Уест Хайлър – от Бродуей до българската „Книга на мечтите“

Уест Хайлър Снимка: Национална опера и балет

Уест Хайлър е млад и талантлив театрален режисьор, посветил по-голямата част от творческата си енергия на мюзикълите. Има впечатляваща визитка, а българската публика вече го познава като човека, поставил великолепните продукции „Шрек“ в Националната опера и балет, Avenue Q и „Спондж Боб“ в Кукления театър в София. За първи път обаче той се завръща в България, но не за да работи по адаптации, а за да изправи гръбнака на може би най-голямата продукция поставяна до момента – авторския мюзикъл в стил Бродуей „Книга на мечтите“.

Мюзикълът "Спондж Боб" Снимка: Куклен театър София
Мюзикълът „Спондж Боб“
Снимка: Куклен театър София

Невероятният спектакъл е дело на две млади и талантливи момичета – Ана Дончева и Ралица Мерджанова. Рамо до рамо с тях, разбира се, стои огромен творчески екип от музиканти, аранжори, костюмографи, хореографи, сценографи и повече от 90 актьори и циркови артисти на сцена. Премиерата на тази пищна продукция ще е на 14 ноември в зала 1 на НДК.

Но как Уест Хайлър става част от тази изцяло българска продукция?

Винаги съм се интересувал от пресечната точка на цирка и музикалния театър. И двете са форми на изкуство, които работят най-добре на живо и лично, и губят част от силата си, когато се адаптират във филм. Лесно е пред големия екран да си помислиш, че невъзможен цирков трик е заснет с допълнителна помощ, за да се получи, че има корекции или много дубли. Но когато гледате на живо как се случва всичко, виждате, че няма никаква измама и спектакълът става още по-впечатляващ“, каза пред ЛИЦАТА режисьорът.

Книга на мечтите
„Книга на мечтите“

„Книга на мечтите“ е мащабна продукция, която съчетава театър, мюзикъл и цирк. Всичко това, облечено в пищни костюми и впечатляваща сценография, разказва историята на малко сираче Пат, който живее на улицата. Момчето попада в бандата на Фред и се учи да оцелява чрез просия и кражби, но вярва, че ще постигне повече от това в живота си. В града му пристига пътуващ карнавал и заедно с бандата си той отива да спечели някоя паричка. Обаче е заловен и затворен в клетка при животните на карнавала.

Съдържателката Елинор му дава възможност да изкупи престъплението си като стане общ работник. Той се запознава с дъщеря ѝ Люси, с която откриват света на цирковото изкуство и се учат заедно да следват мечтите си. Двете деца порастват и Пат открива най-ценното притежание на карнавала – книга, в която са записани тайните на сложни циркови номера. Разбира се, момчето иска да изпълни тези номера заедно с Люси и да постигне мечтата си – да живее достоен живот.

Книга на мечтите
„Книга на мечтите“

Тайните на цирка

Режисирал съм 5 цирка и за мен беше важно цирковият свят на „Книга на мечтите“ да е автентичен“, казва Уест Хайлър. Тъй като съм прекарал толкова много време зад сцената, там, където се събират цирковите артисти, познавам отношенията между всички – собственика, конферансието, акробатите и клоуните. Исках да се уверя, че богатият и вълнуващ свят на цирка извън манежа е изобразен реалистично в „Книга на мечтите“, така че усърдно работих със сценарния екип, за да има автентичност в характерите, диалозите и ситуациите. Имахме късмет да намерим невероятен актьорски състав, който може да вдъхне истинност на всички тези герои, допълва американецът, режисирал Цирк дьо Солей на Бродуей.

Но какво връща Уест Хайлър за четвърти път в България?

Мюзикълът "Шрек" Снимка: Национална опера и балет
Мюзикълът „Шрек“
Снимка: Национална опера и балет

Отговорът на този въпрос е еднозначен – хората. Хората и жизнеността на театралната сцена. Актьорите са изключителни, публиката е страстна и интелигентна, а режисьорите намират нови начини да адаптират пиесите и да разкриват техните тайни. Театралите мечтаят да работят в София и да бъдат част от богатата театрална култура на България.

Той поставя на различни сцени из цяла Америка, като режисьор на свободна практика – в Лас Вегас, Чикаго, Ню Йорк, Индиана, Сейнт Луис, Калифорния. Е, явно вече и редовно в България.

Уест Хайлър
Уест Хайлър

Вярвам, че създаването на един спектакъл учи както артистите, така и творческия екип. Режисьорът се учи от актьорите и актьорите се учат от режисьора. В адаптирането на „Шрек“ и „Спондж Боб“ например това важи и на културно ниво. Докато за да поставиш на Бродуей има, така да се каже „алгоритъм“ – как различните театрални елементи се обединяват, за да се получи наистина магическо изживяване, то, за да се случи това на българска сцена ми трябваше да познавам културните предпоставки и чувството за хумор на българите. Затова актьорският състав и аз работихме много тясно заедно, за да комбинираме моят опит, за да направим шоу, създадено в Ню Йорк, но то да се усеща така, сякаш е писано за българска публика“, споделя режисьорът.

