Сватбата с противогази – историята на една снимка

Сватбата с противогази Снимка: А.Жданов

Всички жители на малък японски остров живеят единствено благодарение на това, че постоянно носят противогази! В продължение на години – 24/7. И навън, и у дома, в училище, на работа, дори се женят с тях. Този супер интересен факт ми попадна от публикация на едно много умно и още по-любопитно момиче от приятелската ми листа във Фейсбук – Ани Халваджиян. 

Толкова ме заинтригува, особено придружено със снимка на сватба с противогази, че без да се усетя ровех вече в интернет. Обожавам, когато ми попадне нещо такова. Още повече ми привлече идеята в Лицата, да разкажа за хората БЕЗ лица. 

Оказа се обаче колкото вярно, толкова и не до там. 

Gas-Mask Town

1/3 от остров Мияке все още е със забранен достъп
1/3 от остров Мияке все още е със забранен достъп

Японският остров Мияке, който се намира на около 180 км от столицата Токио, е наистина невероятно място с 2775 постоянни жители. През 2000 г са били около 3600, когато изригва мощно вулкана Ояма. Стихията е съпроводена от 17 500 сеизмични труса за по-малко от месец. Всеки ден от изригването вулканът изсипва над острова с площ 55 кв.км.  42 000 тона серен диоксид. Условията стават невъзможни за живот и жителите му веднага са евакуирани в Токио. Нивата на отровния газ остават високи в продължение на цели 5 години.

През 2005 г. властите решават да смекчат мерките и хората започват да се връщат. По домовете им се прибират почти всички като демонстрират нечовешка сила на духа. За да оцелеят носят противогази. В началото постоянно. До към 2008 г. Тогава вече са замерени нива на серен диоксид пренебрежимо ниски и дори са възстановени полетите между острова и токийското летище Ханеда, а противогазите са свалени. Една трета от острова обаче и до днес е необитаема и със забранен достъп. 

Черните вулканични пясъци на японския остров Мияке
Черните вулканични пясъци на японския остров Мияке

Въпреки всичко главният град в Мияке вече е световноизвестен като Gas-Mask Town (Града на противогазите). И до днес жителите и туристите трябва имат в себе си постоянно противогаз. Това не означава, че го носят. Но японците (затова са японци) са изградили безупречна система за ранно предупреждение и сирените могат да свирнат по всяко време, щом службите отчетат активност на вулкана. Затова всеки трябва да е подготвен. Мияке е вулканичен остров с много висока активност. За последния век има 6 големи изригвания. Средно по едно на 20 години. 

До тук историята от социалните мрежи е в голяма степен вярна. С уточнение, че става дума за периода 2005-2008 г., а не за ситуацията на острова в момента. 

Втората световна война

Съвсем различен е случаят обаче със снимката, която придружава тази история. За пръв път я видях преди по-малко от седмица придружена с разказа за остров Мияке. Няколко дни по-късно обаче, ровейки се по темата за Аушвиц и Втората световна война, заради интервюто с писателя Георги Бърдаров и неговия нов роман Absolvo te, ми попадна същата снимка, датирана около 1940 г. 

Оказа се, че не съм единствената. Блогът Fakehistoryhunter е провел истинско задълбочено разследване точно преди година, в търсене на истината за  тази снимка. Първата отхвърлена версия е, че е от Втората световна война. Екипировката и противогазите от кадъра са от много по-късно. Според автора – от Източна Европа или Русия, някъде през 1980-те. 

За пръв път кадърът се появява в социалните мрежи през 2007 г. Преди дигиталната ера обаче снимката е станала популярна още през 1998 г., когато е използвана от шведската гриндкор банда Nasum за албума им Inhale/exhale. Член от бандата разказва, че е получил снимката само като изрезка от вестник, дадена му от негов приятел. 

Друга следа води към проекта Hard Rain на фотографа Марк Едуардс, който събира огромна колекция от снимки, за да илюстрира песента на Боб Дилън „A Hard Rain’s a-Gonna Fall’. Изложбата  кадрите обикаля света от 2006 г. 

Кой е А. Жданов?

Едуардс е получил точно тази снимка от колекцията на United Nations Environment Programme. тя е била част от някой от конкурсите през 90-те под слогъна „Фокус върху твоя свят“. Оригиналът на снимката е описан така: „Руска двойка протестира срещу замърсяването като носи противогази по време на сватбена церемония“. Автор: А.Жданов. С автора обаче няма контакт, дори не знаят първото му име.  

През 1989 г. поредица фотографии, наречена „Внимание“ се появява в списанието „Советское фото“. Сред тях е и снимката от въпросната сватба с противогази. Автор е Анатолий Жданов – репортер на вестник „Съветска армия“ в Германия. Част от придружаващата статия гласи: „По един или друг начин имаме послание, адресирано не към бъдещото поколение, а към нас самите, сегашните обитатели на планетата, жителите на градове и села, които не сме се осъзнали напълно, въпреки всички проблеми, срещу които се е изправил света днес. За някой, подобно решение (това е само фотографско решение) на проблема може да изглежда твърде радикално и дори отчасти наивно, но това е послание, слоган, апел, форма, специално създадена за незабавен ефект. Жданов определено постига този ефект и това е несъмнената заслуга на работата му“.  

Фотосесията с противогази на А. Жданов, публикувана в списание "Советское фото" през 1989 г.
Фотосесията с противогази на Анатолий Жданов, публикувана в списание „Советское фото“ през 1989 г.
Статията към фотосесията в "Советское фото""
Статията към фотосесията в „Советское фото““

Всичко събрано от блога звучи като доста основателно доказателство да отхвърлим версиите, че снимката на сватбата с противогази не е нито от Втората световна война, нито от остров Мияке, а е направена някъде през 80-те от фотографа Анатолий Жданов. Дали в родната му Русия или в Германия, където бил кореспондент – не е ясно. 

Статия в интернет от 2006 г. обаче разказва как пожар в Москва изгорил целия архив на фотографа на „Комсомолская правда“ Анатолий Жданов. Нищо чудно да е същият Анатолий Жданов, който през 80-те е снимал за „Съветска армия“. 

Камбана

В заключение – да, наистина съществува остров, на който жителите е трябвало да ходят постоянно с противогази. Но, не – страховитата сватба не е заснета там. Дори не е истинска, а е постановка, която да ни е като камбана какво причиняваме на дома си – Земята. Коронавирусът също е камбана. 

Носете си маските, че с противогаз е по-зор! Благодаря ти, Ани! 

Четете още по темата