1000mods: В България има много добри музиканти, но трябва да излязат на турнета в чужбина

1000mods

Гръцката ъндърграунд инвазия това лято в София ще е особено силна. Една от най-популярните тежки групи на съседите – 1000mods пристига за Sofia Live Festival, като ще се качи на сцената на Арена София (Колодрума в Борисовата градина) в откриващата вечер, 23 юни.

Още с дебютния си албум “Super Van Vacation” (2011), който дава име и на новата бира на момчетата, но за това ще прочетете в разговора, групата дава сериозна заявка за присъствие не само на местната, но и на европейската сцена. Зад гърба си имат 4 албума, които ги утвърждават като любимци и на публиката и на критиката. Последният – “Youth of Dissent” (2020 г.) е продуциран Мат Бейлс (Pearl Jam, Mastodon, Isis, Soundgarden и т.н.) и връща грънджа на пиедестал, а момчетата стигат до всички точки на света, дори до Тасмания, и за това – по-късно. От създаването си до сега, бандата остава в непроменен състав  Dani G. (вокали и бас), Giannis S. (китара), Giorgos T. (китара) и Labros G. (барабаните). С последния имахме възможността лично да поговорим в това интервю.

Последно 1000mods бяха у нас през ноември 2022 г. и направиха шеметно участие в Mixtape5, отпразнувайки рождения ден на Dani G. на сцената със скачан върху барабаните, торта, шампанско, много пот и стейдждайвинг. А на 23 юни ги чакаме на открито в центъра на столицата за Sofia Live Festival.

(Вижте повече: 1000mods с едни барабани по-малко след концерта в София (СНИМКИ))

 Γειά σου, Labros. С 1000mods се връщате в България за Sofia Live Festival. Как се чувствате в компанията на толкова стилово разнообразни артисти в афиша на фестивала?

Labros G.: Много се зарадвахме на възможността да свирим отново в София. Едно от любимите ни неща е да се сблъскваме с нови артисти по фестивалите, на които участваме. Наистина, обожаваме да откриваме нови диаманти, за които не сме знаели, че съществуват. Това е и основната причина да обичаме толкова фестивалите, които смесват различни стилове и банди в една вечер.

1000mods @ Mixtape5, Sofia Copyright: Assen Georgiev/Licata.bg
Барабанистът Labros G., 1000mods @ Mixtape5, София, 2022
Снимка: Assen Georgiev/Licata.bg

Какво сте подготвили за българската публика този път? Какво ще чуем?

Labros G.: Няма да свирим цял сетлист, защото фестивалните слотове са наистина кратки, но бъдете сигурни, че ще съберем повечето песни, които могат да направят адски енергично шоу за времето, което ни е дадено.

Ще ни донесете ли от вашата бира Super Van Lager?

Labros G.: Много ни се иска, но не сме сигурно дали е възможно да стане по законен начин (смее се). Super Van Lager е идея, която имаме от години и най-накрая успяхме да реализираме. Супер доволни сме как се получи и се надяваме наистина да може да донесем от нея в България.

Преди дни приключи европейското ви турне. Докато още са пресни емоциите ви от тези концерти, може ли да ни кажете какви са разликите между европейската ви публика и балканската?

Labros G.: На Балканите и като цяло в Източна Европа сме имали повечето от най-добрите концерти в кариерата ни. Някои от най-потните, хедбенгинг, стейдждайвинг, мошпитинг луди тълпи са тук и честно казано, това не е обичайно за Централна Европа и Скандинавия. Хората тук изживяват моментите от живота си напълно и изразяват себе си по наистина интензивен и еуфоричен начин. Така че да, обикновено тук концертите стават наистина луди. Но Испания и Португалия също могат да се присъединят към този луд клуб.

1000mods @ Mixtape5, Sofia Copyright: Assen Georgiev/Licata.bg
1000mods @ Mixtape5, София, 2022
Снимка: Assen Georgiev/Licata.bg

А има ли разлика в европейските и балканските организатори на концертите ви? Има ли какво да учим от тях или те от нас?

Labros G.: Със сигурност в Централна Европа имат много повече години опит в организирането на концерти и фестивали, и като цяло повечето от бандите в този регион не слизат на турнета на Балканите. За щастие това се променя бързо в последните 10 години. Все повече и повече концерти се случват и то на все по-професионално ниво тук. Мисля, че е най-добре да вземем възможно най-много ноу-хау от онези, които се занимават с това от дълги години, но и винаги да търсим нашия си начин да правим нещата.

