Васил Найденов на 70: 15 неизвестни факта

Васил Найденов на 70

На 3 септември точно преди 70 години в София се ражда едно момче, целунато от Евтерпа и орисано от всички музи името му да се изпише с големи букви в историята на българската популярна култура. Той се казва Васил Найденов. 

Посвещава половин век от живота си на едничка цел – да вдъхва душа на красиви песни – „Синева“, „Адаптация“, „А дали е така“, „Телефонна любов“, „Сбогом, моя любов“, „Бързаш, няма време“,  „Чудо“,  „Сбогом, казах“, „Огън от любов“ (дует със Силвия Кацарова), „Моля се“ (дует със Силвия Кацарова), „Нова година“ (дует с Богдана Карадочева), „Болката отляво“, „Клоунът“, „Междучасие“, „Казано честно“, „След края на света“, „По първи петли“, „Джули“, „Седем пъти“.  

И въпреки че за него се пише постоянно, ЛИЦАТА събрахме 15 факта, които малко хора знаят за Васил Найденов. 

 1. Първата му сцена е била градинката пред Народния театър в София, където като съвсем малко дете се качвал на отрязан дъб и пеел.  
 1. Първите му изпълнения са на оперни арии и по-точно – Кармен.  
 1. От 2 клас свири на пиано, в 6 клас вече свири на голяма сцена 
 1. Завършил е картография в техническия техникум “Христо Ботев” 
 1. Твърди, че никога не е учил пеене, макар втората му специалност в Консерваторията да е точно пеене. Въпреки това бил много мързелив студент и не ходил в часовете. 
 1. Първите 10 години от кариерата си прекарва като пианист, каквато е първата му специалност в Консерваторията. Концертира със “Златни струни” и с Митко Щерев. Но за този период се знае малко, защото изявите им не привличали вниманието на единствената телевизия – БНТ. 
 1. Гърлото на Васил Найденов е оперирано на 9 места. Това се случило, когато бил в казармата. Имал навика често да пее в ДНА Пловдив, а след това давал наряди на открито. След операцията професорът, които я направил му предрекъл, че повече никога няма да пее 
 1. Заради операцията на гърлото гласът му се понижил с два тона 
 1. Кръщава се в църква чак на 33 години – Христовата възраст. Тайнството се е случило в Дряновския манастир. Негов кръстник е говорителят от Националната телевизия Николай Колев. Заради донос, че празненството след кръщенето било се превърнало в “оргия” Дирекция “Музика” спира международното му турне. 
 1. Васил Найденов е Голям любител на кактусите. Гледал е до 100 в дома си. Признава, че  дори два от тях е откраднал от ботаническата градина в Балчик.  
 1. Васко Кеца не е първият му прякор. Първоначално са го наричали Васко Синевата заради едноименната песен, която го прави голяма звезда. За кратко са му викали и Васко Тоалетното казанче, заради специфично движение с ръката докато танцува 
 1. Васил Найденов е вокалист на група Тангра за кратко 
 1. Носи си възглавници винаги, когато пътува, защото не харесва хотелските 
 1. Бони Тейлър иска да работи с неговия балет. Всъщност това бил руският балет “Телефон” на Ала Пугачова, с който Васил гастролира 6 месеца в България. 
 1. Баща му изоставя семейството, когато Васил Найденов е само на 1 година. Майка му Маргарита умира, когато той е в казармата, а тя едва на 41. Отгледан е от леля си, баба си и дядо си. 

Четете още по темата