Килеан Мърфи – перфектният непознат*

Главатар на гангстерска банда в един от най-добрите сериали на BBC Peaky Blinders, обикновен мъж в объркано търсене на взаимност и любов в The Delinquent Season, антагонистът Плашилото в няколко части на „Батман“, транссексуален в Breakfast on Pluto. Точно като музиката на своя идол Франк Запа (*The Perfect Stranger е номинирана за „Грами“ композиция на Запа), 43-годишният ирландец Килеан Мърфи е перфектният непознат.

А какъв е щом съблече шагреновата си кожа? Никой не знае дори след повече от 20 години под светлините на прожекторите. Когато те изгаснат остава пълна тъмнина. Точно заради това Килеан е толкова интересен, заради отказа си да получава вниманието на обществото.

Личното е тайна

Пристига на среща за интервю на колело и се нарежда най-отзад на опашката за кафе. Или пък с кални износени планинарски обувки в малък затънтен ирландски бар…

Няма Инстаграм и Туитър, не се съгласява на снимки с феновете, но с удоволствие се здрависва и говори с тях, след което дава автограф. Не иска да е известен и отказва идеята, че му се налага да бъде.

„Не съм добър в това да се показвам. Рано разбрах, че искам да съм добър в занаята си и се фокусирам само върху него. А за да съм добър – колкото по-малко хора знаят подробности за истинското ми аз, толкова по-лесно ще ги убедя че съм някой друг на екрана. Не е ли така?“

Няма собствен стилист и пиар. Когато е на работна среща се движи без антураж, а на премиерите ходи само сам. В ежедневието поддържа имиджа на „класическо момче“ – дънки, тениска, хубав колан. А пред камера може да е всичко, точно като музиката на Запа. Останалата част от живота му е „безкрайно скучна, извън снимането на филми“, както самият той казва.

Въпреки успешната си работа в Холивуд, отказва да се премести в Америка. Дори напуска Лондон, след като 15 години е живял в британската столица, за да се върне в родната Ирландия, близо до Дъблин. Живее с жена си Ивон МакГинес и двамата им сина – Арън (12) и Малаки (14). 

“Просто искахме нашите деца да имат пространство и да се гордеят с ирландските си корени, да бъдат близо до бабите и дядовците. При нас ирландците често се случва да заминем някъде за дълго, но винаги се връщаме у дома”, казва актьорът, който в последните седмици отново попадна в сметките за следващия Джеймс Бонд, заедно Майкъл Фасбендер и Ейдън Търнър, и то според престижното списание GQ. 

Много малко достига до публичното пространство от личния живот на Мърфи, но е ясно, че той харчи 15-те си милиона в банковата сметка (според Men’s Health) за три неща – за скъпо музикално оборудване, за спагети, които готви на децата си, и за планините, в които се губи с лабрадора си Скаут. 

„Единствената екстравагантност, която си позволявам е моята стерео система, да си купувам музика и да ходя по концерти“, споделя самият той. 

Това се корени далеко в миналото му, когато като тийнейджър свири на китара заедно с брат си в ейсид джаз бандата The Sons of Mr. Greengenes недвусмислено повлияна от Франк Запа. Дори получават предложение за договор за 5 албума, от който се отказват, за да може брат му да завърши гимназия, а самият той – право, което изобщо не го вълнува. 

Тогава мечтае да стане музикант, но неочаквана покана за роля в театъра преобръща живота му. Все още понякога събира приятели и вади китарата. Още пише и песни, а последният му професионален досег до музикалния бизнес е режисирането на клип за манчестърската банда Money.

Знаци на съдбата

John Balsom/GQ

Знаци, че животът му ще тръгне към актьорската професия обаче е имало мнoго преди онази изненадваща покана за постановката Disco Pig, която получава през 1996 г. от Енда Уолш. Едва 15-годишен взима от видеотеката  „Плашилото“ на Джери Шацберг от 1973 г. (съдбата си знае работа след като през 2008-а изиграва ролята на Плашилото в „Черният рицар“ от поредицата за Батман). „Взех филма по грешка. Казаха ми, че това е страшен филм, а мен лично ме накара да искам да съм актьор. Ал Пачино ще ви скъса сърцето. А Джийн Хекман ще ви го скъса два пъти“, казва Килеан. 

