Макс Кавалера: Все още искат да ни промиват мозъците и има твърде много глупави войни

Soulfly @ Plovdiv Copyright: Licata.bg

Вече 40 години Макс Кавалера сее тежки рифове и жъне нови и нови поколения headbanger-и без значение с кой от проектите си излиза на сцена или влиза в студио. Изписа името си в историята на тежката музика едва 15-годишен, създавайки с брат си Игор емблематичната банда Sepultura. У нас е идвал не веднъж и не с един проект. За последно – миналата година със Soulfly изпробва акустиката на Античния театър в Пловдив.

Само след дни, на 15 юли, ще се срещнем отново с него в един исторически лайв в клуб „Маймунарника“ в София, за който Макс се събира с брат си Игор и сина си Игор, придружени от Травис Стоун на китарата. Или казано по друг начин, излиза на сцена с групата си Cavalera (която до скоро се казваше Cavalera Conspiracy). И за пръв път ще слушаме песните на Sepultura на живо, изпълнени от основателите на бандата.   

Soulfly @ Plovdiv Copyright: Licata.bg
Soulfly в Пловдив, 2023
Снимка: Licata.bg

Гостуването им, което отново е по покана на Blue Hills Events, е част от турнето, което Cavalera стартираха наскоро и което е логично продължение на излезлите миналата година презаписани първи два албума на Sepultura “Bestial Devastation” и “Morbid Visions”.

Дни преди Cavalera да пристигнат у нас, Макс отговори набързо на няколко писмени въпроса от ЛИЦАТА.

Здравей, Макс. Благодарим, че се завръщаш в София. Какво те кара често да включваш България в тур плановете на групите си?

Винаги си изкарваме добре там! Сигурни сме, че предстоящият концерт е събитие, което феновете в България не бива да изпускат.

Благодарим ти, че ще направиш феновете в България свидетели на нещо историческо – братята Кавалера да свирят Sepultura след толкова много години. Каква емоция ти донесе да влезете с Игор в студио и да презапишете “Bestial Devastation” и “Morbid Visions” близо 40 години по-късно?

Искахме да представим отново тази музика, но на новото поколение фенове и в същото време да си направим удоволствието, като направим тези албуми да звучат по-добре от преди.

Cavalera- “Bestial Devastation” и “Morbid Visions” 2023

Врнаха ли ти се спомени от записите преди толкова, когато още сте били деца? Какви?

Тогава всичко трябваше да се направи много бързо, защото просто не разполагахме с много студийно време. Научихме се как да записваме пред заплахата да се провалим тотално, заради незнанието си и нямахме никаква помощ отвън. Но пък записахме тези албуми с много сърце тогава.

Прескачайки назад във времето с тези записи, как би определил разликата между млади Макс и Макс днес чисто музикално?

Все още страстта ми към музиката е същата каквато е била и преди. Каквато е била винаги. Разбира се, вече имам повече опит с инструментите, с моите рифове, със записите в студио и със стила си на писане на песни.

Защо премахнахте думата Conspiracy от името на групата?

Не искахме да объркваме феновете си. Тези два презаписани албума са напълно отделно от нашите предишни албуми, които написахме за Cavalera Conspiracy.

Soulfly @ Plovdiv Copyright: Licata.bg
Макс със Soulfly в Пловдив, 2023
Снимка: Licata.bg

Има ли някакви планове да напишете нов албум на Cavalera?

Сега сме напълно съсредоточени в турнето. Все пак току-що започнахме. Пък и в момента пиша нов материал за Soulfly.

След толкова много написана музика, промени ли се начина по който пишеш?

Да. Вече съм много по-отворен да работя по различни проекти. Умението ми да пиша музика е много по-разнообразно сега отколкото когато започнах.

От гледната точка на артист, чието творчество се корени в случващото се в обществото, промени ли се човечеството откакто го наблюдаваш? Еволюирахме ли? Взехме ли си поука от грешките?

Иска ми се да съм оптимист, но реалността е много различна и не ми позволява. Все още има твърде много политики, водени с цел да ни промият мозъците. Твърде много глупави войни. Социалните медии са пълни със страхливци.

Soulfly @ Plovdiv Copyright: Licata.bg
Макс със Soulfly в Пловдив, 2023
Снимка: Licata.bg

Това, че сте от Бразилия, страна, която не може да се конкурира по икономика и развитие с големите пазари, някога влияло ли е на музиката ви? И питам по-скоро от гледна точка на икономически трудности, пренебрежение от големите и социални прегради, отколкото от гледна точка на музикални влияния на родината в музиката ви (тях ги чуваме).

Много богатите станаха свръх богати и не помагат на никого. И това е във всяка държава по света в момента. Преди беше само в страните от Третия свят, но се разпространи като епидемия навсякъде.

Ако животът ти беше филм, какъв щеше да е саундтрака му?

Нещо много шумно, бързо и емоционално.

Имам лична емоционална слабост към Nailbomb, твои музикален проект, който за мое нещастие просъществува много кратко, но искам да те уверя, че дори в България тази група е оформила музикалните вкусове и мисленето на част от младите хора по онова време. Затова искам да те помоля да определиш с по една дума какво са групите ти за теб.

Sepultura – Начало

Soulfly – Свобода

Nailbomb – Гняв

Go Ahead And Die – Протест

Абонирай се за официалния YOUTUBE канал на ЛИЦАТА, където ще откриеш интервюта с артисти и видео кадри от концертите в България!

Четете още по темата