ГАБАНА: Слагаме ново начало!

Група ГАБАНА, която нарежда името си до всички онези смели музиканти, създали българската алтернативна сцена в началото на Милениума, изживява истински ренесанс. С нов сингъл – „Пулс“, с предстоящ трети албум, който ще носи същото име, с променено лого и стабилен състав от четирима чудесни музиканти, няма как да не повярваме на категоричното им: „С този албум поставяме ново начало на група ГАБАНА!“

„Нещото, което ще променим сериозно сега, е че ще обърнем внимание на дигиталните платформи и социалните мрежи. В това никога не сме се задълбочавали“, разказаха ми Виктор Стамболов и Никола „Никсън“ Джоков само преди дни. Открих ги в репетиционната им, където фронтменът и барабанистът, основатели на бандата, ми отделиха достатъчно време, за да разкажат не само за новия си сингъл, но и за бъдещите планове, както и за миналото на групата.

Кадър от концерта на ГАБАНА за 20-тата им годишнина Снимка: Иван Палейков
Кадър от концерта на ГАБАНА за 20-тата им годишнина
Снимка: Иван Палейков

ДИГИТАЛНА ИНВАЗИЯ

„Може би ситуацията от последната година ни стресна, удари ни един шамар, за да се вземем в ръце и да направим всичко необходимо да влезем в крак с модата – да съществуваме и дигитално“, признават двамата музиканти. И като доказателство – само два дни след разговора ни, цялата дискография на ГАБАНА вече е в Spotify (където изобщо не съществуваха преди това) и може да се слуша до припадък.

Бандата, която се допълва от китарата на виртуозния Ангел Дюлгеров и баса на Стойко Милев, като че започва на чисто. „Представям си го като ново начало. Все едно ей сега се събираме, но сме с 20-годишен опит“, смее се Никсъна. Следващата стъпка от плана им е „системно да се прави музика, да се пишат парчета, а не да оставяме такива дълги паузи“. Затова, освен новия албум, който е готов от миналата година, те вече работят и по още нови песни. Така да се каже „не страдат от липса на идеи“. „Предстоят много интересни години за група ГАБАНА“, нахъсано обещават те. Близкото бъдеще пък изглежда така – ако концертният живот се завърне, бандата ще направи представяне на третия си албум „Пулс“ на живо. Ако сцените обаче останат затворени – ще изкарат втори сингъл.

ПЪРВО ОФИЦИАЛНО ВИДЕО СЛЕД 21 Г. НА СЦЕНА

Днес обаче акцентът е на първия, едноименен сингъл от тази тава. Той е знаков за бандата, защото освен новото им начало, бележи и първото им официално видео в 21-годишната история на ГАБАНА. „Много причини има да не сме имали клип. Естествено финансовата е една от тях. Но като че ли и никога не ни е било приоритет. Сега обаче намерихме екип от правилни хора, които ни разбират какво искаме да направим. Оттук нататък може да направим много клипове“, смее се Виктор.

Основният „виновник“ за видеото на „Пулс“ е Иван Палейков, който освен зад камера се е погрижил и за монтажа. Кадрите са направени в красивата Баня старинна в Пловдив, благодарение на Моника Роменска. Пространството е „доизградено“ с 3D визуализациите на Петко Танчев. А самото видео?! То чудесно резонира на парчето – тежко и категорично. Семплата визия, която по никакъв начин няма нужда от много ефекти и сценични костюми, с почти монохромното си изпълнение, оставя място да вникнеш в текста и музиката. Да получиш посланието. А то е силно и е на български. Както и всички останали песни в „Пулс“. „Парчетата са колкото различни, толкова и доста стилово концептуални. Издържани са горе-долу в една линия, но това не пречи да са разнообразни. Това парче е по-тежко, но има и по-рокендрол песни, има 2-3 по-бавни парчета, които не бих определил като балади, но определено са по-спокойни“, надига завесата над предстоящата тава Никсъна и възбужда нетърпение.

Суровият, групарски звук в първия сингъл, явно ще чуем и във всички останали песни, защото инструментите – две китари, бас и барабани, са записвани едновременно в ТОТО студио на Тодор Чорбов. Жив звук като от концерт, но с прецизността на студио и микса на самия Ангел Дюлгеров. Звучи като идеална рок комбинация. Мастерингът ще бъде поверен пък на Юлиан Янев от JJ Mastering.

НАЗАД КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Виктор Стамболов Снимка: Иван Палейков
Виктор Стамболов
Снимка: Иван Палейков

Защо обаче бандата е взела категоричното решение да се ориентира само към българския език в текстовете си, та дори смени и логото си, и от GABANA вече са ГАБАНА?

