Стиви Йънг – тихото оръжие на AC/DC

Снимка: acdc-abruzzo.blogspot.com 2015 г

Часове преди деня на музиката – 1 октомври, меломаните по цял свят получиха най-добрата новина от много време насам. На фона на липсата на концерти, оттеглянето на музиканти от култови банди (пример: Burton C Bell от Fear Factory), едни легенди се възродиха – AC/DC обявиха официалното си завръщане. 

AC/DC обявиха официалното си завръщане с тази снимка в Instagram
AC/DC обявиха официалното си завръщане с тази снимка в Instagram

Направиха го с една единствена снимка в Инстаграм. С нея подсказаха и името на дългоочаквания им нов албум, който най-вероятно ще се казва PWR UP (*Power up). От същия този кадър стана ясен и състав на групата  Ангъс Йънг (китара), племенникът му Стиви Йънг (ритъм китара), Брайън Джонсън (вокали), Клиф Уилямс (бас) и Фил Ръд (барабани). Явно трябва да има поне двама Йънг, за да функционира легендарната банда! 

Стиви е поредният от фамилията, който влиза в групата, но за разлика от останалите си роднини, за него не се знае много. Около личността му е доста тихо.

Още от самото начало на бандата става ясно, че AC/DC е царството на лудото семейство с осем деца от Глазгоу, което емигрира в Австралия през 1963 г.

Братята Ангъс и Малкълм са окупирали китарите и ръководството на бандата. В първите им години ги продуцира големият им брат Джордж, който има световен успех с бандата си The Easybeats, сестра им им измисля името и шие ученическите униформи на Ангъс, с които той се вихри на сцена. Стиви, който е само с година по-малък от чичо си Ангъс и с три от чичо си Малкълм, за пръв път влиза в редиците на блус-рок легендите през 1988 г. н турнето им в САЩ, където замества Малкълм. 

Стиви Йънг е официален член на AC/DC от септември 2014 г.
Стиви Йънг е официален член на AC/DC от септември 2014 г.

Официално е обявен за член на бандата през септември 2014 г, след като е записал с тях албума Rоck or Bust, и хваща китарата на Малкълм, който е принуден да се пенсионира заради диагнозата деменция. За жалост тя отнема живота на легендата в края на 2017-а, когато групата официално спира да функционира. Припомняме, че година по-рано, през 2016 г. се оттегли и Брайън Джонсън, по лекарска препоръка заради загуба на слуха си. Той беше заместен в турнето на AC/DC от вокалиста на Guns N’ Roses Аксел Роуз.   

Започва с акордеон 

Стиви Йънг е син на най-големия от братята Йънг – Стивън-старши, роден през 1933 г. в Глазгоу и починал през 1989-а. Той също е музикант, и през 1970 г., 7 години след като емигрира със семейството си в Сидни, Стивън-старши се завръща на Острова и се установява отново  в Шотландия. Малкият Стиви, също като цялото си семейство, има изразен интерес към музиката. Първоначално пробва таланта си на акордеон, но му се сторил твърде тромав инструмент и избрал китарата.  

Така, още през 60-те заедно с Ангъс и Малкълм, с които посещават едно училище, разнасят китарите си навсякъде и свирят заедно след часовете. 

Стиви Йънг като млад. Снимка: Фейсбук/Stevie Young from AC/DC
Стиви Йънг като млад. Снимка: Фейсбук/Stevie Young from AC/DC

Веднага щом семейството му се завръща в Шотландия Стиви Йънг се включва в няколко банди и придружава, заедно с брат си Фрейзър, AC/DC на част от турнетата им в края на 70-те. Четиримата с Ангъс и Малкълм дори са документирани на фотолента в бекстейджа на стадион Уембли през 1979 г., преди концерт от турнето Highway to Hell. 

