Lunikk стартират, разтягайки границите на поп музиката   

Lunikk Copyright: Licata.bg

Той е Дени (Денислав Попов) и е продуцент и мултиинструменталист. Тя е Криси (Кристина Йорданова) и е глас и търсач на думи. Двамата заедно са Lunikk – ново явление на алтернативната сцена, което стилово се разлива между дарк поп, алтърнатив инди, хип-хоп, с влияния от блус, К-поп и какво ли още не. В „адската“ си смес забъркват изненадващи звуци, за да открият неочаквани хармонии и да ориентират всичко това около внушителни, тъмни, притеснени текстове.

След като съм извъртяла прилично голямо количество пъти двата им сингъла – „Unreal City“ и „Ricin“ (и двата може да слушате в плейлиста ни в Spotify – #LICATA Pop-Ups), избирам едно ведро заведение с аквариум и зеленинка, и с трепет очаквам да се запозная с двамата души, изваждащи толкова мрак в музиката си. Както и подозирах – насреща ми седнаха широко усмихнати, красиви млади хора, заедно и в Lunikk и в живота.

ОПИТ + СКРИТ ТАЛАНТ

За разлика от Дени, който вече 12-13 години се развива като музикант в различни банди, последната от които е Nu/Ance, Криси едва сега започва да навлиза в тези дебри. „От малка се увличам по пеене и писане, но у дома винаги го е имало разбирането, че музикант къща не храни. Трябваше да се насоча към сериозна професия и подтиснах тази си страх дълбоко в себе си. Превърнах я в тайна, която не споделях с никого и отричах до край“, споделя харизматичната Криси, която преди две години завършва Журналистика в СУ, а днес работи в рекламна агенция. Толкова дълбоко е подтиснала талантите си, че Дени разбира за способността й да пее цели три години след като стават двойка. „Бяхме на път, беше вечер и по радиото пуснаха „Hurt“ на Christina Aguilera. По едно време ми стана нещо странно. Не осъзнах първоначално. След 20-30 секунди се обръщам и виждам как тя пее. Не просто да си тананика, ами пее. Бях шашнат“, разказва той.

Lunikk Copyright: Licata.bg
Lunikk
Снимка: Licata.bg

Представяте ли си колко лично Криси е приемала пеенето, че цели три години да не отпусне глас пред половинката си? С времето обаче, явно Дени е спечелил доверието ѝ и тя е била готова да разкрие „тайната“. „Той имаше банда и бяха толкова яки. Виждах тези хора как правят музика със супер много страст…“ и явно погледът й започва да се променя.

НАЧАЛОТО

Необичайно, но в началото Дени не си и помисля да правят музика заедно. „Тогава бях рокендрол ориентиран, исках да си има банда и да свирим всички заедно. Поп музиката беше далеч от мен. Нямах и самочувствие, че мога да продуцирам, защото това е тотално различно от писането на песни в група. Изисква доста повече познания и ми трябваше време“, признава Дени, чийто основен инструмент е китарата.

Групата на Дени обаче се разпада. Междувременно Криси му показва тетрадката, в която е писала „поезийки“, както ги нарича. „В началото на 2019-а, той искаше да прави бийтове, които да продава. Щом започна обаче реши, че са прекалено хубави и ги иска за себе си. В този момент просто ми каза: „Защо не направим цял албум с теб?“, разказва Криси. Правят си домашно студио. Идва пандемията и то става тяхно бягство и скривалище.

ЩЕ ТИ ПАЗЯ ГЪРБА

Lunikk Copyright: Licata.bg
Lunikk
Снимка: Licata.bg

Красивият глас на Lunikk признава, че първоначално е изпитала нещо като шок – „нещото, което толкова много отричах, изведнъж можеше да стане факт…“ И продължава: „Аз съм човек, който не обича промени. Трудно ми е да сменя мнението си. Но в онзи момент си казах, че трябва да съм по-смела, защото музиката е супер важно нещо за мен и трябва малко борба. Има неща, които искам да кажа и това е начинът“. Тя не крие, че все още води онази вътрешна борба, в която трябва да надделее над „тайната“ си, за да я извади на светло. И дори още не е пяла на живо.

