The Lefties – музика без ограничения

The Lefties - Даниел Стайков и Касем Асуд Copyright: Licata.bg

The Lefties са пауър трио с вече разпознаваем звук, въпреки че са едва малко над 20-те си години. Момчетата от Шумен (с бонус – басист от Сирия) са като излезли от рокендрол филм, в който се събират на 14 и това променя живота им, като го посвещава на алтернативната музиката. Е, без пудрата на Холивуд и типично съпътстван от нашенските културни обременености. Факт обаче е, че зад гърба си имат два страхотни и много разнородни албума, а след тях дадоха старта на нова творческа поредица с песента си „Секунда“ – първата им на български език.

ПРОМЯНАТА

Това решение за смяна на езика идва на пръв поглед изненадващо, особено след като китаристът и вокалист Даниел Стайков и барабанистът Андрей Андреев поживяха и опитаха да се реализират музикално в Англия. „Май много Cool Den и ТДК слушах в последно време. И Остава“, подхвърля Даниел и бърза да уточни, че не всички бъдещи идеи са на български.

„Имаме още песни на английски, които сме разработвали преди и смятаме да довършим. Реално ще продължим на двата езика“, обяснява той, докато сме се настанили удобно на един съмнителен ретро диван в новата им репетиционна в „Балкантон“. Саундтрак на разговора ни е шарената какофония от звуци, идваща от коридора и всяка врата по него, зад която ври и кипи от малки, средни и големи алтернативни банди. Атмосферата е наистина революционна, контрастираща на олющената бивша култова сграда, белязана от годините музика. „Има още една причина за промяната на езика. Когато се прибраха от Англия, разбраха, че трябва да се концентрират в българския пазар. Много от слушателите искат музика на български“, допълва басистът Касем Асуд, който влиза в бандата малко след установяването им отново у нас.

Ще бъде истинска грешка обаче, ако опитаме да вкараме в някакъв шаблон The Lefties. Особено пък в този за езика. „Постоянно има някакъв патриотизъм, а според мен музиката трябва да е много над подобни ограничителни концепции. И преди съм писал на български, но не усещах тези текстове, може би защото не планирах да живея и да се развивам тук. Съзнанието ми беше другаде и тогава инстинктът ми диктуваше да пиша на английски. Сега диктува друго“, обяснява простичко Даниел, който е основен автор в групата.

ЕДНА СЕКУНДА

Освен, че „Секунда“ е първият сингъл на The Lefties на български, той е и първият записан с метроном, и въобще – първият, който са „произвели“ по начина, по който смятат, че трябва да се случват нещата. А, и първият от поредица, която вече е готова на ниво демо записи. Чудно обаче, за какво ли им стига една секунда? „Зависи колко милиграма има в картона. Може да ми стигне да се превърна в три митологични същества“, смее се гръмко ексцентричния Даниел.

„Песните в тази поредица много или малко ще си кореспондират, специално заради езика и стила, в който сега свирим“, връща разговора в границите на приличието басистът Касем. Плановете са да издадат общо 5-6 песни, като следващата е почти готова и в момента събират екип за снимките на видеото. „Много се надяваме до края на годината да излезе това парче. Няма да чакате много!“, закани се Даниел.

БЕЗ КУПОНИ

The Lefties: Андрей Андреев (барабани), Даниел Стайков (китара и глас), Касем Асуд (бас) Снимка: Nadine Alsaud
The Lefties: Андрей Андреев (барабани), Даниел Стайков (китара и глас), Касем Асуд (бас)
Снимка: Nadine Alsaud

Всъщност, за пръв път момчетата са начертали ясен план за бъдещето си и се опитват със собствени сили да запълнят всички професионални звена, които би трябвало да има около една група – продуценти, пиари, мениджъри, импресарии, букинг агенти и т.н. В The Lefties вече тече „work flow“, както го нарече Касем, и триото прави дисциплинирани ходове напред, както в музиката, така и в менажирането на бандата.