Първите си два албума записва с групата си Starfighters, която събира през 1980-а в Бирмингам. Именно тогава за пръв път излиза на една сцена и с чичовците си, но не като част от AC/DC, а като подгряващ със Starfighters. Това се случва на турнето Back in Black във Великобритания. Подгряват и Ози Озбърн през 1982 г., но се разпадат само година по-късно. В края на десетилетието Стиви основава нова банда Big Horn, чието първо демо продуцира чичо му Малкълм. Както с тази, така и със следващите си групи обаче Стиви не постига големи успехи. 

Последният му самостоятелен проект е от юли 2013-а, когато заедно с Пат Хамбли от Starfighters и певецът Мартин Ууд се изявяват като блус трио под името Blue Murda. Малко след това към тях на китарата се включва сина на Стиви – кръстен на Ангъс, и Джон Малън на баса. 

Пътищата им с AC/DC се пресичат 

За пръв път свири официално с AC/DC през 1988 г., когато се включва в американската част от турнето към албума Blow Up Your Video. Самият Малкълм го избира да заеме мястото му, докато той се лекува от зависимостта си към алкохола. „Малкълм сам си избра Стиви“, това разкри в интервю за радио Absolute Ангъс преди 6 години.

Стиви е като Малкълм – много силен характер. Изборът му беше, разбира се, емоционален

допълва Ангъс и затвърждава фамилната принадлежност в групата. А много от феновете така и не разбират, че Малкълм го няма, защото по онова време Стиви доста прилича на него. 

Стиви Йънг
Стиви Йънг

Стиви се връща да замести чичо си отново през 2014 г. в записите на албума Rock or Bust. Проблемът с Малкълм е далеч по-сериозен от алкохолната му зависимост през 80-те – поставена му е диагноза деменция. Няколко месеца по-късно той се оттегля официално и през септември същата година Стиви става официален член на бандата. „Всяка нощ, докато записвахме албума, той свиреше и не спираше да се упражнява в хотелската си стая. А като се качим на сцена виждаш колко е горд, че е с нас“, разкри през 2014 г. вокалистът Брайън Джонсън. 

Освен че Малкълм и Стиви са „еднакво силни характери“, те се доближават много и музикално. Стилът им е безкрайно близък, но Стиви заявява в интервю за официалния YouTube канал на бандата през 2016 г: „Всеки ден слушам и се опитвам да намеря частици от музиката, които съм пропуснал или нещо, което Малкълм е правил и което ще помогне за правилното звучене на музиката ни.

Не се опитвам да го копирам, а да запазя духа на това, което правеше, в групата.

В същото видео роудито му Грег Хауърд казва за Стиви: „Свири по-твърдо от всеки, с който съм работил. Само за една песен изтърква перцето наполвина от оригиналния му размер. Изхабява между 30 и 35 перца само  за един концерт. Работил съм с артисти, на които им давам едно в началото на шоуто и те ми го връщат накрая.

Стиви е животно!

Бъдещето

В момента свири на китара, създадена от Малкълм –  G6131MY-CS Custom Shop Malcolm Young „Salute“ Jet™. Освен това в последните две години многократно беше засичан в звукозаписното студио Warehouse във Ванкувър, където AC/DC записаха последните си три албуми. Той беше придружаван от барабанистът Фил Ръд. Покрай тези снимки и покрай свидетелства на канадски музиканти, се засилиха слуховете, че рок легендите записват нов албум.

Всичко доби завършен вид, когато към Стиви и Фил, в студиото преди две години се присъединиха Брайън Джонсън и Ангъс. Преди година, гласът на Twisted Sisters Дий Снайдер пък разкри, че музикантите работят с материали записани преди смъртта от Малкълм, като по този начин ще отдадат почитта си към него.

И до днес обаче няма официално изявление от AC/DC за албума, какво съдържа, ще го има ли, записан ли е, кога излиза и т.н. Единствено надписа на снимката, с която обявиха повторното си събиране навежда фенове и критици към името на тавата PWR UP. 

Четете още по темата