. След като охраната се забави обаче, самият той скочи сред феновете и в крайна сметка бързо нещата дойдоха по местата си. Фенката получи адекватна помощ и най-вероятно успя да остане за целия концерт.

Леко разочарование беше липсата на някое ново парче от предстоящия и дълго чакан трети албум на Jeremy?, който ще направи премиера на 22 ноември в Зала 1 на НДК. Подобно участие щеше да е идеален тест на живо на новия материал, но явно групата ще запази всичко в тайна до промо-концерта.

Четете още по темата