А защо им е да правят всичко сами?! „Не много музиканти изпитват удоволствие да вършат всичко това, особено ако трябва да работят и конвенционална работа. Но далеч няма достатъчно хора, които да изпълняват тези функции професионално у нас. Животът ни не е, както хората биха предположили, концерти и купони след това“, с много сериозно изражение допълва фронтменът, който специално отговаря за социалните медии и маркетинга в бандата. Всъщност групата вече функционира по-различно, движейки се към целта си – да създава музика. Всеки изкаран лев, всеки хонорар от клубно участие, се реинвестира било то в техника, бюджета за снимките на клип, разходи по нова песен, допълване на портфолио или пътни разходи до шоукейс фестивал в Европа.

ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН

Точно лятото стартираха обиколките си по подобни музикални форуми, като бяха гости (без да свирят) на първото издание на Spike Festival в Пловдив, а оттам получиха покана за форум в Атина. „Подобни шоукейс фестивали са игра на тото – свириш пред хора, които никога не са чували за теб. Оказа се, че този в Гърция не беше много полезен за нас. Бяхме единствената група, която свири такава музика с живи инструменти и нямаше достатъчно хора, които да се заинтересуват от това, което правим“, разказа ни Касем, който дори е купил кола, за да стигнат до Атина и да се върнат веднага обратно. „В Гърция свирихме в полунощ, а в 1:30 ч бяхме в колата, за да тръгнем към Варна, където имахме концерт на следващия ден“, допълва басистът, но „Linkin Park са ходили на 300 шоукейса преди да ги открият. Това е трупане на опит“.

The Lefties също не се отказват от възможностите, които подобни фестивали могат да им дадат и планират нови участия идното лято. „Все пак с това искаме да си изкарваме хляба“, казва Даниел. „И правим каквото можем, за да си изпълним мечтата“, включва се Касем. „Склонни сме даже да жертваме част от живота си за това“, завършва вокалистът. Интересно е как момчетата, освен че се допълват музикално, вече са склонни да допълват и изреченията си.

The Lefties - Даниел Стайков и Касем Асуд Copyright: Licata.bg
The Lefties в новия си „дом“ в Балкантон, в който преди това са се подвизавали Jeremy?
Снимка: Licata.bg

ПРОБА-ГРЕШКА

В последния си състав The Lefties се събират след прибирането на Андрей и Даниел от Англия. „Локдаунът през 2020 г. ни завари на Острова и осъзнахме, че по-добре човек да е затворен вкъщи в собствената си страна. Намерихме си и приятелки в България. С Касем също бяхме започнали да свирим, когато се прибирахме за по малко. Така се оказа, че в България ни чакат две много готини момичета, дом и наш приятел, който иска да се присъедини и да оформим групата във финален вид“, брифира решението си фронтменът.

Всъщност в Англия пробват доста усилено да съберат група и да се изявяват на местна сцена. Вкрайна сметка не намират правилния басист и очакванията им се различават коренно от реалността. „Имах импулс да направя драстична промяна в живота и имах надежди британския пазар да ни посрещне с отворени обятия. После разбрахме, че това са абсолютни митологии и отсреща тревата съвсем не е толкова зелена. За една година там ми се промениха представите. Видях много плюсове в България, които преди не бях забелязвал“, разказва Даниел, който пръв заминава да си търси късмета.

Въпреки че са от Шумен, а по някое време са съществували и в Пловдив, днес The Lefties са в София. Избират столицата, защото „повечето концерти, които правим са в София, повечето музиканти са в София, почти всички хора, които се занимават професионално с музика в София“. Към момента не виждат възможност за реализация, в който и да е друг град, просто защото според тях най-много 10% от хората в провинцията се интересуват от култура и няма как да се развие сцена.