Мюзикълът Avenue Q Снимка: Куклен театър София
Мюзикълът Avenue Q
Снимка: Куклен театър София

Театърът, който променя живота му

Самият Уест Хайлър от дете е влюбен в театъра, а малко по-късно и в цирка (точно като Пат). Роден е в провинциален град в южния американски щат Кентъки и нито един от родителите му не се е занимавал с изкуство. Майка му се омъжва повторно, когато той е на 13 и се местят във Форт Лодърдейл, Флорида. Но там той се чувства като риба на сухо – съучениците го тормозят, няма приятели, а емоции и въображението му са в изобилие. Един ден майка му го води на прослушване за местен детски театър. Избират го за ролята на великана в „Джак и бобеното зърно“. Любовта му към сценичния прах избухва мигновено. Следващата учебна година се прехвърля в театрално училище, а по-късно завършва магистратура по режисура в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Именно там се запознах с Дес МакАнуф и станах помощник-режисьор на „Момчетата от Джърси“, което беше моят дебют на Бродуей“, спомня си пред ЛИЦАТА Уест Хайлър. По-късно става международен артистичен супервайзър на шоуто и го поставя в Сингапур, Йоханесбург, Оукланд, Сидни, Мелбърн, Лондон и Торонто, а артистите, които режисира в този спектакъл успяват да спечелят престижни награди като TONY в САЩ, Oliviers в Уест Енд, Helpmanns в Австралия и Doras в Канада.

Дебютът на Бродуей

Уест Хайлър е сценарист и сърежисьор на бродуейския спектакъл "Paramour" на "Цирк дьо Солей" Снимка: Richard Termine/ Variety
Уест Хайлър е сценарист и сърежисьор на бродуейския спектакъл „Paramour“ на „Цирк дьо Солей“
Снимка: Richard Termine/ Variety

Истинският му дебют на знаменития Бродуей обаче идва по-късно и то като резултат на авантюрата му с цирковото изкуство. Тя започва с Big Apple Circus. Всяка зима този цирк играе в престижния Линкълн център в Ню Йорк. В продължение на два сезона именно Уест режисира представленията и благодарение на това с среща с продуцентите на „Цирк дьо Солей“. Когато най-известното в света цирково шоу решава да постави своя мюзикъл „Paramour“ на Бродуей, те канят именно Хайлър да работи по него, заради познанията му върху света както на цирка, така и на мюзикъла.

Танцува с Индиана Джоунс

Има моменти в кариерата, в които и той самият се качва на сцена. Един от тях, остава като най-необикновения му спомен. Годината е 1995 г., а мястото – полувремето на Super Bowl, най-гледаната спортна проява по телевизията в Америка. Уест е част от танцовия състав на шоуто, водено от Пати Лабел и Тони Бенет. През същата година излиза филма за Индиана Джоунс и продуцентите на Super Bowl решава да подчини шоуто на приключенската тематика на филма. Трофеят за финала е откраднат, а Инди скача с парашут на терена, за да го спаси. Музикантите също са въвлечени в този сценарии – Пати Лабел е върховна жрица, обградена от група с барабани и змийски шапки, а Тони Бенет участва в сбиване в бар заедно с Индиана Джоунс. Уест танцува на фона на целия този екшън.

Уест Хайлър Снимка: Национална опера и балет
Уест Хайлър
Снимка: Национална опера и балет

Писател или режисьор?

Освен мюзикълите, пиесите и цирковите представления, които поставя по цял свят, Уест Хайлър е работил и върху късометражни филми, като има и един издаден роман. Винаги съм бил творец и генератор на идеи. Понякога е под формата на режисура, а понякога под формата на писане. Понякога мога да правя и двете едновременно, но не мисля за себе си като за писател“, казва той. Сцената е мястото, където работя и се интересувам преди всичко от връзката между публика и живото театрално събитие.

Книга на мечтите
Първо обаче ще видим премиерата на „Книга на мечтите“

В момента Уест работи по още един проект в България – „Sound of Music“ в Софийската опера, който трябва да видим през януари 2024 г. В Щатите пък режисира Sister Act в Cape Fear Regional Theatre (Южна Каролина), чиято премиера е през март 2024 г, а следващата есен ще реализира музикална адаптация на живота на Антион дьо Сент-Екзюпери в Полша.

В момента Уест Хайлър е изпълнителен директор на театралния фестивал New Play в Южна Каролина, който разработва нови оригинални пиеси и мюзикъли от най-великите писатели и композитори. От сега тече подготовката за следващото издание през август 2024 г., когато ще бъдат поставени две нови пиеси, два нови мюзикъла, шоу за деца и фестивал на световноизвестни улични изпълнители.

Четете още по темата