Добрите стари AC/DC и един ритник отзад

AC/DC Power Up album

Новият албум на AC/DC е най-горещото нещо в света на рока от три дни насам. И искам да изкрещя с пълно гърло: „ИМА място за старите кучета“! Power Up е тавата, от която определено има нужда, особено в година като 2020-а, която напълно заличи здравата почва под краката на целия свят и разклати всичките ни морални и материални основи. Албумът е напълно и единствено в „стил AC/DC“ без експерименти, без нови технологии, без опити за адаптиране към нови вкусове. Добрият стар рок! Така както династия Йънг го прави от 1973 г. насам.

Power Up album cover
Power Up

Накратко

Пускаш го от трак 1 – “Realize” до трак 12 – “Code Red”, и

положението е Balls to the wall!

Звукът те занитва на място и единственото, което може да мърдаш е главата си в ритъм. Никакво желание да протегнеш ръка и преминеш към следващата песен по-бързо. Слуша се всичко до дупка.

Да, някои критици може да кажат – Ами Power Up e същия като предния, и по-предния, че чак до първия им албум. Именно. Това, момчета и момичета, не е еднаквост, а СТИЛ! Прецизен и гениален в простотата си. Дето има един лаф: „AC/DC правят хит с три акорда“.

AC/DC Снимка: Josh Cheuse
AC/DC
Снимка: Josh Cheuse

Ангъс Йънг е завъртял манивелата на старото возило

Брайън Джонсън е включил старият дизелов двигател в гласа си, Фил Ръд и Клиф Уилямс дават темпото на буталата със здрава ритъм секция, а Стиви Йънг е налял горивото, от което имаше нужда, за да потеглят. Отново. След като съдбата/кармата/обстоятелствата им повтаряха системно „Спрете!“ Голяма част от това усилие беше направено и в името на покойния Малкълм Йънг – китарата на групата, нейното сърце и мозък.

Именно с негови рифове, сътворени през годините и останали в архива – Ангъс и останалите сглобиха Power Up и го превърнаха в класически AC/DC запис.

Агресия

И все пак в албума има за всеки по нещо. Има от агресивната им арогантност в “Code Red”, която в интрото откровено мирише на “Back In Black” с дълбока бас линия на Клиф Уилямс, в комбинация с текста:

„Strike one, strike two

Set your guns ablaze

Strike three, call emergency“

Енергия

„Shot In The Dark“ e с енергия, почерпена като от най-енергичния дявол в цялата преизподня. Може би затова AC/DC стреляха в тъмното точно с нея. За да проверят дали не изоставиха феновете в тишина прекалено дълго време (почти 3 години без никакво появяване, изказване, дори публикация в социални мрежи). Видеото пък е като представяне на групата в „новия“ й състав. Бандата на сцена. Ангъс си е Ангъс – с ученическата униформа и запазената марка подскоци. Гласът на Брайън Джонсън е безкомпромисен, въпреки всички притеснения заради изгубения му слух. За пръв път официално в действие виждаме Стиви Йънг – племенника на Ангъс, който е само с година по-малък от чичо си. А Фил Ръд и Клиф Уилямс по традиция си остават леко в сянка.

Тестостерон

Има и неприлично високи нива на тестостерон като в „Demon Fire“, които те заливат не само от музиката, а и от лириката. Но AC/DC винаги са били

майстори на кратката форма с високо съдържание на мръсно подсъзнание

Пък подразниха феновете и с трейлър на видео преди две седмици, което още не е видяло бял свят. Намекнаха само за бързи коли, нощни магистрали и … демон естествено.

„Demon Fire“ се превърна в истинския фаворит на невръстния ми син – човекът, който ми служи като безпогрешен лакмус за добра музика. Без да разбират текста, без да вникват в смислите, без да могат да обосноват музикални предимства и виртуозно свирене, децата хващат най-важното – енергията. Точно тя отличава едно добро парче от „хита“!

За леко, подчертавам – л е к о, успокоение на пулса има и две песни в малко по-лежерна динамика – “Through The Mist of Time” и „No Man’s Land“.  

Шутът отзад

Това, което обаче ме извади от обувките,  и ме метна

да вися на 10 см над земята с адреналин, думкащ в ушите беше “Kick You When You’re Down”

Истински шут отзад, който може да те изкара от реалността и да те пренесе в „доброто старо време“. Да си представиш, че си на стадиона и пееш с пълно гърло: „Why do they kick you when you’re down?“. Всъщност представям си го, мечтая си го – един ден, когато концертите отново започнат да пълнят стадионите без социална дистанция, как точно на тази песен феновете ще избухват, а Брайън Джонсън ще подава микрофона да пее публиката.

А сега пускайте целия Power Up, звукът усилен до дупка и разплачете съседите от шум!

Четете още по темата