Акуа Нару: Пиша за това, което трябва да бъде казано и което имам нужда да чуя

Акуа Нару Снимка: Sofia Live Club

През лятото се разминахме с концерта на фантастичната Акуа Нару в рамките на Sofia Live Festival, след като участието ѝ стана невъзможно заради стачката на авиолиите и тя така и не успа да кацне в София. Хип-хоп явление като нея обаче не е за изпускане и организаторите успяха да договорят самостоятелна дата за концерт на Акуа, който е на 25 ноември в Sofia Live Club. След два нейни концерта у нас през 2016 г. и 2019 г., вече знаем, че може да очакваме адски силен лайв.

А за тези, които сега се запознават с Акуа Нару, ето коя е тя:

Родена и израснала в Кънектикът, САЩ. Логично от малка се е запознала с госпъл музиката чрез църквата, където я води баба ѝ и която я среща с един свят на черни жени лидери. Красотата и важността на думите открива в поезията, а двете с музиката намират логично съчетание, когато чичо ѝ я запознава с хип-хопа, когато е на 9. В музиката си вплита джаз, соул и африкански елементи. Дебютният ѝ албум The Journey Aflame (2011) е посрещнат с голямо одобрение.  С очи широко отворени за случващото се с чернокожите жени от малка култивира убеждението си за правата ѝ и все по-дълбоко навлиза в политиката и борбата за права. Взима дипломи от два университета, а днес вече е лектор в университети в САЩ, Германия, Нигерия, Танзания, Кения, Судан, където говори за правата на чернокожите жени. Силата на „слабия“ пол винаги е била основна тема в музиката ѝ, която тя проповядва вече  в 4 дългосвирещи и един краткосвирещ албуми и на хиляди концерти по цял свят. През 2008 г. се мести да живее в Германия. Последният ѝ албум „The Blackest Joy“ излезе през 2018 г.

Акуа Нару Снимка: Sofia Live Club
Акуа Нару по време на предишен свой концерт в Sofia Live Club
Снимка: Sofia Live Club

Здравей, Акуа. Може би ти си идеалният събеседник, с когото може да говорим за правата на жените. Откъде идва силата им?

Не мога да кажа точно откъде идва. Мисля, че човек, растейки, забелязва, че има несправедливости в света, и трябва да реши дали да не прави нищо или да направи това, което трябва и да се бори.

Мислиш ли, че думите притежават достатъчна сила за да променят света?

Мисля, че говоренето е много важно. Но, разбира се, не може да се случи нещо само с говорене, трябва и действие.

От кого си наследила гласи си, в прекия и преносен смисъл?

Вярвам, че дарбата ми идва от Господ.

А кой възпита този бунт в теб?

Аз бунтар ли съм?! Нямам идея. (смее се)

Как и кога се влюби в хип-хопа?

Първото, в което се влюбих беше силата на думите. Обичам думите, как се използват и какво можем да правим с тях. До тази ми страст ме отведе поезията. Тя е пример как можеш да накараш думите да правят невероятни неща. Това е първото, което ме впечатли. А после ме отведе и до силата на хип-хопа.

Ти си родена в родината на хип-хопа Америка, но избра да се преместиш и да живееш в Европа. Защо?

Аз съм скиталец, жител на света. Обичам да съм на различни места за дълги периоди, за да мога да придобия реални впечатления от това какво е да живееш на тези места. Харесвам идеята да живееш между различни места. Винаги има нещо ново, което да откриеш. А това ме кара да се чувствам свободна.

Последният ти албум „The Blackest Joy“ се фокусира върху Африка. Защо?

Фокусът е върху много неща – любов, живот, пътуване, красота, духовност, женска сила. Толкова много неща имам да кажа с този албум. Записах по-голямата част от него на африканския континент, така че това е, което чувате.

Често разбиваш стандартната структура на песента – куплет, припев, куплет. Търсиш някакъв вид свобода или е начин да предадеш посланието си без ограничения? Или пък нещо друго?

Аз просто пиша. Когато пиша, наистина не отдавам голямо значение на формите. Просто пиша. Пиша това, което ме наранява и това, което ме лекува. Пиша това, което има нужда да бъде казано. Пиша това, което имам нужда да чуя. Пиша, докато не усетя мир в себе си и тогава знам, че е готово.

Сама продуцираш и издаваш последните си два албума, чрез твоя независим лейбъл The Urban Era. Защо избра да работиш като независим артист?

Да си независим артист определено изисква много работа, но в същото време е много освобождаващо да продуцираш и издадеш собствената си музика. Обичам екипът си. Всички си имаме пълно доверие. Има много любов и подкрепа за музиката и мисията ни, а това е могъща сила. Да притежавам това, което сама създавам също ми дава много сила.

Акуа Нару Снимка: Sofia Live Club
Акуа Нару по време на предишен свой концерт в Sofia Live Club
Снимка: Sofia Live Club

Какво искаш хората да чуят и разберат от твоята музика?

Искам да усетят дълбочината на сърцето ми и да разберат колко много труд и любов съм вложила в тази музика.

Четете още по темата