Рали Велинов (SEVI): Емоцията е горивото на артиста

Рали Велинов е басист и основател на рок група Sevi, която тази година става на 12. Само от старта на 2022 г. до сега около бандата постоянно се случва нещо. Вадят нов сингъл, готвят голям концерт, подписаха мениджърски договор със западна компания, ще подгряват Epica на предстоящия им концерт у нас, правят конкурс за млада банда, добавят нови имена към списъка с известни продуценти, с които работят и подготвят излизането на втора книга. Зад всичко това обаче стоят 12 години неуморен труд, без отказване, без почивка, без право на отчаяние от неуспехите, в постоянни телефонни разговори и завързване на контакти, непрестанно композиране и издаване на нова, българска музика. Стоят характерите на Рали и самата Светлана Близнакова – Sevi, фронтдамата на групата и жената в живота на басиста.

На 19 март, с голям концерт в Sofia Live Club, Sevi ще отбележат 12-я си рожден ден и ще направят премиера на новото си парче “Hate You” – една от най-мащабните видео продукции, които бандата е вадила до сега (ние вече успяхме да я видим, а скоро и вие!). Още на първо слушане се усеща някаква промяна в звученето на бандата. Рали обаче бързо ни разясни, че това е само „различен подход конкретно към тази песен от предстоящия четвърти албум“. „Хората, които познават творчеството ни знаят, че разнообразните подходи към музиката са в кръвта ни. Не се страхуваме да варираме стилово, да включваме гости и да се разхождаме от едната крайност до другата“, усмихва се басистът.

Hate You

Hate You се ражда от един „безобиден риф“, както го описва музикантът, за да се превърне в „един от най-мащабните ни проекти“.  „С китариста и фронтмен на Hammerhead – Николай Петков, отдавна се канехме да направим нещо заедно. Беше ми изпратил няколко идеи, а Hate You се оказа една от тях. Въпреки, че беше само уводния риф на песента, останалото бързо се нареди, когато се събрахме вкъщи един следобед. Уважаваната от нас Александра Зернер също беше поканена да се включи в аранжимента и не след дълго песента придоби настоящия си облик“, нахвърля набързо историята на парчето Рали. Видеото към песента отново е снимано от Dark White Vision, с които бандата работи отдавна и са едни от най-предпочитаните визуални артисти за голяма част от родната рок сцена.

Текстът на песента е дело на Светлана и определено може да му се сложи определението „агресивен“. Момичето, написало “Memories” и “Tomorrow”, е извадило целия си арсенал от гняв и го е изляла в тази песен. Откъде обаче е намерила вдъхновение. „Емоцията е горивото на артиста. Тя предшества всичко останало, като нужната искра, за да се възпламени огъня от идеи, опит, изразни средства. Обикновено ние артистите сме изключително чувствителни и не е нужно много, за да се впечатлим или да бъдем наранени. Мисля, че случая с текста на песента е точно такъв, само че източникът на раната за щастие не съм аз“, разкрива половинката ѝ на сцената и в живота.

От Ozzy до Sevi

За песента Sevi работят с едно голямо име в музикалния бизнес – канадски продуцент, звукорежисьор и автор на песни Кейн Чурко, който стои зад проекти на Five Finger Death Punch, Ozzy Osbourne, Papa Roach, Halestorm. Е, не им е за пръв път. Все пак имат реализирани проекти с Johnny Gioeli (Axel Rudi Pell), Thomas Vikström (Therion), Jen Majura (Evanescence), Luca Princiotta (Doro Pesch). Специално Чурко обаче е едно стъпало по-нагоре. „За щастие през годините успяхме да изградим добри взаимоотношения и контакти в средите на шоубизнеса, както и да натрупаме добра биография, което е незаменим помощник в ситуации като тази. Да се свържеш с един от топ продуцентите в света на рок и метъл музиката обаче далеч не е достатъчно. Това е едва първата крача…“, казва Рали, а ние се чудим какво ли са наумили.

БГ рок за износ

И тук май се намества още една новина от лагера на Sevi – съвсем пресният им договор с финландската букинг агенция STAHL Entertainment. Контрактът е твърде нов, за да е дал видим резултат към момента, но целта на българската група е само една – „към големите сцени и сърцата на феновете“.  А как са стигнали до него?! Отговорът е лаконичен, но показателен „Отне ни дванадесет години!“, казва Рали Велинов. А междувременно групата вече се готви да се качи на една сцена с Epica на 30 април на столичния стадион „Юнак“. Двете банди не за пръв път ще делят сцена. През 2017 г. свириха заедно на фестивала Hills Of Rock, а организаторите на предстоящия концерт на симфоник метъл звездите – SME, обявиха, че нидерландците сами са избрали Sevi да ги подгрява.

Снимка: Виктория Вучева

12 години на сцена

Напълно невъзможно е да се мери значимостта на една група в години. Да, динозаврите Rolling Stones вече 60 години са под прожекторите и не спират да работят. От друга страна, на Led Zeppelin са им стигнали само 12 години съществуване, за да променят музиката и да оставят незаличима следа. Точно толкова, 12 години, съществуват и Sevi. Помолихме Рали да събере историята на групата в едно изречение, а то беше повече от учудващо кратко: „Силата да бъдеш себе си!“ Оказа се, че това ще е заглавието и на втората книга на групата, която предстои да представят скоро. Първата се казваше „Цената да бъдеш себе си“ и излезе през 2015 г. под авторството на Ники Христов. От тогава групата се е зарекла на всеки 5-6 години да издава по едно ново заглавие и да събере живота си в подобно на поредица от дневници.

