Koza Mostra: Вярвате ли на AI?

Koza Mostra

Гръцката приливна вълна, която идва от ъндърграунда на южната ни съседка, за да залее софийските сцени, продължава с концерта на етно пънк-ска бандата Koza Mostra, но вместо на първоначално предвидения 15 юни, ще удари в края на лятото – 13 септември. Поредното им шоу у нас ще е на открития бар на „Строежа“ в Борисовата градина.

Това лято Koza Mostra планират да обиколят цяла Европа. Ако не ви е стигнало да слушате Alcohol is free в дигиталките или пък при последната им визита – на фестивала Hills of Rock Sofia Edition миналата година, малко преди първия учебен ден може да го чуете отново на живо и да се влеете във винаги потните, морни и мощни концерти на бандата.

А ето какво си казахме с момчетата къде на шега, къде на сериозно:

Здравейте, момчета, връщате се в София за нова порция купон, този път не с кратък фестивален сет като миналото лято, а с цял концерт. Обещавате ли да изкарате ситуацията от контрол?

Ситуацията винаги излиза от контрол, даже още от гримьорната. Нашите фенове в България са добре запознати с този факт, така че всеки път, когато имаме концерт при вас вярваме, че публиката знае точно за какво идва. Kонцертите ни са много по-свързани точно с този вид обмяна на енергия и взаимоотношения, отколкото с „продажбата на музика“.

Всъщност, в кой момент по време на живите ви изпълнения усещате, че концертът се получава добре? Какво ви подсказва, че участието е успешно?

Усещаме какво ще се случи още от първия акорд, който изсвирим на сцена. Може да го познаем по изражението на лицата на феновете.

Последният ви сингъл „Bilio“ е посветен на войната. Какво послание искате да отправите с него и умишлено ли избрахте да го представите на английски – интернационален език?

Съвсем умишлено го написахме на английски. Днес ситуацията по света и всички притеснителни събития са теми, за които трябва да сме уверени, че публиката ще разбере позицията ни ясно. В конкретния случай това, което имаме да кажем е, че дори войната да не се случва в „нашия дом“, тя скоро ще бъде тук. Имайте го предвид и знайте, че всички ще бъдем съдени за решенията си.

До колко мястото, от което произлизате вдъхновява музиката и текстовете ви и как?

Вдъхновението ни връхлита от ежедневния живот. Случват ни се много и наистина откачени ситуации и един прост начин да се справим с тях е да ги предадем през текстовете и музиката си.

Нужна ли е смелост, за да пеете за наболелите проблеми в обществото си?

С нашата публика делим общ светоглед, тя се интересува от всичко, от което и ние. Затова и не ни е нужна никаква смелост да правим това, което правим, докато говорим на „един език“.

Koza Mostra Hills of Rock Sofia 2022 Снимка: Hills of Rock
Koza Mostra @ Hills of Rock Sofia 2022
Снимка: Hills of Rock

И вие като нас българите сте благословени със собствен език. Бедата е, че по-голямата част от света не ни разбира. Каква е мотивацията ви да продължавате да правите музика на гръцки? Изобщо, има ли значение езика?

Езикът винаги е много важен, особено когато става дума за етническа музика, но не бива да забравяме, че и инструментите могат да говорят. Затова и не пишем само на гръцки. В последните 3 години добавихме бузуки към звука си, което, повярвайте ни, много може да „говори“ (смее се). Така че изобщо не се притесняваме от езика. Песните винаги ни водят по техни невидими пътечки към чувствата, които ние артистите сме искали да изразим, без значение на какъв език.

Как с музика на един географски ограничен език успяхте да постигнете успехи извън границите на държавата си?

Знаете, че това е един наистина огромен разговор в държавите с традиционна музика, но отговорът съвсем не е толкова лесен. Единственото, което можем да кажем е, че трябва да работиш адски здраво, но и да се забавляваш в същото време, защото само публиката решава в крайна сметка. Един прост пример – искаш да наречеш някой „идиот“, но първо трябва да знаеш как да произнесеш тази дума.

Бунтът е характерна черта на музиката ви, и като цяло на стила, в който сте избрали да творите, а характерна черта ли е и на личностите ви като хора?

Със сигурност. Честно казано, вярваме, че повечето хора имат нещо дълбоко скрито в себе си, или пък явно, което ги кара да пожелаят в един момент да се надигнат и изкрещят „ДОСТАТЪЧНО“.

Кое е най-якото нещо, което сте чували някой да казва за музиката ви?

Много са, но ще ти споделим едно забавно. Един пич веднъж ни каза, че крясъкът на Илиас по средата на “Alcohol is Free” трябва да се продава, записан на флашки в секс шоповете! (смее се)

Koza Mostra

Доста години изминаха от последния ви албум. Подготвяте ли нещо ново и по-голямо?

Да. Ние сме артисти, които композират нова музика, само когато имат нещо да кажат. Събрахме много мисли и теми, които искаме да споделим и вече работим в студио по последния сингъл, след което ще завършим и албума.

Живеем в свят, който се развива по-бързо технологично, отколкото можем да си вържем обувките. Голяма част от артистите вече усещат напрежението идващо от AI. Мислите ли, че изкуственият интелект може да замести хората на изкуството и предизвестен ли е краят на тази битка?

Ние нямаме отговор на този въпрос, затова попитахме chat gtp. Ето какво ни каза той:

„Вместо да го разглеждаме като битка между AI и човекът творец, можем да го видим като възможност за сътрудничество, където AI и човешката креативност се пресичат, за да създадат нещо наистина уникално и необикновено“.

И тук идва истинският въпрос – Вярвате ли на AI?

Четете още по темата