Защо Роби Мерил (Godsmack) хваща баса с лявата ръка

Роби Мерил

Роби Мерил, басистът на Godsmack, вчера имаше рожден ден, стана на 58 и отново ни подсети за любима тема – леворъките музиканти.

Те са особена порода таланти, които са се развивали в свят, пригоден за хора, използващи основно дясната си ръка. И докато при пианистите това не е от особено значение – при хората, отдали се на струнните инструменти, създава постоянни препятствия.

Та Роби Мерил, не само е баща на някои нови техники и подходи в свиренето на дебелите струни, но го е направил именно с лявата ръка.

ПИШЕ С ДЯСНАТА

И той, като повечето си колеги, който не са в „стандарта“, е започнал да се мъчи с бас за десничари. Свирил отгоре надолу, въртял го и го обръщал. За разлика от доста други свои леворъки колеги обаче, той не няма вариант да хване китарата с дясната и да се насили с времето да свикне. Роби Мерил е роден с дефект и не може да движи средния си пръст на лявата ръка.

Но той всъщност не е левичар. Дори пише с дясната. Дефектът обаче го карат да хване баса наобратно. Започва да се занимава с бас на 14-годишна възраст, като преди това опитва много за кратко с китара, но се оказва скучна за него. До ден днешен твърди, че няма друг инструмент, който да предизвиква интереса му. Насочил е вниманието си само към дебелите струни, като е един от пионерите, развили нови нестандартни техники за свирене, които днес използват много негови колеги.

ОСТАВЯ ДЪРВОДЕЛСТВОТО ЗА ФРЕТЛЕС БАСА

В началото се пробва в какви ли не стилове – кънтри, блус, реге, прог, дори е свирил в шейсетарски кавър банди.

Преди обаче да основе Godsmack (1995 г.), музиката не му е била професия, а е изкарвал парите си като дърводелец – бизнес, който споделя с Тони Ромбола, китариста на Godsmack.

Мерил си има дори малък ритуал, преди да излезе на сцена – винаги разгрява дефектния си пръст върху своя фретлес бас (модел без прагчета по грифа). Всъщност, фретлес басa се използва основно в джаз и фюжън музиката, защото звука му е като на контрабас, а музикантът може да извади от нея прецизни полу и четвърт тонове.

Роби Мерил обича постоянно да внася новости в начина си на свирене. Като да носи специални накрайници на пръстите си за по-твърд звук. Видяхме на няколко пъти на какво е способен и тук в България при гостуването на Godsmack през 2019-а в „Арена Армеец“ в София, и през 2015-а в Бургас.

NB! Не пропускайте да проверите и другата група на Мерил, заедно с барабаниста Шанън Ларкин и китариста Тони Ромбола от Godsmack, а вокал е Уайтфилд Крейн от Ugly Kid Joe.

Четете още по темата