Нова звезда на хоризонта: Ото Фарант

Ото Фарант като Алекс Райдър Снимка: AXN

Как обичаме само нови таланти на хоризонта! Внасят такова разнообразие между любимите ни звезди, които до болка познаваме. Само преди дни ни попадна точно такъв младеж, който дава заявка за голям талант – Алекс Райдър. Упс, истинското му име е Ото Фарант. 

Ще го следим с голямо внимание като започваме още от този понеделник в 21 часа по AXN. 

Царят на шпионажа – Антъни Хоровиц

23-годишният Ото Фарант е голямата звезда в екранизирането на една от най-популярните шпионски поредици за младежи – „Алекс Райдър“ на писателя Антъни Хоровиц. Ако се чудите от къде ви е познат – Хоровиц е автор още на роман за Джеймс Бонд ( Trigger Mortis от 2015-а) и то след като е избран от самия баща на Агент 007 – Йън Флеминг. Както и на три заглавия за Шерлок Холмс. Та не е изненада, че е цар на шпионската интрига. 

Кой е Ото?

Ото Фарант пък е дете чудо – от 11-годишен играе в най-големите театри в Лондон, включително в Шекспировия и Националния театър, и е от онази необикновена порода актьори, които хипервентилират, ако редовно не дишат праха на театралната сцена (нещо като Бенедикт Къмбърбач и голямата ни слабост – Килеан Мърфи). На Острова става известен с ролята си в мини-сериала на BBC „Бялата кралица“. Участието му в „Алекс Райдър“ обаче го изстрелва на съвсем ново ниво – световната слава. Сериалът направи световна премиера през лятото и беше толкова добре приет, че веднага получи зелена светлина за втори сезон. А ние сме истински късметлии, че ще започнем да го гледаме в премиерната му година. 

Сериалът е семейно предприятие

Продуценти на поредицата са  Eleventh Hour Films, ръководена от не кой да е, а съпругата на писателя Антъни Хоровиц – Джил Грийн. Нещо като семейно предприятие се получава, което би трябвало да е гаранция за качество. Тя работи съвместно с гиганта Сони, за да види поредицата бял свят. Сериите са базирани на втората книга от поредицата „Алекс Райдър“, със заглавие Point Blanc. Може би защото първата книга „Стормбрейкър“, която е преведена и на български, става основа за сценария на пълнометражния филм „Алекс Райдър: Стормбрейкър“ през 2006г., където в главната роля влиза Алекс Петифайър. Лентата обаче е бокс-офис разочарование. 

Доста повече надежди залагаме на сериала, който поставя в центъра на бурята лондонския тийнейджър Алекс Райдър, подготвян от съвсем малък и без да подозира за шпионското си бъдеще в MI6. Планът е на чичо му, който го гледа след като е изгубил родителите си. Смъртта на чичото обаче ускорява процеса и Алекс е принуден да влезе под прикритие в пансиона „Пойнт Блан“. Изолиран далеч над снежната линия във френските Алпи, мястото е известно с това, че връща самозабравилите се тийнейджъри на свръхбогатите обратно в правия път. 

Дни преди да седнем пред телевизора с пуканките, AXN България предостави на Licata.bg ексклузивно интервю със самия Ото Фарант за новото му екранно предизвикателство. Приятно четене! 

Ото Фарант от първо лице

Снимка: AXN
Снимка: AXN

Бихте ли описали накратко, за какво става дума в „Алекс Райдър“?  

В „Алекс Райдър“ се разказва за един тийнейджър, чийто чичо умира внезапно, в резултат на което той буквално е изстрелян в света на висшия шпионаж и му се налага да спасява света, докато тъжи за чичо си. Но освен за шпиони, в сериала също се разказва за приятелството, за прошката, за борбата със собствените ни демони, а и има много качествен екшън. Надявам се всички да я харесат, защото според мен има по нещо за всеки.     

Как разбрахте, че сте спечелил ролята на Алекс Райдър?  

