Sen I – реге джедаят се завръща

Sen I (Александър Поплилов) Copyright: Licata.bg

„Когато джедаят се провали, той се оттегля, докато не усети, че е дошло време да се завърне“. Толкова кратко и изчерпателно Sen I (Александър Поплилов) събра в едно изречение завръщането си с концерт, нов албум и филм. Той е един от хората, фокусирали реге движението в България в правилната точка преди 15-тина години, но в последните 6 се оттегли от сцената. На 16 февруари ще излезе отново под светлините на прожекторите в Sofia Live Club (билети ТУК), за да представи на живо десетте си парчета, събрани под името „BeLivinGod“ и късометражен филм със същото заглавие.

За събитието в пълен комплект отново е и Roots Rocket Band, която също не беше активна няколко години. Съставът ѝ е обновен и в него влизат – Ясен Обретенов – Яшата (клавишни), Симеон Динев (китара), Станислав Величков (китара), Хари (бас), Михаил Михайлов-Михата, първоначалния барабанист на „Уикеда“ (барабани), и брас секцията Juicy Horns: Михаил Тодоров (тромпет), Гален Николов (саксофон), Радослав Ангелов (тромбон). Още артисти на лейбъла Roots Rocket ще се качат на сцената – Kin Riddimz, който е и основен музикален продуцент на „BeLivinGod“; Jahmmi; NRG_D и селекторите на Zionlionz Soundsystem. Заедно, освен премиерата, ще отбележат и наскоро отминалия рожден ден на бащата на регето Боб Марли.

ЗА БОГ И МУЗИКАТА

Заглавието, което Sen I избира за новия си албум – „BeLivinGod“, е повече от двояко. Точно като измислено от джедай – да ти казва много без да знаеш със сигурност каква сила насочва към теб. „Игра на думи, Be Living God (Бъди жив бог) и Believe in God (Вярвай в бог), като и двете послания са закодирани в песните. Как точно са насочени става ясно от късометражния филм, който заснех и който представя парчетата. Първата част на лентата е със заглавиеI Believe in God (б.а. I – освен римската цифра 1, от английски I означава „аз“), а втората – II Be Livin God (б.а. на английски цифрата 2 се произнася [tu:], като предлога to, който в съчетание с be се превежда – да бъдеш)“, разказа ни Sen I в една късна, мразовита февруарска вечер в топлото и уютно Timeless кафе, свещенодействайки над едно капучино (защото беше дошъл с колата).

Въпреки твърдите си лични убеждения относно вярата, той отказва да бъде публичен гуру или да поучава хората. Сам за себе си обаче е убеден в съществуването на „висша, съзидателна сила, която включва и нашето съществуване“. Точно тази сила е център на новия му албум. Тя е била вдъхновителка и на музиката му до момента.

Sen I (Александър Поплилов) Copyright: Licata.bg
Снимка: Licata.bg

ИМЕНАТА НА ВЯРАТА

Думата „бог“ съпътства не само музиката му в последните 15 години, но и живота му от самото начало. Израснал е в силно религиозно семейство с дълбоки корени в църквата – по бащина линия, от дядо му назад седем поколения са били свещеници, което личи и от фамилното му име. „Въпреки че е много мило да се персонифицира Бог, за да може хората да си го представят като белобрадия старец или да му дадат име като Джа (от библейското Яхова) в ямайската и раста културата, Буда или Катцалкоатъл при ацтеките, за мен това са вторични фиксации и не са съществени. За да осъществиш мисията на живота си обаче трябва да повярваш в тази сила, защото, ако я няма – всичко губи смисъл. Аз усещам доста осезателно взаимодействие с този невидим свят, който помага и дава знаци. За мен музиката е създадена, точно предполагайки тази връзка“, навлиза в мистичното Sen I.

ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА Е ЛИПСА НА ЛЮБОВ

А музиката му, както повелява регето, носи усещане за стремеж към мир и единство, още от първо слушане. Това желание за любов и братство, или запълването на тяхната липса днес в обществото, е още един повод Александър да се завърне с „BeLivinGod“. “Всичките ми предишни албуми и с Root Souljah бяха със същото послание, което днес става още по-необходимо“, убеден е той и разговорът неусетно се премества към нелепата смърт на психолога Иван Владимиров-Нав. „Предишният случай, само преди няколко месеца, беше с Иво Андреев, мой добър приятел, който подкрепяше музикалните ми проекти, карахме сноуборд заедно. Всичко, което се  случва, е липса на любов, на връзка. А музиката и културата са един неимоверно мощен метод за духовно израстване и обединение, ако са с правилните послания“, връща се от духовното обратно в злободневието Sen I.

