Dubioza Kolektiv: Искаме да накараме хората да танцуват и мислят едновременно

Dubioza Kolektiv @ ARTE FEastival 2021 Copyright: Илиян Ружин

Буквално три дни преди босненците Dubioza Kolektiv да разтресат софийска земя отново със своя балкански рок, дъб, реге, ска, като част от първата фестивалната вечер на Hills of Rock Sofia Edition (всички подробности за фестивала – ТУК!), те се „отбиха“ при ЛИЦАТА.БГ за едно бързо и весело интервю.

Бандата пристига с пресен-пресен албум, част от който ще забие непосредствено преди хедлайнера Placebo на 2 юли в парка до Летище София. Dubioza излизат на сцената в 21:20 ч, а ето както ни споделиха набързо, преди да кацнат в София.

Zdravo, Dubioza! Пуснахте нов албум наскоро. Ще чуем ли песни от Agrikultura в София?

Здравейте. Изкарахме албума преди месец. Ще изсвирим няколко песни. Надявам се ще имаме достатъчно дълъг слот на Hills of rock Sofia Edition, за да изсвирим всички песни, които ни се иска да чуете. 

В България сте свирили както в най-голямата ни зала така и на Женски пазар в София или в музикален магазин. Кое от тези места ви зарежда с най-много адреналин?

Акустичният гиг, който направихме на Женски пазар беше много як. Представяхме нашата предишна марка ракия „Nuleva“. В онзи период си мислихме, че да направим безалкохолна ракия ще е забавно. На Женски пазар имаше хора, които искаха да слушат музиката ни и да опитат „Nuleva“, но имаше и група хора, които протестираха срещу ракия с 0% съдържание на алкохол. Научихме много полезен урок в София в онзи ден. Сега произвеждаме четири различна вида истинска ракия, които се казват „Maksuzija“. 

Е как не ви досрамя да направите безалкохолна ракия!

Сигурно нашето „Съжаляваме!“ никога няма да е достатъчно. Ще донесем малко Maksuzija, за да се опитаме да ви помогнем да забравите това лошо минало и да погледнете в светлото бъдеще…, което ще бъде леко замъглено от Maksuzija.

Какво ви носи да слезете от сцена и да свирите на улицата без никакви удобства?

Музиката е една и съща и на сцената и на улицата. Няма как да са различни за нас. Обичаме да свирим във всякаква среда – сцена, улица, метро, бар, акустично, електрически, вътре, вън, на слънце, на дъжд, само да имаме шанс да свирим за хората или за нас самите.  

Каква е историята на кавъра ви с FeeL на “Песен за любимия град” на Тодор Колев?

Няколко дни преди първото ни шоу в зала „Арена Армеец“ в София чухме тази песен в клуб „Терминал 1“. Харесахме мелодията и решихме да я изсвирим на концерта ни. След това, всеки път хората в София искаха да свирим тази песен.

По време на локдауна заради Ковид, всеки понеделник правихме 20-минутен онлайн концерт на живо. Кръстихме тази поредица Dubioza Kolektiv Quarantine Show. В един от епизодите решихме да направим няколко кавъра и поканихме FeeL.

А за Тодор Колев знаем, че е бил много известен български актьор, който е изпял някои много яки песни.

Иронията е чест гост в текстовете ви, но колко необходима е тя в живота?

Става дума повече за хумор като цяло. Обичаме песните ни да имат забавни текстове, защото мислим, че въздейства много повече, отколкото сериозния подход към писането на песни. Искаме да накараме хората да танцуват и да мислят едновременно.

Каква е основната цел на музиката за вас?

По време на войната в Босна живеех в Сараево под обсада в продължение на 4 години. Музиката буквално ми спаси живота, или най-малкото, помогна ми да остана нормален. Беше перфектното място да променя мисленето си, целия си светоглед. Музиката ми даде възможността да бъда някъде физически и в същото време – на друго място в мислите си. Научих колко специално е това за мен и не мога да живея без музика от тогава.

Dubioza Kolektiv @ ARTE FEastival 2021 Copyright: Илиян Ружин
Dubioza Kolektiv @ ARTE Fеastival 2021
Copyright: Илиян Ружин

Къде се пресича изкуството и бизнеса в Dubioza Kolektiv?

Ние правим музика, мениджмънтът ни прави бизнес. Няма много пресечни точки.

Защо е необходимо музиката ви да отразява кривините на истинския живот?

Възможно е да правиш музика с текст, които е за … нищо. Но за нас това е губене на време. Изкуството е най-добрата форма на комуникация и искаме да я използваме с тази цел. Понякога пеем за неправдите, понякога за нещо друго. Докато една песен казва нещо, за нас е ОК.  

А ако света се превърне в перфектна утопия, за какво ще правите музика?

Предполагаме – за перфектна утопия.

Dubioza Kolektiv @ ARTE FEastival 2021 Copyright: Илиян Ружин
Dubioza Kolektiv @ ARTE Fеastival 2021
Copyright: Илиян Ружин

Как се разбирате толкова много хора в групата? Повечето банди, дори от по четирима души, споделят, че им е трудно да напаснат мненията и графиците си.

Обичаме да правим всичко като едно голямо семейство. Понякога е трудно, но през повечето време е много весело. Докато бандата и музиката ни са ни на първо място за всички, всичко е наред. Свирим от почти 20 години, през които се научихме да се справяме с някои неща вътрешно.

Всеки от концертите ви е безкраен купон. Как обаче обичате вие да се забавлявате, когато не сте на сцена и не свирите?

Ако сте в някаква почивка между концерти, обичаме да си наемем къща в Холандия – барбекю, акустични инструменти, приятели, ракия, трева и партито просто продължава. Няма причина да не е така.

Записахте супер яка покана към феновете си да дойдат на Hills of Rock Sofia Edition, като измислихте специален текст към комбинация от няколко класически парчета. Може ли да ви предизвикам да измислите нещо и за Licata.bg?

„Licata in english means Faces

our web portal will take you places“

Наздраве!

Четете още по темата