Sofia Live Festival 2023 /ДЕН III/ – Chet Faker, Wax Tailor, Bulgarian Cartrader, Vianne (СНИМКИ)

Chet Faker @ Sofia Live Festival 2023 Copyright: Denny Ivanova/Licata.bg

Приключи третото издание на Sofia Live Festival и отговорно можем да кажем – най-доброто до момента. За тези три години фестивалът направи големи крачки към промяна, след като през 2021 г. стартира с изцяло български лайн-ъп и доста по-ограничен стилово. Втората година, за лош късмет, съвпадна с едни от най-големите стачки на авиокомпании в Европа и почти нито един от чуждите артисти не успя да пристигне у нас. Тогава организаторите отвориха вратите на фестивала с вход свободен и дори подариха четвърти ден на публиката. Е, тази година всичко се случи по план. Голяма сцена, добро осветление, кристален звук, статичният винил на гърба на сцената беше заменен от голяма видеостена, която допълни „храната за окото“, и най-вече – страхотен лайн-ъп с разнообразни артисти, нови за българската публика и актуални за световната сцена.

БЪЛГАРСКО НАЧАЛО

Третият ден на Sofia Live Festival беше може би най-добре посетеният ден, а настроението беше високо още от първия изпълнител – българската певица Vianne. Тя се качи на сцена с голяма група и страхотен сет.

Фестивалното пространство беше изпълнено от щастливи, свободни хора, които се радваха на живота, слънцето и добрата музика. Барове с разнообразни напитки, храна, добре зареден щанд с мърч на групите, арт зона, сянка, слънце, маси, пуфове, цветни ленти и огледала, велосипеди под наем, антифони за децата, контейнери за рециклиране – истинско фестивално усещане.

(ВИЖ СНИМКИ ОТ ДЕН I И ДЕН II)

Втори на сцената се качи един от може би най-дългоочакваните артисти – Bulgarian Cartrader, или Даниел Стоянов. От 4-годишен живее в Германия и това е дебютът му на родна сцена, за който призна, че чака отдавна. В последната година направи малка революция в европейската инди сцена. През март 2022 г. пусна първия си сингъл “Golden Rope”, a много скоро след това и втория – „LAB“, който го изстреля в орбита. В края на годината изкара и дебютния си албум “Motor Song”, който съдържа 11 песни. В момента Bulgarian Cartrader има близо 170 000 слушатели на месец в Spotify, като пише и продуцира всичко сам. Е, на сцената на фестивала не беше сам, но пък и тя му беше тясна, защото слезе в публиката и се забавлява с тях и микрофон в ръка. Изключително енергичен и с необикновено сценично поведение, със сигурност спечели още много фенове от присъстващите на живо.

(Виж още: Bulgarian Cartrader: Псевдонимът ми дава допълнителна културна мисия)

ОТ ФРАНЦИЯ ДО АВСТРАЛИЯ

С падането на слънцето дойде време и за големите имена – Wax Tailor и Chet Faker. Ексцентричният французин донесе сет, който побира 20-годишна кариера с музика, варираща и съчетаваща стилове от хип-хоп до инди рок, а най-отгоре беше подредил чисто новия си албум „Fishing For Accidents“, който излезе на 10 февруари тази година. Две MC-та буквално вдигнаха публиката във въздуха, докато Wax пускаше тънки усмивки от сцената.

(Виж още: Wax Tailor: Мисля за музиката си като за филмов сценарии)

Кулминацията дойде от далечна Австралия с Chet Faker – сам на сцена с всички възможни инструменти, които обикаляше и овладяваше, за да създаде магия. Фантастичен артист, на върха на силите си, нещо изключително рядко срещано в родните концертни афиши.

След тези три дни вече нямаме търпение за следващото лято, а до тогава пазим емоцията от третата вечер на Sofia Live Festival 2023 в снимките на Дени Иванова за ЛИЦАТА.БГ.

Chet Faker

Wax Tailor

Bulgarian Cartrader

Vianne

Лицата на Sofia Live Festival

Четете още по темата