Creepy Neighbour – от Mika до солова кариера

Max Taylor a.k.a. Creepy Neighbour Снимка: Licata.bg

Макс Тейлър или Creepy Neighbour е напълно ново и неизвестно име у нас. Всъщност, той едва прохожда дори на местната си – британска сцена, въпреки че лондонските медии удостояват присъствието му с преобладаващо позитивни отзиви. От друга страна, за своите 35 години има огромен опит, пътувайки по турнета и записвайки за големи звезди като Mika, Tom Vek, Groove Armada, Lily Allen и Roots Manuva.

Пандемията обаче лишава Макс от постоянните турнета, в които се изявява като басист, а за Мика – и като беквокалист, но му дава достатъчно време, за да развие най-накрая своя солов проект под името Creepy Neighbour. Именно покрай него, артистът се озова в България, а ние пък открихме първите му сингли и поискахме да научим още!

Max Taylor a.k.a. Creepy Neighbour Снимка: Licata.bg

В момента Макс е в „период на издаване на първия си албум“, както сам ни разказа. Пет от парчетата в него вече са сингли с видеоклипове, снимани в съседна Гърция. Това не е учудващо предвид факта, че продуцент му е Андреас Дерманис (б.а. приятел на Тейлър и спряган за мъжа до Мика) за лейбъла The state51 Conspiracy label, а режисьор на видеоклиповете – Танасис Тоцикас (Zan Tot). През октомври излезе първият сингъл For Real, който е едва минута дълъг и беше последван от „Millionaire Spaceman“, „Happy Birthday“, „Some Girls“ и „J’ai Mal à la Tête“.

Явно доволен от работата си в Гърция, Макс е решил да се огледа наоколо за нов терен за следващи снимки и това го е довело в София, където е разгледал киностудията в Бояна.

КОЙ Е CREEPY NEIGHBOUR?

Макс Тейлър е роден на 25 октомври 1985 г. в Източен Лондон в музикално семейство – майка му е певица, а баща му свири на бас. Брат му пък е барабанист и дори двамата свирят заедно в първата си по-сериозна група Clor, която се сдобива с договор с Parlophone Records. Групата обаче се разпада след година и половина в обикаляне на Европа, но единственият им албум е начело на класацията на New Musical Express “100-те най-велики албума, които никога не сте чували”.

Първият инструмент, който хваща е китарата. Бързо обаче се оказва, че не е за него. „Бях на 10 и оставих китарата, защото просто не знаех как да я използвам, не знаех как да извадя всичко от нея, както прави Слаш, например. Може би е въпрос на личност. Тогава започнах да свиря на бас и още в училище се включих в различни групи“, съвсем честно ни призна Макс. Веднага след като приключва с ученето започва да обикаля лондонските клубове и да свири навсякъде, където му дадат възможност. Така на 17 попада сред музикантите на британския рапър Roots Manuva. Записва бас партиите за някои от парчетата в краткосвирещия му албум Awfully De от 2005 г. и тръгва на турне с него.

КЪМ ЗВЕЗДИТЕ

Колелото се завърта, името му започва да се препоръчва в средите и така Макс става част от живите изпълнения на Том Век, Лили Алън, а за Groove Armada работи и като студиен музикант. На 24 започва и да пее и ни призна, че още от тогава се е родило името Creepy Neighbour. „Creepy е дума, която много ми хареса и е много американска. Сложих това име на десктопа си и се почувствах, сякаш зад него мога да кажа всичко, което не мога от мое, мога да казвам неща, които ме карат да се чувствам неудобно. На няколко пъти се опитвах да се отърва от него, но то все се връщаше. Затова и реших да го оставя и да го използвам за соловите си проекти“, разкри Макс.

Creepy Neighbour всъщност е ужасно лъчезарен човек, който все още се радва като дете на пързалки  Снимка: Licata.bg
Creepy Neighbour всъщност е ужасно лъчезарен човек, който все още се радва като дете на пързалки
Снимка: Licata.bg

10 ГОДИНИ С МИКА

След като започва да използва и гласа си идва моментът, в който да го постави до този на звездата Мика – един от най-характерните фалцетни гласове в поп музиката, като някои по-смели критици дори говорят за него като за наследник на Фреди Меркюри. Годината е 2011 г. и Мика има нужда от студийни музиканти. “Първо записвах за него преди реално да го срещна“, спомня си Макс. Попада в австралийското  студио, където се работи по албума The Origin Of Love, поканен от своя приятел Nick Littlemore (от австралийското електронно дуо Empire of the Sun), който, заедно с Мика, пише част от песните в този албум.

„Един ден ми се обади и ми каза, че трябва да отида „днес“!“, разказва британецът. Записали възможно най-много парчета – 4 за ден, от които 3 влезли в употреба. Всъщност първият сингъл, който Мика пуска с участието на Макс Tейлър на баса е водещият за албума – “Celebrate”, който е дует с Фарел Уилямс.

За промо турнето след издаването на албума ливанско-британската звезда има нужда от музиканти, които да пътуват с него и Макс се озовава в тази отбрана дружина не само с уменията си на бас, но и с гласовите си възможности (той също притежава доста висок глас).

ПЪРВА СРЕЩА ОЧИ В ОЧИ

„Когато отидох, за да се срещна за пръв път с Мика лично бях много нервен. Той е внушително висок (б.а. 1,91 м.) и иска да контролира всичко. Само като направи жест и всички спират. Видях го с очите си по време на записи. Тръгнах си с мисълта: „О боже, това е твърде голямо предизвикателство за мен!“. Никога не съм мислил, че съм достатъчно квалифициран за чак толкова голям артист. Няколко седмици по-късно, бях с баща ми и си говорехме. Телефонът ми звънна и беше той с предложението да се присъединя към турнето“, разказва Макс и признава, че именно от Мика е научил най-много. „Музиката му е толкова различна. Изявява се в различни стилове. На концертите му и пея, което не съм правил професионално преди да изляза с него на сцена“, споделя Creepy Neighbour.

Creepy Neighbour Снимка: Licata.bg
Creepy Neighbour Снимка: Licata.bg

Макс е част от турне-музикантите на Мика до последно преди пандемията, като обикалят света с Revelation Tour през 2019 и 2020 г. Всъщност в рамките на точно това турне Мика трябваше да гостува и у нас миналата година, като част от хедлайна на фестивала „Франкофоли“, но идването му не се осъществи заради обявеното извънредно положение.

АЛБУМ, НАПИСАН НА ПЪТ

Точно по време на тези обиколки Creepy Neighbour започва да пише и собствената си музика, добил увереност на голяма сцена. Всъщност предстоящият му албум е албум, написан на път по целия свят. „Пиша песни по лични теми, за малки неща, които са от голямо значение. Като например отношенията между хората, изградени чрез монитора на компютъра и измамното впечатление, което правим в социалните мрежи“, споделя ни Макс. Прави ги смело и без задръжки, защото иска да каже неща, които никой не иска да изрече на висок глас. В записите му помага и баща му и, както сам се смее, „в моята инди музика всички са замесени“. До месец предстои да издаде още един сингъл, както и да се включи в записите на своята близка приятелка Rae Morris. Естествено, с нетърпение чака да види как ще се развият нещата и дали ще тръгне отново на път с Мика.

Четете още по темата