Гордън Рамзи плува с акули в „Кулинарният изследовател“ 2

Лудият и темпераментен шеф готвач Гордън Рамзи ще се пробва срещу акулите, но на техен терен, и ще се надбягва с бикове, за да пренесе зрителите на National Geographic директно в кулинарните тайни на Тасмания, Южна Африка, Индонезия, Луизиана, Норвегия, Индия и Гвиана.

Вторият сезон на предаването му „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ стартира в ефира на научнопопулярния гигант на 13 септември в 22 часа, едновременно в 172 държави и на 43 езика.

Рамзи ще остави популярните рецепти зад гърба си, в уютните кухни на 35-те си ресторанта по цял свят и ще влезе в ролята на чирак, като се учи от местните топ готвачи в дестинации, които самият той не е посещавал. За да стигне до тайните им обаче ще изкачва планини, ще се бори с 3-метрови вълни, ще издържа на минусови температури и ще си проправя път през дивата пустош, за да открие някои от най-добрите съставки на света. Дори рискува живота и крайниците си в най-смелото приключение досега, като се гмурка сред скали и бели акули в бурните води на Тасмания за гигантски лангусти, участва в традиционно бягане с бикове в отдалечено оризово поле в Западна Суматра, скача от хеликоптер във високи вълни, за да събира миди по крайбрежието на Южна Африка и лови кайман с голи ръце в Гвиана.

„Аз съм мотивиран и много дисциплиниран човек. Обичам да стигам от точка А до точка Б с максимално влагане на енергия. Обичам сам да откривам отколкото да ми се поднася наготово. Дали съм си мислел, че предаването ще подложи физиката ми на такова изпитания? Нямах реална представа. Да се катеря в Аляска, та аз никога не се бях катерил в живота си. Да се спусна с рапел от 30-40-метров водопад – дори не подозирах каква е силата на водата. Въпреки усилията, всичко това ме направи много щастлив

 разказва за Global News, Канада, Гордън Рамзи, който има зад гърба си 15 маратона, 3 ултрамаратона и издания на „Айрън мен“.

Цялата тази въртележка от адреналин е лично пожелана и мотивирана от самия Рамзи, който самопродуцира предаването си чрез студиото си Studio Ramsay, което създаде през 2016-та, за да има пълната власт над телевизионните си продукти. Все пак говорим за човек, чиито тв функции у нас са разпределени между цели 5 шеф готвачи. Той е лицето и мозъка на трите най-големи кулинарни формата адаптирани в българския ефир – Mastechef, Hell’s Kitchen и „Кошмари в кухнята“. Не случайно е вторият по богатство кулинар в света (след Джейми Оливар) с над 60 милиона долара годишна печалба в сметката.

Това не е първото приключенско предаване на Гордън Рамзи обаче. До момента той има няколко подобни продукции, може би защото сам твърди за себе си, че е от хората, които лесно се отегчават и има нужда от постоянен адреналин. Но не всичко винаги минава гладко. През 2008 г. по време на снимките на „The F Word“ той се подхлъзва от скала и пада в ледена вода. Въпреки че е отличен плувец, обувките и непромокаемите му дрехи го дърпат към дъното. Екипът му успява да му хвърли въже и го спасяват след като вече се е нагълтал с вода, а след това той признава, че е видял смъртта. Както се вижда обаче, това съвсем не го отказва. 

Освен безумен кулинар, обичащ да крещи нецензурни думи в ефир, той е истински боец, кален в спорта. Има черен колан по карате, а като дете е бил футболна надежда. На 15 се присъединява към юношеския отбор на Гласгоу Рейнджърс, но точно преди да се прехвърли в първия отбор контузия на коляното го вади от футбола завинаги. И до днес твърди, че ако не се е сблъскал с кулинарията, най-вероятно щял да бъде морски тюлен, заради любовта си към дисциплината. Не се стига до там, защото става един от най-младите шефове в Лондон – едва на 27 години, а до 29 вече има две звезди „Мишлен“. 

Намира корените на тази си амбиция в трудното си детство по улиците на Лондон с баща алкохолик и майка, която трябвало да издържа всички и работела постоянно.
Напук на примера, който имал от родителите си Рамзи изгражда особено здраво семейство с половинката си Тана, с която са женени от 1996 г. и имат 5 деца, последното, от които е само на година. Но също като Стийв Джобс, няма да остави нищо наготово на децата си и нито цент от милионите му няма да бъдат вписани на тяхно име в наследството му.

Четете още по темата