Колко голямо значение за развитието на една група имат географските граници, мястото, от което идва?

Labros G.: В днешни дни единствените географски ограничения се отнасят до турирането на бандите. Интернет ни помогна да прескочим всички граници и да достигнем публика по цял свят, дори и да сме от най-малкия и най-отдалечен край на Земята. Разбира се, все още музикалният бизнес работи по-лесно и по-бързо, ако идваш от по-голяма и влиятелна страна, но като цяло достъпът на феновете до музика и на музикантите до публика е максимален.

Колкото до турнетата – да живееш на Балканите е проблем, защото логистично се намираме далеко от основния пазар на концертната индустрия.

Всъщност вие сте една адски пътуваща банда, видях че през 2022 г.  сте посетили 29 страни и 245 града. Това ли е вашият начин да вървите нагоре?

Labros G.: Това е наше верую от ден първи, откакто съществува 1000mods. Мислим за себе си като за лайф банда и през всички изминали години сме се опитвали да свирим възможно най-много и без значение дали ще дойде някой нов, който да хареса музиката ни.

1000mods @ Mixtape5, Sofia Copyright: Assen Georgiev/Licata.bg
Финалът на празненствата по случай рождения ден на фронтмена Dani G в Mixtape5, София, 2022
Снимка: Assen Georgiev/Licata.bg

Бяхте в София буквално преди половин година, когато отпразнувахте рождения ден на фронтмена Dani G. на сцена. Купихте ли си нови барабани след този концерт?

Labros G.: Последният ни концерт в София беше един от големите акценти в турнето. Изживяхме страхотно парти за рождени ден на Дани, разбира се с нашите приятели от Three chords (б.а. организаторите на концерта). И това беше най-доброто шоу, с което можехме да завършим Европейското си турне. Колкото до барабаните, въпреки начина, по който изглеждаха на края на участието, успяха да оцелеят без драскотина.

Ние в България сме щастливци, че ни посещавате сравнително редовно. Покрай това сте свирили и с доста български банди. Какъв е краткият ви анализ на българската сцена?

Labros G.: Срещали сме се с наистина много добри музиканти, когато сме идвали да свирим в България през последното десетилетие, но за жалост локалната сцена при вас не е толкова силна. Групите ви не са чак толкова много и повечето от тях дори не опитват да излязат и да направят турне в чужбина. Силно се надявам, че това ще се промени скоро!

Свирили сте къде ли не по света, Кое е най-откаченото място, където сте излизали на сцена?

Labros G.: Бих казал, че никога не съм вярвал, че може да свирим на живо в Тасмания. А това не само се случи, но и концертът ни беше в една прекрасна пивоварна!

Как се промени отношението към вас в Гърция, след като утвърдихте успеха си зад граница?

Labros G.: За да съм честен, не съм много сигурен. Разбира се, че виждаме промяната на много хора към нас  през годините, но със сигурност има и много, които повярваха в нас още в началото и днес се чувстват може би по-горди от постигнатото дори от нас самите.

Какво поддържа ъндърграунд сцената в Гърция активна и жива, и с какви трудности се сблъсквате вие и колегите ви най-често?

Labros G.: Нашето поколение и сцена беше онова, което не виждаше бъдеще заради финансовата криза в Гърция. Затова тогава се фокусирахме върху неща, които може да ни направят щастливи и които обичаме. Това е и една от причините гръцката сцена буквално да избухне преди 10 години. А и днес не е особено по-различно. Мисля, че най-голямото предизвикателство пред групите е да успеят да се занимават само с музиката си. Държавата не подпомага артистите и условията за тези, които са избрали да са професионални музиканти са доста трудни.

Провокира ли ви това, което се случва днес – пандемия, войни, изкуствен интелект, да пишете нова музика?

Labros G.: Текстовете ни винаги са били вдъхновени от ежедневието и социалния живот. Повечето песни така са се появили. Със сигурност не сме хора, които може да стоим далеко от реалността, нито пък музиката ни може да е далеко от всичко, което четем или обсъждаме в ежедневния ни живот.

Четете още по темата