Maze Hunters – бунт срещу ежедневието

Maze Hunters Copyright: Licata.bg

Maze Hunters са приятно явление на българска инди сцена, което съвсем не се взима на сериозно, но сериозно прави музика. Групата има зад гърба си един краткосвирещ албум – „I Am Not a Number“, който пусна в началото на 2020 г., две години след като се събират в сегашния си формат. А именно – Александър Иванов (вокал и ритъм китара), Евгений Обручков (барабани), Дмитрий Воннов (бас) и Валентин Панчев (лийд китара).

(Прочети още: Maze Hunters и Froyd с концерт „Пред Блока“ (СНИМКИ))

Открих ги в репетиционната им, до която се стига по една наистина тъмна улица, защото срещата ни, естествено, беше вечерта – след като и четиримата са свършили стандартната си работа и са готови да хванат инструментите. Смело мога да твърдя, че това е най-веселата банда непознати, които съм срещала и които стартират, развиват и завършват едночасов разговор само през шеги. През смях обаче, хората често успяват да си кажат най-сериозните неща. Точно каквито са и темите в песните на бандата.

Maze Hunters Copyright: Licata.bg
На баса – Дима, зад микрофона – Александър, с палките – Евгений. по време на репетиция
Снимка: Licata.bg

YOUTH

Повод за тази наша малка музикална среща стана най-новият сингъл на Maze Hunters – Youth, който се появи преди няколко седмици. И той като тях – с уж забавно видео, а с толкова сериозно послание в текста. Истински бунт „срещу ежедневието и нещата, които може би прекалено рано идват в нашите млади години“, както казва Александър, който е и автор на текста.

„We are arrested but free“

Youth, Maze Hunters

„Едва навършваш 17-18 и вече трябва да търсиш как да се оправяш. В нашите постсоциалистически държави липсват онези 2-3 години, в  които младият човек има възможността да поживеем за себе си и да реши какво бъдеще иска. Раждаме в условия, в които веднага трябва да станем възрастни, искаш или не. Ако ни дадат 2-3 години да поживеем свободно след като завършим училище, без задължения, мисля, че повече щеше да стане от нас като социум“, разяснява още вокалистът на бандата.

Тук е мястото да отбележим, че трима от четиримата музиканти са бесарабски българи – Александър, Евгений и Дмитрий. И тримата са дошли в България за да учат (без да се познават), но най-ценното, което са намерили в странта, не е образованието (което им е дошло по задължение), а самите себе си и възможността да правят музика. Единодушни са, че на 18 може би е рано да решиш с какво искаш да се занимаваш и най-често това води до грешен избор на специалност и пропилени 4 години в университет. Дават себе си за пример. Нито един от тях не е учил музика, а и не работи това, което е следвал в университета.

Объркването на младия човек, принуден да влезе в системата на възрастните без подготовка. Да, ето това е Youth и момчетата прекрасно са закодирали личните си преживявания в музика и текст. Това е и едно от основните „правила“ на Александър при писането на лириките – „Всички текстове свързвам със себе си и с моите преживявания. Пиша това, което вълнува мен, а не други хора и винаги се стремя да има послание. За мен текстът не е просто да хвърля някакви думи, върху хубава мелодия, която сме измислили“.

Александър Иванов/ Maze Hunters Copyright: Licata.bg
Александър Иванов/ Maze Hunters
Снимка: Licata.bg

ЗАТВОРЕН КРЪГ

Всъщност Youth е стъпка към първия дългосвирещ албум на Maze Hunters, но никой от четиримата не е готов да се обвърже със срокове за излизането му, защото този път записват всичко сами. Превърнали са репетиционната си в студио. „Първият ни албум беше записан от наш приятел – Raymond Steers, на когото отидохме на гости в село Ново градище, до Търново. Записвахме на 8-канален лентов рекордер“, връща назад лентата китаристът Валентин. Преди обаче да довърши разказа си, останалите се намесват, къде през шега, къде през ирония, и доста цветно описват „странните“ условия, в които са работили и които са дали като резултат „суровия звук“ на „I Am Not a Number“. „Но пък научихме много за процеса“, успява да продължи Вальо.

Валентин Панчев/Maze Hunters Copyright: Licata.bg
Валентин Панчев/Maze Hunters
Снимка: Licata.bg

Това е довело до решението да си вземат собствена звукозаписна техника, която да им позволи да са гъвкави във времето за запис, „финансов плюс в дългосрочен план е“, както отбелязва басистът Дмитрий, а е и „огромен плюс да научиш нещо ново“, додава метрономът на бандата Евгений.

