N.O.H.A.: Българската публика силно обича и мрази

MC Chevy N.o.H.A.

N.O.H.A. е група, която българската публика винаги е можела да поема в големи дози. А и те нас! Космополитната банда от музиканти от всички краища на света обича да идва в България със своята енергична смесица от drum and bass и балкански ритми. Обича и да възпява нашата родина: “The sun is going down, the night is on fire/ Let’s mix the Balkan passion with the Spanish desire/ From Varna to Marbella this rhythm takes me higher/ Vamos a la fiesta y danzamos en la playa”*.

Този път групата няма да направи концерт нито по Черноморието, нито в София, каквато е традицията, а ще озвучи планините около Велинград, защото е част от афиша на тазгодишното издание на ARTE Feastival. С N.O.H.A. ще изпием последното си кафе (по възможност Tu Cafe) за деня на 27 август към 17:30 часа, когато ще открият втория ден на Главната сцена. След тях ще се качат Aron Chupa & Little Sis Nora, Емир Кустурица и неговия бенд, Sister Bliss от Faithless и Regard.

N.O.H.A.

Но преди да сме ги срещнали отново на живо си поговорихме накратко с MC Chevy, Душата на групата, както самите му колеги го наричат. Той е един от основателите на N.O.H.A., заедно с чешкия саксофонист Филип Ноха, и има основна „вина“ за текстовете на повечето песни. Ето какво ни каза за ракията, българските елементи в музиката им, Евровизия 2010 и още:

Здравей, MC Chevy. Страхотно е, че отново ще свирите в България. Още от първия път, в който стъпихте в страната ни, успяхте на правите специална връзка с културата и публиката ни. На какво се основава тази връзка, може ли да обобщите след толкова години?

Ако погледнем назад в историята на групата, винаги сме съчетавали drum and bass с балканска музика, които по принцип не се отиват изобщо, но ние успяхме да ги комбинираме и хората се влюбиха в това. Особено хората в България.

Какви са впечатленията ви от българската публика, отговарят ли българските фенове на вашия темперамент?

Публиката в България може силно да обича музиката или силно да я мрази. Ако я обикне, го прави с всичките си сетива.

Какви са очакванията ви за АРТЕ и какво сте подготвили за фестивала?

Очакваме едно необикновено събитие в сърцето на българската планина. Афишът на фестивала е пълен с големи имена, така че ние сме много ентусиазирани да излезем на сцена. Надяваме се да успеем да хапнем хубавата ви храна и да се срещнем с чудесни хора, с които, надявам се, N.O.H.A. да се забавлява в съботната вечер.

Последният ви издаден албум Process of Living (2019) безспорно е много шарен стилово. Не мога да не попитам – в When The Summer Comes сте използвали българска народна песен, ако не ме лъжат ушите. Коя е песента? Кой я изпълнява? И най-важното – как и къде я чухте, за да поискате да я включите?

Дори не знаех, че семпълът, който сме използвали за тази песен е от България… Наистина ли? Нещата се случват така – някой DJ ти изпраща семпъл, които е с изчистени авторски права и е за свободно ползване, и ако ти хареса го взимаш за твоето парче. Благодаря за информацията, че семпълът е от българска народна песен. Сега вече знам и мога да казвам на хората, откъде е взет.

MC Chevy е "душата" на N.O.H.A
MC Chevy е „душата“ на N.O.H.A

Какво е впечатлението ви от работата с български музиканти?

Преди време работехме със Skiller – невероятен бийтбоксър. Поканихме го за малко турне в Германия и Прага и той се справи много успешно. Хората се влюбиха в него.

Спомням си, че през 2010 година дори имаше спекулации, че ще представяте България на Евровизия. Имаше ли нещо вярно в тази новина, защото в крайна сметка вие изкарахте Bulkanika/ Balkan Hot Step?

О, да. Спомням си и аз, и, ако трябва да съм честен, се смяхме на това в продължение на две седмици сигурно. Днес го наричат „фалшива новина“. Просто някой сложи тази лъжа в пресата или Фейсбук и много хора му повярваха. Но, за да съм честен с вас, никой никога не ни е питал дали ще представяме България на Евровизия. Между другото, за нас Евровизия е пълен боклук и така или иначе нямаше да се съгласим и да ни бяха поканили.

Вие сте толкова космополитна група, кога и как за пръв път се сблъскаха с балканската музика и защо я възприеха за своя?

Не е лесно да отговоря на този въпрос, но като група винаги сме търсили някаква необичайна и уникална смесица от стилове. Това, което ни носеше най-много енергия бяха drum and bass и Балканската музика. За пръв път експериментирахме с вашата музика в песента Balkán hot step. Парчето стана популярно по цял свят след като беше взето за рекламна кампания на Nike – Nike shox, заснета в Лисабон.

Какво за вас е шума (все пак името ви е Noise of Human Art) и какво тишината, когато става дума за музика?

Можеш да откриеш шумове навсякъде и ако ги организираш, може да ги наречеш музика. А колкото до тишината – ако е тихо, значи бандата се търкаля пияна в хотела. (смее се)

Шегувате се пред българските медии, че денят ви започва не само с кафе (Tu cafe), но и с ракия. Как открихте тази огнена вода? Спомняте ли си къде и с кого пихте за пръв път?

Със сигурност ракията ви е голяма работа за всички в бандата и да съм честен, не мога да се сетя, кога за пръв път съм опитал тази дяволска напитка. Може би е било по време на първото ни посещение в София през 2009?! Също така не помня и името на клуба, който обаче беше страхотен ъндърграунд клуб в центъра на София, а публиката беше направо луда по много позитивен начин.

Kaia N.O.H.A.
Кая (N.O.H.A.)

Преди няколко години Кая смени Минерва. Как се отрази това на групата?

Вече станаха 10 години откакто Кая дойде в N.O.H.A. Със сигурност това беше голяма промяна за нас. Кая е страхотен изпълнител, артист и много хубав човек, благодарение на което публиката я възприе много бързо. Родена е в Ню Йорк и от тази гледна точка за нея няма граници. А и говори испански много добре!

*Текстът е на песента Bulkanika, която в последствие получава името Balkan Hot Step. Точно за тази песен се спекулираше, че ще ни представя на Евровизия 2010 г.

Четете още по темата