REBEL REBEL – музикален хедонизъм

През изминалия уикенд се състоя първото издание на REBEL REBEL. Само как обичаме онова рядко усещане, че сме на правилното място, в правилното време и ставаме свидетели на писането на история. Точно такова бе усещането през двата фестивални дни в столичния клуб „Маймунарника“.

Пълно със свободни хора, с волен дух, дошли да споделят музиката на свободни артисти – шарени, безкрайно различни един от друг и обединени от две неща – Projector Plus и жаждата за свобода.

В два дни на сцената на фестивала се качиха осем банди, без да броим най-малките музиканти от Presto Music School. За не малка част от тях това беше дебют на сцена.

ДЕН I

За пръв път в столицата свириха Lek City Case. Трудно се среща подобен заряд и химия с публиката на откриваща банда. Но безкрайно естественото поведение на фронтмена Иван Петков разчупи всички бариери и даде старт на музикалната авантюра REBEL REBEL.

Харизматичните Jin Monic направиха преброяване на дамската аудитория, която обгради сцената и заляха Борисовата градина с меланхолия, докато флиртуваха с камерите.

Може би най-опитната банда – No More Many More, бяха тотално безкомпромисни и запалиха фитила на бунта в сърцата на пълния клуб.

За финал на първата вечер излязоха Me and My Devil. Брилянтни музиканти с безкомпромисна харизма, буквално хипнотизираха феновете. Глас(ището) на Ангел Каспарянов вибрираше с неспокойното му тяло, което приковаваше погледите, защото движенията му допълваха половината от смисъла на текстовете му. Някой, някъде в последните дни нарече Васил Първановски сенсей. Дяволски прав е! Нито монитори, нито огради успяха да спрат китариста да скочи по средата на публиката за едно прилично дълго соло! Какво шоу само направиха тези момчета!!!

(Само ако можеше техниката да е толкова вярна, колкото хората. Безкомпромисна вяра във вас, Me and My Devil и No More Many More! Следващият път двоен фокус върху вас от нас.)

ДЕН II

Втората вечер мина под знака на дебютантите. За прът на живо беше представен NiB: Now in Bulgaria – самостоятелният проект на Николай Бекриев-Заека от „Анимационерите“. Оказа се, че опитният китарист е събрал бандата си само 19 дни по-рано!

Чуждото участие в REBEL REBEL долетя от Америка с Trope. За съжаление не в пълен състав, но за щастие – с пълната енергия на вокалистката Даяна Студенберг  и китариста Moonhead.

Stop the Schizo направиха супер участие, а вокалистите Дечо Таралежков и Валя Барлев бяха като малки атомни централи (и с чудни еднакви ризи). Трудно е да се опише какви танци предизвикаха сред ножеството пред сцената. Но… това е ефектът Dragoman.

Големият дебют беше оставен за финал. Групата, която завладя рок средите без да е излизала нито веднъж на сцена – ALI, направи първото си свирене пред публика. И то какво! Демонстрация на гласов диапазон, уроци по китара, бас и барабани, и пружини в обувките на фронтмена Алан Абдала. Толкова потенциална енергия е събрана в тази група, че чак се плашим дали милата ни родина има капацитет да я поеме, ако избухне?!

REBEL REBEL обаче беше не само пиршество за музикални хедонисти, а много повече. За пръв път от години алтернативната ни музика получава достойна сцена и още по-важно – се обединява в едно. Това подейства като мозъчна революция на всички присъстващи и едновременно се заяви като недвусмислен бунт срещу статуквото. Точно каквато е била мисията на рок музиката винаги! Групите свиреха, а после слизаха от сцена и се сливаха с публиката, говореха и се прегръщаха с феновете, обсъждаха помежду си случващото се. Маймунарникът просто вреше и кипеше.

Четете още по темата