Та, каквото и да чуете от тук нататък от Maze Hunters да знаете, че си е изцяло тяхно. Затворили са кръга по писане, записване и продуциране. По този начин вървят към нов албум, който вече е разчертан на една дъска в репетиционната, която обаче пазят ревностно. Но пък разкриват, че имат още една готова песен – Thing That I Need, която ще се появи през април. Имат и много идеи в ръкава, които изискват само още малко време, за да добият финалния си вид. Пък и признават, че са доста критични към себе си и постоянно връщат записите, за да ги доизпипат, да вложат вътре нещо специално и да вдигнат качеството. „Но много често нашите планове и идеи са несъвместими с възможности ни“, пуска кисела усмивка Александър.

Може би затова признават, че не вярват във финансовия си успех като музиканти. „Най-голямото щастие ще е, ако освен удоволствие от правене на музика и концерти, това наше хоби започне да ни носи и друго. Мислим обаче, че е невъзможно“, казва вокалистът, а останалите клатят глави в знак на съгласие. И преди настроението да се смени нежелано драстично, той добавя: „Но това не пречи да се движим напред!“

СТАРТ ОТ ЕДНА РЕПЕТИЦИЯ

Заедно са от 2018 г. и определено са се придвижили значително напред. Това се усеща както в музиката им, която се развива с всеки следващ сингъл и като композиция, и като текстове, и като звук, така и в сериозния поглед върху кариерата им на група, след като подписаха с мениджърксата компания L’Evil Music, благодарение на която са неизменна част от поредицата събития „Пред блока“, а преди това – oт Camden Night.  

Преди да създадат този квартет свирят двама по двама. Общи познати обаче ги събират и „буквално след една репетиция си казахме, хайде да свирим заедно“, припомнят си те. На онази репетиция обаче все още са трима. Няма го Вальо. Той влиза в много ключов момент – три дни преди бандата да дебютира, записвайки лайв сесия от две песни за Amps On Air – авторските „Ice Scream“ и „The Capture“ (първоначално кръстена Ghosts). Китаристът разучава веднага парчетата, а на първа репетиция сяда зад синтезатора. „На края на репетицията му предложихме да пробва с китара и веднага му казахме: „Човек, не свири на синтезатор, моля те!“, смее се басистът Дима.

Дмитрий Военнов/ Maze Hunters Copyright: Licata.bg
Дмитрий Военнов/ Maze Hunters
Снимка: Licata.bg

След тази репетиция, на която Вальо веднага предлага соло на китара, което всички приемат единодушно, на всички е ясно – група ще има. Следващите им дни са доста интензивни. „Аз работех до 12 през нощта. Те се събират към 10 ч. Отивах при тях по-късно и репетирахме до 8 сутринта, а после в 9 ставахме за работа“, разказва Александър. Седмица по-късно е и първият им концерт в клуб, за който Вальо вече знае целия репертоар. Бандата стартира направо с авторски песни. Някои от тях момчетата са донесли в общата репетиционна от свиренето си по двойки и са развили в последствие заедно. Други се получават, докато просто си джемят, а трети идват с вдъхновение, сполетяло някого у дома.

ПОСОКАТА

Посоката на музиката им може и да се мени, но това, което винаги ги е водило е „да правим музика, която харесваме, а не такава, която може би би ни спечелила фенове. Не гоним известност. Вярваме, че ако правим нещата искрено и с голямо желание, това 100% ще бъде забелязано“, обобщава Евгений.

Евгений Обручков/ Maze Hunters Copyright: Licata.bg
Евгений Обручков/ Maze Hunters
Снимка: Licata.bg

И май петте години, в които правят каквото си знаят, доказва това. Тонът им веднага се сменя, когато заговорят за новите неща, които научават около звукозаписа, за творческия си процес или за адреналина, който думка в главите им когато са на сцена. Държи ги с дни след концерт. „В такива дни дори не мога да работя“, оплаква се с усмивка барабанистът, който е избрал да изкарва заплатата си в IT сферата.

Maze Hunters @ club Kupe Copyright: Asen Georgiev/Licata.bg
Maze Hunters @ club Kupe
Снимка: Асен Георгиев/Licata.bg

Единодушни са обаче, че това, което им харесва най-много е да са в група. И то точно тази, която сами са сътворили от общата музикална посока, в която гледат, но и от малките различния във вкусовете и стила на свирене, които правят Maze Hunters това, което е – изключително приятна банда, която винаги може да те изненада. Или, ако трябва да завършим в шегаджийския им стил –„нещо като емо пост рок брит поп ривайвъл“ група.

Четете още по темата