7 БГ филма се борят за квалификация за Оскар на фестивала In the Palace

Седем български филма – 4 игрални и 3 анимации, ще се борят тази година в квалифициращата за Оскар категория „Сребърна принцеса“ на международния фестивал за късометражно кино In The Palace.

От две години кино форумът е официален партньор на Американската филмова академия, която връчва престижните наградите, с което има право да изпрати три филма за директно разглеждане от журито. Освен българско предложение, комисията ще разгледа победителите и в останалите две подкатегории на „Сребърна принцеса“ – чуждестранни игрални филми, където се съревновават 31 ленти, и чуждестранни анимации – с 15 претенденти.


In The Palace ще се проведе от 15 до 22 септември във Фестивален и конгресен център – Варна. В селекцията на 17-тото му издание влизат общо 128 продукции от 38 държави. Публиката ще може да гледа носителят на Оскар – унгарецът Kristóf Deák, който идва с Best Game Ever / Най-яката игра.

В рамките на In The Palace ще бъде показан и спечелилият Берлинале късометражен филм „Филипинка“ на режисьора Рафаел Мануел, както и игралният филм „Анна“ на Декел Баренсон, който беше селектиран в Кан и получи номинация за БАФТА. Също така зрителите ще могат да видят „Последната снимка на татко“ на сръбския режисьор Стефан Джорджевич, спечелил наградата за късометражен филм в Локарно.


„Изключително сме доволни от селекцията, въпреки че за поредна година ни беше адски трудно и с всяка следваща става все по-трудно, защото нивото на филмите, се вдига и по заглавията се вижда какви филми искат да са част от фестивала. Тази година заявките бяха над 3000“, споделя повече за селекцията Цанко Василев, директор на фестивала.


В останалите състезателни програми филмите са разпределени така:
В конкурса за документално и експриментално кино – 16 филма: 11 документални и 5 експериментални.
В студентския конкурс – 28 филма: 18 игрални (2 български) и 10 анимации.
Като паралелни програми фестивалът ще покаже 10-те номинирани и наградени с Оскар късометражни филми за 2020-а година. Както и няколко програми Ново късометражно българско кино, където ще бъдат показани 21 български филма. 
С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми.
Билети тук!

Четете още по темата