Пътят им до сега е бил „неравен, но пъстър“, както Рали го описа, но по-важното е, че не е извървян. „Не бързаме, наслаждаваме му се и го споделяме. На къде сме тръгнали… нямам никаква идея! На където ни отведе музиката ни!“, допълни той. Рали всъщност е един от малкото музиканти, който през всички тези години не се е присъединявал дори като гост към други групи, не е правил странични или самостоятелни проекти, а е работил само за и в Sevi. Причина за това, както сам ни разкрива, е да остане фокусиран. „Ние със Светла наистина посвещаваме цялото си време и внимание на това, което правим и то е обзело всяка наша клетка“, категоричен е басистът.

Търсят се нови таланти

Като вече пораснала и изградила име в средите група, Sevi ще подадат ръка и на (засега) една млада банда, като ѝ подарят запис на сингъл. За целта обявиха конкурс, в който може да участва всяка група, която има поне един запис, но не и реализиран албум. Оказа се, че към инициативата им има огромен интерес и непрестанно пристигат записи с „много добри идеи“. А победителят ще избере публиката и ще бъде обявен на концерта на групата на 19 март.

Правят всичко това, защото не са забравили колко „трудно и обезсърчаващо е в началото“ и „защото вярваме в новите творци“. Sevi също са минавали през не един тъмен период в първите години, а най-трудно им е било „да намерим сили да продължим, в моментите, в които сме имали пълното основание да се откажем“.

Светлана Близнакова Sevi @ Sofia Summer Fest Copyright: Licata.bg
Светлана Близнакова и Рали Велинов @ Sofia Summer Fest
Снимка: Licata.bg

Семейство и музика – 2 в 1

Началото на Sevi поставят Рали и Светлана. Общата им история започва от влюбването помежду им и преминава в музиката. „Бяха прекрасни времена. Двама влюбени с обща посока, мечтаехме и музицирахме, търсейки себе си. Все още имахме време за опити и грешки. Един ден решихме, че присъединяването на други музиканти към нашите идеи ще бъде обогатяващо, а подемната сила към успеха – по-голяма. Оказахме се прави“, спомня си Рали.

От тогава през групата преминаха много музиканти. Последното попълнение е Александър Кирилов, новият им китарист. Но Рали и Светлана стоят непоклатимо в центъра на бандата и градят около себе си. Оказва се, това, че са семейство и в живота, им помага. „Като всяко нещо, това има своите предимства и недостатъци. Хубаво е, че сме заедно в работата си и в личния си живот, макар често границата между двете да е толкова тънка, че е буквално невидима“, обяснява ни басистът.

Семейният театър

Този модел на смесване на личното с професионалното Рали Велинов вижда от съвсем малък в семейството си, където родителите му са актьори и сами движат частния си театър Велинови. Още от дете е дишал праха на сцената. „От малък съм присъствал на репетиции, постановки и турнета на кукления театър и явно някъде там се е появила и страстта към изкуството във всичките му форми. Спомням си, че когато свършеше поредния спектакъл и публиката напуснеше залата, аз се качвах на сцената и с вече разхвърляния реквизит, разигравах моноспектакъл пред моя собствена въображаема публика. Накрая се покланях, слизах в кафенето при истинските актьори и заедно с тях, пиех чай и играехме шах“, усмихва се Рали на интересното си детство.

Рали Велинов Sevi @ Sofia Summer Fest Copyright: Licata.bg

Родителите му стартират семеен театър в средата на 90-те, който съществува и до днес, а Рали, брат му и сестра му са били неразделна част от състава за гастролите в цяла Европа. „В годините, в които интернет не беше завладял умовете и сърцата на хората, театъра ни гастролираше из цяла Европа по няколко пъти в годината. Имаме повече от дванадесет постановки, в някои, от които участваме всички – аз, брат ми, сестра ми, родителите ми, а в последствие и съпругата ми – Светлана Близнакова“, допълва той.

Пиано, кавал, валдхорна… бас

Паралелно с театъра, Рали е развивал и своя интерес към музиката. Първата му любов са ударните инструменти, въпреки че не е правил стъпки в тази посока. Започва направо с пиано, но задължителните руски етюди го отблъскват. После свири известно време на кавал, а в музикалното училище влиза с валдхорна. Бързо открива китарите, а в тийнейджърските години дори изживява блус период с хармоника. Басът влиза в живота му, когато Рали е около шести клас. С хлапета от блока събират първата си банда. „Все някой трябваше да свири и бас китара и аз се прежалих“, смее се той. След това обаче прибира дебелите струни на сигурно място, чак докато не среща Светлана и не събират Sevi. “Сега любовта ми с бас китарата е по-истинска, по-зряла и се надявам да не се разделяме повече“, казва Рали.

Четете още по темата