Но от къде в подобни времена намира сила и вдъхновение да създава хармония, на фона на пълно разединение на обществото? Отговорът е колкото прост, толкова и многозначен – надеждата. „Лично за себе си съм постигнал вътрешно приемане, разбиране и хармония, баланс между вътрешния и външния свят“, с тихия си премерен глас заявява Александър и цитира Боб Марли: „Дяволът няма почивен ден, защо аз да си взимам?!“

РЕГЕ НА БЪЛГАРСКИ В 7 СУТРИНТА

По албума „BeLivinGod“ Sen I работи тихомълком в последните 4 години. Изковава го бавно и системно в малкото свободно време между редовната работа от 8:00 до 17:00, грижата за трите си деца и близките. Но успява да създаде и нещо неочаквано – първата си реге песен на български език. Тя се казва „Ела при нас“ и се появява нестандартно при създателя си. За разлика от повечето парчета, които го навестяват първо с музиката си, тази идва с текста напред. „Една сутрин се събудих в 7:00 след като си бях легнал в 5:30 ч. Бях в онова гранично състояние между две реалности и тогава се появиха думите“, разказа ни Sen I.

А музиката? „Ние сме проводници, не сме създатели. Затова и колкото и да съм музикант, който иска да се занимава главно с музика и да има приходи от тази дейност, за мен това с авторските и сродни прави е ненужно. Какво значи, че си автор?! – За мен всичко витае в атмосферата и ние просто го улавяме“.

Sen I (Александър Поплилов) Copyright: Licata.bg
Снимка: Licata.bg

ВСИЧКО ЗАПОЧВА С МУЗИКАТА

Мъдрост и премереност струи от спокойната натура на Sen I, привидно обикновен мъж в дънки, тениска и суитшърт. Няма расти, няма отличителните цветни дрехи или широки панталони, плетена шапка в цвета на ямайското знаме. От тази култура е взел за себе си само духовната, без физическата част. Единственият издайник виси на врата му – медальон със знака на лейбъла му Roots Rocket в цветовете на раста флага. Всъщност принципите на растафари, които днес следва Александър – стремежът за единение, братство, равенство и любов не само в музиката, но и в делничните отношения, те са допълнението, което той получава, след като се запалва по реге музиката, когато е около 30.

В „предишния си живот“, с група Transformation, фокусът му е бил над смесицата от етно, drum n bass, гайда с народна певица, хип-хоп елементи. Тогава все още не е имало реге, направено от българин, но в ръцете му попада касета с няколко записа на Боб Марли и той предлага на колегите си да вкарат и този стил в интересния си миш-маш.

„Искрата, която финално ни вдъхнови да се обърнем изцяло в тази посока, беше концертът на Джулиан Марли (б.а. през 2005 г. в зала 1 на НДК). При мен всичко тръгна от музиката, която ме накара да се разровя в учението и движението. Допаднаха ми много от идеите, а и растафари на 90% е християнство, с малки елементи от племни африкански заемки“, разказва Sen I.

НОВАТА ВЪЛНА

Искрата е толкова силна, че стартират цяло движение и започват да пишат реге парчета, основават Roots Rocket и групата Roots Souljah. Започват да привличат нови артисти към лейбъла. Но стилът, не само в България, а и по цял свят, е част от ъндърграунд сцената и популярността му е нестабилна. Развитието му е на вълни и в последните години определено е затихнал – без много продукция от страна на артистите, без много участия и реге вечери от страна на клубовете.

„Моето оттегляне беше резултат на недостатъчното присъствие на регето на сцена, а в медиите никога не е имало такова. В допълнението, да реализираш на практика в ежедневието тези идеи, за които пееш, се оказа трудно. Дори между нас, самите изпълнители. Публиката усети това и се отдръпна. Оказа се, че идеите ни са хубави, но още не им е дошло времето, или поне не и на българска почва. И както се казва в „Междузвездни войни“ – когато джедаят се провали, той се оттегля, докато не успети, че е дошъл момента да се завърне“, с почти недоловима победоносна нотка казва Sen I и затваря темата като преди това прави своята прогноза.

„Без да слагам каруцата пред коня, смятам, че регето се завръща по-силно и по-истинско от всякога! Време е то да излезе от тази странична позиция, която му беше отредена през годините и да влезе в ежедневието на възможно по-голям брой хора, защото може да бъде много полезно и да помогне за разрешаване на много конкретни проблеми в момента. Ако на злото се отговаря със зло се стига до война. Ние предлагаме алтернатива на тези житейски въпроси“.

Какъв по-хубав финал на един разговор за висотите на духовността и низините на реалността?!

*„BeLivinGod“ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“

Четете още по темата