CUT OFF: Хардкорът е ясно заявена обществена позиция

Владислав Милиев Cut Off Copyright: Licata.bg

В България има ъндърграунд сцена, която става все по-жива и цветна в последните години. Но има и ъндърграунд на ъндърграунда, който сякаш е невидим дори за голяма част от меломаните, поддържащи клубния живот у нас. А там долу се случват не по-малко интересни неща, достояние на не много, но пък заклети фенове. Точно там се е скрил и един, иначе популярен, стил – хардкора. И точно от там измъкнахме една банда, за да ви запознаем с нея – CUT OFF. Най-малкото, като отидете на второто издание на фестивала REBEL REBEL, да не се чудите кой ви е отвял главата още на старта на първия ден (10 септември, Арена София).

20 ГОДИНИ

Тази година се навършват 20 години откакто CUT OFF се събират за пръв път в Благоевград. От онези времена е останал един единствен оригинален член – барабанистът Владислав Милиев. Музикантът, чието лице от 2015 г.насам се крие зад маска ала Джейсън от „Петък 13“, е онова спояващо звено между стари, нови и съвсем нови членове. Да признаем и на нас ни беше трудно да проследим динамиката в състава на групата, но в крайна сметка, след седмица на сцената на столичния Колодрум, Владо ще излезе заедно с китариста Калоян Стефанов, който е в CUT OFF от 2008 г., вокалиста Иван Благоев (фронтмен и на REDOUND), който се присъединява през 2015 г. и двамата най-нови членове на групата – Калоян Гетов-Коко – бас и Васил Сълев – вокали.

CUT OFF
От дясно наляво: Иван Благоев (вокали), Васил Сълев (вокали), Калоян Стефанов (китара), Владислав Милиев (Барабани). Отзад: Калоян Гетов-Коко (бас)
Снимка: Християна Стефанова

ПРОДУКЦИЯ

Зад гърба си бандата има два студийни албума – Fight of Suffer (2011) и True To Yourself (2017). А последната официална продукция, която са вадили е сингълът „Words Of Hate“ от 2019 г. Огромните паузи, които правят не само в издаването на песни, но и в живите си участия, съвсем не означава, че машината не работи в сянка… за да се върне в играта. Back In The Game, дето се вика. Точно така ще се казва и новият албум на групата, който ще съдържа 10 песни, вече написани и  дори записани до половина. И част от които ще чуете в актуалния им концертен сетлист, с който се канят да ви поразкършат на 10 септември.

Записваме рядко, през 5 години и повече, но работим на принципа – по-добре направи едно нещо качествено, отколкото да изкараш 10 посредствени албума“, категоричен е барабанистът Владо, докато свещенодействаме над едни нощни бири в центъра на София.

Не крие, че намеренията им са били Back In The Game да види бял свят много по-скоро след True To Yourself, но откровено ни разказва, че смяната на толкова музиканти в бандата също бави значително процеса. Всеки нов член започва да учи дискографията на CUT OFF отначало и да придава своя собствен характер към музиката им, а останалите са длъжни да дадат време, за да се получи химията. Точно такъв е случаят с новия им басист Коко, който идва от средите, повлияни от сиатълската вълна. Дали пък няма да чуем някакъв алтернативен груув в суровия хардкор на групата? „Всички тези промени в състава определено носят промени и в музиката ни. Коко има интересен сиатълски груув. Свирим старите парчета и ги чуваме по нов начин с него“, загатва Владо.

Гласът на CUT OFF Иван Благоев се изявява в още една успешна хардкор банда – REDOUND
Снимка: Живко Манев

А после дава пример с присъединяването преди 7 години на Иван зад микрофона, чрез който постепенното проникват бийтдаунът в стила на бандата и по-твърдият звук.

СВОБОДНИ?

Именно Иван е и основния текстописец на групата. „Откакто е с нас не страдаме от липса на текстове, какъвто проблем имахме преди това – много готови песни, но без лирика“, разказва Владо. А текстовете на бандата са силни, категорични и хапливи. Точно като ежедневието. Извадиха „Words Of Hate” преди три години, но само колко актуално е днес това парче.

„Няма как да не свържем посланието на „Words Of Hate“ със социалните медии днес. Не всеки може да заяви категоричната си позиция и да нагруби някого в очите, но в мрежата спокойно може да го напишеш без да носиш последствия“, разпалва се Владо по явно щекотливата тема. Бандата има свое мнение за тази втора реалност в мрежата – „страхувам се, че тя подменя реалния живот“. „Хората там са фалшиви, а аз не понасям фалша в нищо. Затова и хардкорът ме привлече – както музиката, така и хората, които я свирят и слушат са категорично истински. Затова и предпочитаме публиката да ни открие на концертите ни, а не в мрежата. И като ни види на живо, евентуално да си каже: „Много яка банда, супер забиха!“, размишлява на глас барабанистът, въртейки остатъците от бирата в чашата си.

Васил Сълев е втори вокал на CUT OFF от едва четири месеца
Снимка: Живко Манев

Разделителната линия между фалша и реалността винаги е била една от основните теми в песните на CUT OFF. И не защото я търсят, а защото я намират всеки ден около себе си. „Живеем в интересно време, в което балонът на илюзията, че сме свободни се спука. Спука се с пандемията и войната. Настоящето ни дава много теми за нова музика. Но тези теми съвсем не са от днес, нито са нови за нас. Оказва се, че най-големият проблем е, че не си взимаме поука, не поправяме грешките си, нито личните, нито като общество. Това е като да прочетеш Алеко и да установиш, че българинът не е мръднал грам – пак парите са най-голямо зло, липсва ни емпатията…“, навлиза по-дълбоко Владо.