Бях на ресторант с шестима мои приятели и знаех, че тази вечер ще разбера дали съм одобрен и наистина силно се надявах, че ще ми се обадят. Тогава агентката ми звънна и ми каза да изляза на по-тихо място. Излязох пред ресторанта и тя ми каза: „Получаваш ролята“. В този момент сърцето ми подскочи в гърдите и започнах да обикалям тичешком наоколо, полудях от прилив на адреналин! После влязох обратно в ресторанта, а приятелите ми, които до един знаеха защо съм излязъл, очакваха с нетърпение да разберат какво се е случило. На въпроса им дали съм получил ролята аз отговорих: „Не знам, ще разбера другата седмица!“ (смее се), но беше наистина специален момент! 

Кое беше най-вълнуващото в това, че играете точно този герой? 

Прочетох книгите, когато бях девет годишен и страшно много ми харесаха, а ако аз съм се почувствал така, значи още много хора по света са били докоснати, така че в този смисъл отдавна бях наясно, колко е обичана книгата и в частност главният герой. Така че единственото, което можех да направя е, да се надявам силно да оправдая очакванията. Книгата е разпродадена в 19 милиона екземпляра и е преведена на 33 езика, което си е направо лудост! Така че да играя някого, когото съм идолизирал като дете е меко казано невероятно!  

За мен лично, това е една невероятна възможност да изследвам един супер комплексен характер, който е идол за толкова много хора. Има милиони фенове по света, които според мен ще бъдат много развълнувани и искрено се надявам да не ги разочаровам. Дори и в най-смелите си мечти не съм си представял, че играя Алекс Райдър! Не съм допускал, че е възможно. И когато тази възможност се появи, беше нещо, което нямаше как да подмина.  

Какво най-много Ви допадна в ролята? 

Това, което ме впечатли, когато четох книгите беше, колко добре Антъни Хоровиц пише за напрежението и екшъна. Във всички книги, това което ми харесваше най-много беше, че Алекс наистина трябваше да рови много надълбоко, защото обстоятелствата бяха винаги срещу него. Но той има невероятна дарба винаги да се измъква, обикновено в последния момент и това беше най-вълнуващото за мен – да пресъздам на екрана това негово уникално умение и наистина да почувствам тези емоции!  

Правиш доста каскади в сериала. Коя е любимата ти? 

Един ден в заснежена планина в Румъния ме привързаха към платформа, която беше вързана за моторна шейна. В един момент шейната просто тръгна, а аз изведнъж полетях на това нещо надолу по склона! В това време имаше хора, които ме преследваха с пистолети на други шейни, а аз просто трябваше да поддържам равновесие и да реагирам на случващото се около мен. Беше невероятно! Това, което надявам се да зарадва и вас в „Алекс Райдър“ е, че освен невероятните каскади е търсена и постигната реална дълбочина в героите, за да покаже, че това са истински хора и начина, по който преминават през тези преживявания. 

Как се подготвихте за ролята? 

Тренирах много физически. Започнах с изграждането на рутина, при която тренирах два дни и след това един почивах. Също започнах обучение по Крав Мага, което е израелско обучение за самозащита – можете да го използвате само ако сте нападнати или животът ви е застрашен. Става въпрос за излизане от застрашаваща ситуация по възможно най-ефективния начин, с по един удар в гърлото или в топките. Първите два часа от първия си урок отнесох доста ритници по топките и не беше никак забавно.  

Какво друго тренирахте? 

Другото, което правих беше скалното катерене, което се превърна в новата ми страст. Просто отивам на стената и се катеря с часове, понякога сам, понякога с инструктор. Това е като да редиш пъзел в главата си, докато се натоварваш физически, което ме свързва и с героя ми. По този начин мозъкът ми си почива, а същевременно изграждам връзка с героя си. Готов съм за екшън след това. Винаги съм готов за екшън, всъщност!  

Какво според Вас ще спечели най-много публиката гледайки „Алекс Райдър“? 

Екшън, емоции и ужасното удоволствие да гледат как тийнейджъри изпитват както своите граници, така и тези на горките си родители! 

Четете още по темата