В едно от малкото си интервюта, отново дадено за сп. GQ, към което явно си има слабост, той разкрива как е построил собствения си комунизъм, а именно – 50% от годината работи, 50% е заедно със семейството си. Времето, отредено за работа също е разделил поравно между киното и театъра, затова спокойно може да го видите в някой блокбастър и същевременно в независима ирландска пиеса. 

Е, личната му хармония на хамелеон малко или много е останала в миналото в последните 6-7 години, след като е избран за главната роля в сериала Peaky Blinders. Вече трудно остава незабелязан, но дори това не успява да промени начина му на живот. Всъщност той започва да катери стълбичката на успеха си съвсем като по учебник. Пиесата Disco Pig има по-голям от очаквания успех и прави турне зад Океана. 

Забелязан е от Дани Бойл, който го кани в зомби трилъра си „28 дни по-късно“. Страшния филм се превръща в страшен хит. Попада в полезрението и на Кристофър Нолан, който го вика на кастинг за ролята на… Батман. В крайна сметка грабва образа на антагониста в поредицата за супергероя и сърцето на режисьора, с който после снимат „Генезис“ и „Дюнкерк“.

Томи Шелби

И въпреки че няма нищо общо с лошите момчета, както той винаги подчертава, пасва идеално в образа на Томи Шелби в Peaky Blinders. На пръв поглед несъвместимите му меки черти на лицето се оказват идеалното хладно оръжие в ръцете на точните стилисти. Една прическа и излъчването му се изостря до неузнаваемост – високи скули, безкрайносини очи…

 “Гледаш го през камерата на снимачната площадка и си мислиш: „Боже, колко добро осветление“, а после ти казват: „Не, все още не сме пуснали светлините“. Това е Килеан. Носи своя собствена светлина“, казва Хелън Макрори, която играе Поли Шелби, леля на Томи и сив кардинал на фамилията.

Образът му в Peaky Blinders обаче е наистина труден. Томи Шелби е хладнокръвен и жесток, убива без да му мигне окото по всякакъв начин, управлява цяла империя и брани кралския си трон с всички средства. Под повърхността е човек на честта, който въпреки всичките си действия е съвсем наясно, че те имат последствия и ги поема стоически. Дълбоко е закопал травмата си от I Световна война, когато е копач на тунели и само в самотните нощи чува ударите на кирките под земята.

„Отнема ми между 6 и 8 седмици всеки път, за да вляза в Аз-а на Томи. Ям протеини, ходя във фитнеса и се настройвам на неговите честоти. Но дори като се завърна на снимачния сет за пръв път, пак не е лесно и си казвам „Уоу, пак се забърквам в това“. А след това, за около седмица вече мисля като него“, обяснява Мърфи, който изнесе на гърба си вече пет сезона.

 Докато снима историята за семейство Шелби се потапя напълно в образа и единственото, което прави е да снима, да се прибира, да чете сценария и да спи. Не комуникира с почти никого, дори със семейството. И няма как да е друго яче – Томи е истинско предизвикателство не само за актьорския му талант, но и за физиката му. 

Освен че заради него е започнал отново да яде месо, на Килеан му се налага и да пуши, при положение, че в реалния живот не пали. Екипът на сериала е изчислил, че за един сезон Томи Шелби изпушва по 3000 цигари, а Мърфи се справя с това, като ги пълни с билки или розови листа. 

 Налага му се и да се стриже в култовата прическа за всеки сезон, а признава, че я мрази. Първо, защото с популярността на сериала, всички мъже във Великобритания са подстригани така. И второ – защото дори след края на снимките не му позволява да излезе от кожата на героя, хората не виждат в него Килеан, а Томи. Но точно прическите са един от най-ярките елементи, които те сграбчват в поредицата. Към тях може да прибавим и нечовешки добре ушитите костюми от три части, златните джобни часовници и всички детайли от стайлинга, както и главозамайващия саундтрак с Ник Кейв и Пи Джей Харви, и уникалното снимане, което граничи с рисуване. 

По всичко това се захласват и истински големи звезди, сред които вече покойната икона Дейвид Боуи. Толкова харесвал сериала, че изпратил своя снимка с каскет и пришито бръснарско ножче в козирката му на Килеан. А според легендите Мърфи върнал жеста като му пратил каскета на Шелби от първи сезон.

 

Четете още по темата