Вече 7 години Владо се „крие“ зад тази маска на сцена
Снимка: Живко Манев

МЛАДЕЖКАТА ДЪРЗОСТ

Нова музика обаче не пишат за сега, въпреки че барабанистът не крие интереса си към момента, в който това ще се случи и как новите членове на групата – Коко и Васко, ще се включат в процеса.

На дневен ред днес им е концертният сетлист, които трябва да отработят с новите попълнение. В него са включили както парчета от новия албум, така и някои от най-старите си тракове, които не са свирили отдавна. „Признавам, че дори ги бях позабравил. До скоро все ми се струваше, че музиката от първия ни албум е по-простичка и първична. Сега като започнах да си я припомням се оказа, че съвсем не съм прав. Младежкият дух е голяма сила. Когато си млад нямаш спирачки и ограничения, не си в кутията и това си личи в песните. Сега ми липсва тази дързост“, с малко носталгия признава Владо. Според всички закони на физиката обаче нищо в природата не се губи, само се видоизменя. Та и с дързостта е така – с времето се превръща в опит. С този опит и свежата кръв в CUT OFF най-старите песни „сега звучат много интересно“, както ги описва барабанистът.

Коко е част от CUT OFF от малко повече от 1 година
Снимка: Живко Манев

Едва след като получат перфектната стиковка на живо, момчетата ще се върнат в студио, за да довършат записите на Back In The Game, по който работят с басиста на REDOUND Александър Йорданов.

АГРЕСИЯ ИЛИ ПОСЛАНИЕ

„Всички свързват хардкора с агресия. И това е вярно. Но тази музика има способността и да стопява агресията. След концерт си изразходил всичките си натрупани негативи, разтоварил си се емоционално. От друга страна, хардкорът е начин да заявиш мнението си, своята гледна точка, своето отношение към света“, казва Владо. И, да, на хардкор концерти наистина става горещо, вихрят се мощни погота и болката не е чужда на никого. Това е на първо четене. Именно на подобно първо четене, родните банди от тази сцена, често получават откази да свирят в голяма част от нощните клубове за жива музика. CUT OFF не веднъж са чували „Не“, защото „феновете ви много трошат заведенията ни“.

„Свикнали сме с това. Свикнали сме, че и песните ни не са „радиофонични“ и не виждат ефир. Но това не означава, че тази сцена не съществува. Именно заради всичко казано, тя е особено зависима от публиката си. И точно тази публика донякъде е виновна да не сме достатъчно видими. Когато 10 лв за билет за концерт ти се виждат много, но да ги похарчиш за бира и цигари пред клуба – не, тогава трудно се получават нещата“, болезнено откровен е Владо, който е на сцена от 20 години, но от дете е запален меломан.

Китаристът Калоян Стефанов е ветеран в групата
Снимка: Живко Манев

ОТ МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН ДО MADBALL

Първоначално, и за изненада на тези, които го гледат днес зад барабаните, Владо е бил фен на Майкъл Джексън. Докато не чува в ефира на БНР песен на Sodom. Поводът да се появи парче на немската траш метъл банда в обществената медия е първия изобщо голям концерт с тежка музика у нас (през 1992 г.). На пазара в Благоевград се сдобива с нелицензирана касетка с албума им Tapping The Vein. Оттам се събужда интересът му към този вид музика и в гимназията, под влиянието на по-големи приятели, се задълбочава. Естествено, минава през период – фен на Metallica, а чрез MTV през 90-те се запознава с Biohazard, за да стигне до американската хардкор класика Madball, Dog Eat Dog и Machine Head.

МАСКАТА

Заминава на студентска бригада в САЩ само за да си купи барабани. Снабдява се с възможно най-доброто – палки, барабани, кожи, чинели, ръкавици, столчета… И ги изпраща по пощата. Последният акцент, който добавя към музикалното си алтер его е маската, с която неизменно излиза на сцена от 2015 г.

Владислав Милиев Cut Off Copyright: Licata.bg
Дали маската на Владо няма да придобие нов вид за REBEL REBEL vol. 2?
Снимка: Licata.bg

„Причината да я сложа е коментар на жената на първия ни басист Васе. След един концерт Даниела ме попита: „Влади, защо всички барабанисти правят смешни гримаси, докато свирят?“ Не можах да ѝ отговоря, но и друг път бях чувал подобни реплики. Реших проблема с хокейната олд скуул маска като от филма „Петък 13“. Модифицирах си я, направих я „по-мръсна“ и „зловеща“. Тази маска присъства в първото ни лого и е символа на бандата, допълва името на групата, защото е носена от доста филмови персонажи боравещи с остриета, но основната ѝ задача е да ме накара да се концентрирам върху свиренето и да не мисля как изглеждам на сцената. На всичкото отгоре изглежда брутално и ме прави малко по-различен“, завършва разказа си Владо. А под маската се крие едно не по-малко интересно лице, с малко обеци и с доста странични интереси, като Еърсофт…

Четете още по темата