Вили Стоянов събра „няколко прекрасни мелодии“ в първи автроски албум

Вили Стоянов Copyright: Licata.bg

Няма никакво значение дали слушате джаз, боса нова, класическа музика, евъргрийни, ска, фънк, реге – почти невъзможно е да не знаете Вили Стоянов и неговия тромбон, който не познава ограничения. В последните 25 години той е замесен в ювелирни джаз проекти, безконтролни фънк партита, най-доброто от „Уикеда“, връщането към нов живот на творчеството на големия Йосиф Цанков (дядото на Вили). И покрай всичко това, едва сега тромбонистът извади първия си авторски албум, който се казва просто „Some nice melodies, to share with friends“.

THE FRIENDS

Албумът съдържа 10 композиции на Вили, изпълнени от неговия секстет в състав: Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Вили Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – кийборд, Борис Таслев – контрабас, Атанас Попов – ударни. Би билo напълно несериозно обаче да се слагат стилови определения, особено на проект на толкова пъстър музикант. В „Some nice melodies“ има и блус, и фолклор, и ча-ча, и, разбира се, фънк и джаз. Всичко това, гарнирано с много импровизации на виртуозните музиканти. Записите са направени изцяло на живо в студио Audioslot. „Занесох нотите и записахме от първи и от втори опит – прима виста и секунда виста“, разказа тромбонистът по време на официалното представяне на албума в столичния клуб Singles снощи, 12 октомври 2022 г.

ВДЪХНОВИТЕЛИ

Голяма част от композициите имат свое вдъхновение с човешко лице. „Mutata“ е посветена на Димитър Льолев (заглавието идва от прякор на музиканта) и съдържа рафинирани фолклорни мотиви, смело, но елегантно, смесени с джаз импровизации. „The Hat’s Blues“ пък е за Димитър Карамфилов (отново кръстена на прякора на вдъхновителя си), който беше и гост музикант на представянето и правеше буквално каквото си поиска с контрабаса. „Shhht“ е за Милица Гладнишка и беше единствената композиция, която не чухме на живо, заради отсъствието на дамата.

Изключително интересно хрумване е „Music Interview“, посветена на журналиста Светослав Николов от Джаз ФМ, който задава въпроси към всеки от музикантите в секстета, а те му отговарят свирейки. „Cha Cha para Miguel“ е за дългогодишния приятел и партньор в музикалните „бели“ на Вили – Мишо Йосифов. „Daydreaming – 20 km to Sinemorets“ пък е посветена на две важни за тромбониста дами – Йона и Сандра, и тяхното заведение „Кораба“ в морския курорт. „Melen“ е за Милен Кукошаров и носи част от историята на приятелството им.

СВОБОДА

Всъщност този албум е пълна свобода, а като че ли единственото задължително, докато е сътворяван, е било удоволствието от музиката и пълното сливане с нея. Композициите се впускат в полет и необезпокоявани прескачат от мажори в минори, при което слушателят като кукла от куклен театър – сменя настроенията си, сякаш манипулиран отвън.

След едно отлагане, Вили Стоянов и секстетът му представиха „Some nice melodies, to share with friends“. Ето и снимките от тази пищно импровизирана забава:

Четете още по темата