В самото начало и двамата са стреляли на сляпо, защото реално никой не е имал представа какво може да прави Криси в музикално отношение. Не чете ноти, никога не се е занимавала с това и го кара само на „усещане“. „Тя е природен талант. Буквално с всеки изминал текст, с всяка изминала песен и мелодия, тя ставаше по-добра. Не можах да повярвам. Аз просто и дадох цялата свобода на света. В годините, когато съм правил музика с други хора, някак си имаше лимит за това до къде можеш да стигнеш. Всички казват как обичат да експериментират, докато не се стигне до реални експерименти. От тази гледна точка на мен ми липсваше човек, който ми вярва и аз вярвам на него, за да сме напълно отворени в писане на текстове и музика“, изповядва Дени.

ПРАВИЛАТА

Със създаването на Lunikk двамата създават и няколко правила. Едното е да си дават цялата свобода. А другото – да са „брутално честни“ помежду си. Е, това второто понякога води до покачване на адреналина и някоя и друга литнала тетрадка. „Аз приемам нещата по-зле, когато получа обратната връзка от него. Ако не съм съгласна, първите 20 минути са много драматични. Излизам на терасата, пуша цигари… Просто егото играе роля, въпреки че не знам откъде се е взело, при положение, че се занимавам с музика едва от три години“, смее се Криси.

Друга нейна малка тайна, или по-скоро особеност, е това, че записва вокалите си само сама. Първоначално заради срамежливостта си, а в последствие – защото усеща, че така се чувства по-добре.

Lunikk Copyright: Licata.bg
Lunikk
Снимка: Licata.bg

ТЪМНИНАТА

Както вече сте разбрали, едното от нещата, които създават гравитацията на Lunikk и привличат все повече фенове са текстовете и тъмнината в музиката им. Но откъде извира тази тъмнина?! „Все пак трябва да канализираме лошата енергия по някакъв начин“, усмихва се Дени. При Криси отговорът е още по-кратък – „ежедневието“. А обяснението е: „То ме кара да се чувствам тревожна. През цялото време. Заради това и пиша. Когато съм безсилна, защото се налага да живея този живот, думите са там, до мен, за да канализират чувствата ми“. „А тя наистина изпитва същите неща, които и аз чувствам. Може би затова е толкова искрено всичко, което правим. Буквално все едно тя пише моите мисли, но по много по-красив и метафоричен начин“, допълва я Дени и кима одобрително на предположението ми, че при Lunikk музиката е ориентирана около текста – главния герой.

RICIN

“Ricin” е вторият сингъл, който Lunikk вадят, но всъщност е шестата подред песен, която са записали. Може би затова чудесно показва скока в музицирането на дуото, след „Unreal City“ – първият им сингъл и първата песен, която сътворяват заедно. Историята на “Ricin” е и като доказателство за това, колко добре са смазали машината на вдъхновението помежду си. Не че между 12-те песни в албума не е имало и такива, за които са писали по седем варианта, но “Ricin” е от онези мълниеносни вдъхновения. „Бях направил куплета и бийта на припева. Тя просто седна да пише текста и вокалните линии, извика ме буквално след 30 минути, чух и нямаше какво повече да кажа. Получи се за минути“, изстрелва набързо Дени.

Парчето официално е вдъхновено от блус легендата Робърт Джонсън. А текстът е провокиран от тайнствената му смърт. Една от легендите около нея е, че 27-годишният Джонсън е отровен. „Не с рицин, това е мое творческо решение. Стори ми се интересно да погледна в текста от гледната точка на убиеца, който си представих колко му е завиждал за таланта и го е отровил“, разкрива Криси. Блусът винаги и е бил една от музикалните й страсти.

