Jin Monic с 3 нови парчета под дъжда (СНИМКИ)

Николай Иванов - вокалистът на Jin Monic Снимка: licata.bg

Лек дъжд, прохладна привечер, тънки якета, мокри площади, забързани хора, забравили чадърите си, преминават и вдигат глава единствено, за да проследят в такта на каква музика започват да крачат неусетно краката им по мрамора в парка на НДК. Jin Monic свирят есен в kino Cabana! 

Jin Monic свириха два часа под лекия октомврийски дъжд Снимка: licata.bg
Jin Monic свириха два часа под лекия октомврийски дъжд
Снимка: licata.bg

Между другото 

Тези момчета са явление на клубната сцена на София. От тях нито за секунда не лъха напън за музикална кариера. Няма нищо уговорено помежду им – нито начина на обличане, нито поведението им. Сякаш свирят между другото. Пълна лекота.  

Има хора, които си поправят колата пред блока в неделя, има хора, които играят футбол всяка седмица, ние ходим да репетираме два пъти седмично

Това е отблагодаряващо се занимание, защото когато свириш в синхрон с няколко човека, това задоволява много примитивни потребности и освобождава приятни усещания“, ми каза преди време вокалистът им Николай Иванов, обяснявайки ми как свиренето и на петимата им е хоби.

Jin Monic Снимка: licata.bg
Jin Monic
Снимка: licata.bg

Но за да не става объркване – момчетата съвсем сериозно са премерили потенциала, който имат, усилията, които влагат и работят на напълно професионално ниво. Просто са ампутирали онова ограничаващо чувство, че нещата трябва да станат на всяка цена, защото са професионални музиканти.  

То личи и от всяко парче в сетлиста за живите им участия. Jin Monic, част от лейбъла Homeovox на китариста на “Остава” Георги Георгиев, свирят само авторска музика, доста помислени парчета, които имат какво да кажат, на онези, които могат да слушат. 

За точността следеше фронтменът Снимка: licata.bg
За точността следеше фронтменът
Снимка: licata.bg

Отличава ги и още нещо – безобразно точни са за музиканти. Ако участието им е обявено в 20 часа, то ще започне в 20:00 и нито минута по-късно. И ще продължи два часа (и нито минута повече, поне в последния случай от вчера в kino Cabana). 

Есен 

Музиката на тези момчета е есен. Песните им са “тегави”, както Николай ги описа, и трябва да “паснат” на сезона. “Важно е според мен. Каквото и изкуство да правиш, има едно пасване между настроението на въпросното парче изкуство и това, което се случва около хората, които след това ще го възприемат”, сподели преди време той. Затова и точно през есента и зимата бандата изкарва новите си парчета.

Китаристът Ивайло Василев е един от основните автори в групата Снимка: Licata.bg
Китаристът Ивайло Василев е един от основните автори в групата
Снимка: Licata.bg

Този път ще са цели три – What You See Is All There Is (WYSIATI), No Matter и Black Beaches. Готови са, мастерирани в чужбина, а до месец Jin Monic ще измислят, точно как да ги пуснат “под една шапка”, както споделиха от сцената снощи. И ги изсвириха и трите, за да ги проверят, както се казва на музикантски език. Парчетата са наистина добри! 

Хайде да се разпищолиш!!!

Освобождаването на биса Снимка: licata.bg
Освобождаването на биса
Снимка: licata.bg

За Jin Monic пасва още едно определение – тази група е за гледане на живо! Поведението им на сцена, точно като края на лятото и в синхрон с песните им, е меланхолично. И петимата са значително обрани, въпреки че прехвърлят в публиката някаква невероятна химия. Без много да се движи, жестикулира или прави каквото и да е Николай има 70-тарска харизма, излъчване, body language, както щете го наречете, което те кара да искаш това момче истински да се “разпищоли”. Да започва концертите на бандата си  в онова флуидно състояние, в което в момента преминава със старта на биса.

Николай от Jin Monic Снимка: licata.bg
Николай от Jin Monic
Снимка: licata.bg

*Още снимки може да намерите в нашата Facebook страница ТУК!

Четете още по темата