НАЙ-НОВИЯТ ЧЛЕН

С Касем се запознават преди 7 години. „В една гора до Ъглен“, както уточнява с усмивка басистът. The Lefties свирят на импровизиран фестивал там, а сириецът тъкмо е започнал да се запознава с концертната и фестивална култура в България, след като е емигрирал тук на 13. „Тогава станахме приятели. Изкарахме три дни заедно. За мен много по-важно от това да харесваш музиката на групата, е да се разбираш с тях. Да сте авери, да пътувате заедно, да може да спите в едно легло, да си готов да преживееш с тях всички трудности“, категоричен е той. С неговото идване и с порастването на момчетата, идва и промяната в бандата към по-професионален подход в работата.

The Lefties - Даниел Стайков и Касем Асуд Copyright: Licata.bg
Момичетата са едно от нещата, които връщат Даниел и Андрей в България, но не и точно това от снимката. То е творение на артистичния изблик на колегите им от ТДК и се казва просто Цеца, която поази репетиционната им
Снимка: Licata.bg

БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ

Все пак  те започват, когато са едва на 14 и още ходят на училище в Шумен. „Тога  гледах Кърт Кобейн и си мислех: „Аз ще съм алтернативният бог на тийнейджърите“, смее се Даниел. Той свири на китара от 6-годишен и пее от 5 клас. Естествено, захласва се по Metallica, но Red Hot Chili Peppers му разкриват колко разнообразна музика може да прави човек. Следват влияние от The Velvet Underground, Nirvana, Morphine. “Осъзнах, че музиката може да е много по-дълбоко и психологически интроспективно състояние, отколкото просто нещо с някакво послание. В това няма нищо лошо, ние имаме и такива песни, които ще излязат и ще бъдат по-хумористични и с по-социални текстове“, обяснява фронтменът.

Явяват се в конкурса „Голямото рок междучасие“, стават втори (след Bloodrush) и за пръв път изгрява звездата им. Забелязани са и дори Георги Георгиев от „Остава“ им предлага да помогне със записите на нови песни. В онзи момент обаче момчетата въобще не са сигурни какво ще им се случи след гимназията. Не поемат подадената ръка, за да не подведат Жоро. Години по-късно и с два албума зад гърба си The Lefties излязоха като предгрупа на концерта за 30-тата годишнина на Остава в Античния театър това лято. „Много сме благодарни за поканата. Това реално е голяма помощ от тях за нас. Те са хора, на които наистина им пука за музиката и са страхотен пример за младите да не звездеят, защото самите те са супер земни и готини“, искрен е Даниел.

Даниел Стайков с The Lefties в Античния театър в Пловдив, където подгряваха Остава Снимка: Марлен Мардиросян
Даниел Стайков с The Lefties в Античния театър в Пловдив, където подгряваха Остава
Снимка: Марлен Мардиросян

Днес всеки в бандата има различни музикални влечения и това е допринесло за невъзможността The Lefties да бъдат определени стилово. Дори да са жанрово разнообразни, звукът им обаче е характерен и вече трудно можеш да ги сбъркаш. Изградили са това с двата си албум. Първият – “Skill Is To Expect A Surprise” (2019), е записан във Варна с помощта на много приятели и не особена професионална подготовка. Целият е изсвирен на лайв сешън, без метроном. Пълна пънкария.

Вторият – „Nero“, който преди дни стана на една година, е малко по-организирано произведен. Записан в София в моментите, в които Даниел и Андрей си идват за кратко от Англия. Китарите и барабаните са единствените инструменти, които могат да запишат заедно и го правят. После Даниел изсвирва останалото поотделно и го смесват (тогава Касем още не държи баса в бандата). „И двата албума се случиха много трудно“, признава фронтменът. Но след това се откриват със музиканта и саунд инженер Стоян Бозов, с когото ги свързват колегите им от Cool Den, и нещата поемат в друга посока. Появява се „Секунда“ и се пекат още доста идеи. А ние нямаме търпение да ги чуем!

(*Дни преди публикуването на този текст The Lefties направиха промяна в състава си, която ще обявят официално съвсем скоро)

Четете още по темата