„Това идва с годините. Основно аз съм писал текстовете на парчетата. Още от гимназията (Виктор е завършил Руската гимназия с английски) това постоянно учене на езика ме караше да се изразявам на английски. Отделно, по-лесно се нагаждат думите на английски. При мен имаше и страх да напиша хубав текст на български. Но с времето стигнахме до момента, в който много ни се иска всичко да е на български. Ние сме българска група“, съвсем откровено ни разказва Виктор. Според Никсъна залитането по английския не е само при ГАБАНА. „В началото на Демокрацията, след свалянето на завесата и забраната да пеем на език, различен от руски и български, музикантите започнаха да избиват някакъв комплекс и да пеят на английски. Може би беше старание да се имитират западноевропейските и американските групи. Мисля си, че този комплекс с времето отминава и в момента се завръща нашето си, уникалното. За мен това е хубаво“.

КАК СЕ ПИШАТ ТЕКСТОВЕ

Оказва се, че в ГАБАНА текстовете са групово усилие. Най-често бандите залагат на един текстописец, но момчетата от Пловдив, не играят тази карта. „Преди известно време се качихме на една вила четиримата. Пуснахме си записите от репетиционната и започнахме да мислим канто и текстове. Основата на почти всички текстове и песни е поставена от нас четиримата в тази вила – три дни, една маса, салатки, ракийки, слушане на музика“, припомнят си Воктор и Никсъна. Но тази история не е от вчера. Всъщност групата започва да записва албума преди цели три години. В началото на 2020 г. е почти готов, но като всичко останало и той трябва да чака ред за по-добри времена. „Не ни беше трудно да се допълваме, защото сме като едно семейство. И четиримата се познаваме от много време, дори сме почти роднини. Аз съм кум на Виктор, Стойко е кум на Ангел. Общо взето вибрираме в едни честоти и в такава среда е много лесно да се изразяваме канализирано и целенасочено. Даже децата ни си играят заедно. И те са група – ГАБАНА джуниър“, смее се Никсъна.

Никола "Никсън" Джоков Снимка: Иван Палейков
Никола „Никсън“ Джоков
Снимка: Иван Палейков

В P.I.F. ПРАВЯТ ИСТИНСКАТА СПОЙКА

Тази идилия в ГАБАНА цари от 2012 г., когато в групата влизат Ангел Дюлгеров и Стойко Милев и се превръщат в едно здраво ядро от четирима музиканти. Така записват и втория албум на групата Lovepill (2016). Преди това обаче бандата сменя доста членове, с изключение на Виктор и Никсъна. Това е и основната причина за огромните паузи между проектите им. Между първия (Do Not Cover от 2007) и втория им албум има 10 години разлика, а цели 6 години пък са били нужни, за да създадат дебютната си тава. Спойката между музикантите обаче не става в репетиционната, а на голяма сцена и то в друга група – P.I.F. Виктор, Никсъна и Стойко свирят около две години с Димо Стоянов и концертират като P.I.F.

После лесно прехвърлят тази енергия на триото им в собствената им банда ГАБАНА, а Ангел Дюлгеров се включва напълно естествено и без никакви трудности, защото е един от най-адаптивните музиканти на родна сцена.

Басистът Стойко Милев, с който първо свирят в P.I.F., а от 2012-а в ГАБАНА Снимка: Иван Палейков
Басистът Стойко Милев, с който първо свирят в P.I.F., а от 2012-а в ГАБАНА
Снимка: Иван Палейков

6 ФЕВРУАРИ 2000 Г.

Всичко обаче започва в края на 1999 г. Тогава са все още хлапета в гимназия, и то в различни училища. „Всъщност ни събра Иван Динев – Моржа“, спомня си Никсъна. „Той имаше идея да прави група, в която той да пее, а аз да бъда пианист. Нищо не стана! Наш съученик ми каза, че Виктор от Руската пее добре и свири на китара. Така се запознахме и започнахме да свирим. Мисля, че първата ни репетиция беше точно на 6 февруари 2000 г. в този ни първи състав“, допълва барабанистът.

Бащата на Никола също е музикант. С групата си имал участие и за да подкрепи младежкия порив на сина си, поканил бандата да погряват. А те – само на месец-месец и половина репетиции. Даже нямали име. Наложило се да мислят много бързо. „Видях един фалшив часовник Dolce&Gabbana и точно защото беше фалшив Gabana беше изписано с едно Б. Много ми хареса как изглежда, а и звучеше като Nirvana”, смее се гръмко Никсъна.

ГАБАНА успяват да станат част от онази мощна вълна от нови групи, които очертаха родната алтърнатив сцена, нищо че стояха малко встрани, предвид факта, че са от Пловдив. За клубната публика под тепетата те са истински култ и точно концертните им изяви ги поддържат като стабилна и любима банда толкова години. С дигиталната им инвазия сме убедени, че съвсем скоро пред определението „алтернативна банда“ за ГАБАНА ще отпадне допълнението „пловдивска“.

Четете още по темата