МУЗИКАЛНИ СЪВПАДЕНИЯ

Той е и един от стиловете, в които двамата срещат интересите си. „В много стилове се намерихме. Аз започнах да свиря на китара заради Дейвид Гилмор, закърмен съм с Pink Floyd и Led Zeppelin. Обожавам тази музика. A блусът за мен е едно от най-великите неща, случвали се в музикалната история“, допълва я Дени. И ако в някой стилове се намират, то други – откриват един за друг. Като K-попа, на който Криси е фен от малка. „Като човек, който се занимава с музика и продуциране, за мен беше абсолютно задължително да отделя време и да видя как е направен този стил, защо завладя света, какво са забъркали продуцентите“, признава Дени и отбелязва, че куплетът на първия сингъл на Lunikk „Unreal City“ е много повлиян точно от к-поп, има същите изразни средства, но прекарани през тотално различна призма.

Lunikk Copyright: Licata.bg
Lunikk
Снимка: Licata.bg

ИМЕТО

К-попът има и друг принос в историята на дуото. Като тийнейджър Криси използва псевдонима Луник, за да се включи във фенски форуми на корейския музикален феномен. По-късно, като студент, започва да пише разказ, в който главната героиня носи същото име. А сега – кръщават така групата. „Имаше още един вариант за име, но той по-скоро беше ироничен, вдъхновен от едно меме – Broque (б.а. произнасят го „броке“), от английското broke (б.а. в смисъл на скъсан, без пари), но с окончание que, за да изглежда по-френско“, разкрива през много смях Дени.

ВИЗУАЛНА СТИМУЛАЦИЯ

Ако вече сте слушали музиката на Lunikk, може би ви е ясно, че тя би получила висока добавена стойност с подходящата визия. И го прави в “Ricin” (първото им официално видео). Още от началото дуото започва да мисли не само за музиката, но и за това как да изглежда – клипове, фотографии, обложки, дори шрифтове. Дени е голям фен на работата на Nulla и Деметри Василев, без да познава някого от екипа лично. Въпреки това, щом става готов миксът, стреля на сляпо и изпраща откъс на Деметри. След 5 минути получава покана за среща. Подобна, но още по-кармична, изглежда и срещата им с фотографа Yo Vo. И двамата много харесват работата му, разглеждайки Инстаграм, но нямат връзка с него. Докато един ден не отиват в офиса на Nulla и Деметри не им представя ко-режисьора на видеото на Ricin. Излизайки от там Криси мушва Дени в ребрата с думите: „Знаеш ли кой беше това?! Това беше Yo Vo“. “Mного е странно, но откакто правим албума абсолютно за нищо не сме се напъвали – нито за клип, нито за фотосесия, просто пробваме и то става“, вдига рамене Криси..

АЛБУМЪТ

Първият албум на Lunikk ще е дългосвирещ и концептуален, ще съдържа 12 песни и ще носи името на първия сингъл “Unreal City”. Именно тази първа песен дава и една по-обща картина на „нереалния град“, който дуото гради. „Всеки може да интерпретира това място както реши – може да е истински град или да съществува само в главата на някого. Всяка следваща песен сякаш ще води на различно място в този град“, надига завесата Криси. Единствената песен, която е „извън“ града е “Ricin”.

Въпреки че тавата е готова, Lunikk са единодушни – съвсем не е лятна и ще задържат премиерата за есента. Следващият сингъл „Soda Pop“ обаче е съвсем наблизо – идва в края на този месец направо с клип, дело на Тод Илиев и Боян Дечев от Jin Monic. Китаристът е един от близките приятели на Lunikk, и е едно от първите уши чули целия албум. Толкова го харесал, че решили да направят нещо заедно. Какво?! Скоро ще видим.

До премиерата на албума ще излязат още три сингъла, така че тази година определено ще слушаме Lunikk в големи дози.

Четете още по темата