За пръв път заедно – No More Many More, Cool Den и „Керана и космонавтите“ (СНИМКИ)

No More Many More @ Терминал 1 20.04.2022 Copyright: Licata.bg

Скачай! Лягай! Съблечи се! Stage Diving! Тези команди следваха No More Many More, Cool Den и „Керана и космонавтите“ за физзарядката, която спретнаха в сряда вече (20 април) в разпродадения клуб Терминал 1.

Адски неочаквано първи на сцената се качиха ветераните от No More Many More, чието присъствие в афиша на концерта логично водеше към мисълта, че те ще закрият – най-опитни, с най-голяма фен база, най-обширен репертоар… Но, не! Методи и компания демонстрираха за пореден път защо освен големи музиканти, могат да бъдат наречени и големи хора. Бих казала – визионери. Без да им мигне окото, те просто дадоха път на по-младите. Направиха всичко по-силите си публиката да се подпали и върху тази основа да стъпят Cool Den, за да се разгърнат в пълния си потенциал. Така и стана.

(Прочети още: Методи Кръстев (No More Many More): Думите са по-опасни от оръжията)

No More Many More излязоха за стегнат, но изчерпателен сет от най-популярните си песни. Феновете, които вече бяха започнали да се тълпят през сцената, ги поеха от първата секунда. Знаеха всяка дума и пееха с групата, а Методи Кръстев само се усмихваше леко под шапката. Владееше настроението на всички само с кратка думичка или жест с ръка. Спокойствието на сцената (вид улегналост, предполагам) рязко контрастираше с пространството пред нея, което се превърна във врящ котел. Емоциите сред публиката избиваха в кратко мощно пого или опити за преодоляване на гравитацията чрез синхронно скачане. Енергията беше толкова мощна, че се блъскаше като кълбовидна мълния между стените на клуба и на финала връхлетя и No More Many More, които също не устояха и полетяха към тавана, а после пробваха как е да се свири и пее, легнал по гръб. Любимите им диваци, както наричат публиката, превърнаха и тях в диваци!

No More Many More:

С леко повдигната вежда приех заявката на фронтмена на Cool Den – Никола Симеонов, че се готвят да направят истинска оргия. Хм, след No More Many More как по-точно си представяха да успеят да вдигнат още настроението?! Ооо, колко съм бъркала. Не само успяха, а го направиха още с първата песен „Рецепта за розови еднорози“. Качиха се на гребена на вълната, която Методи и компания бяха вдигнали преди тях и започнаха да скачат отгоре. Неусетно публиката пред сцена се смени и ЕГН-тата им рязко паднаха, а новите попълнения на предните редици определено бяха die-hard фенове на Cool Den.

Това което бандата прави трябва да се усети и преживее на живо. Ако студийната им музика става все по-популярна сред феновете на алтернативната и контра културата, то да видите само какво е на живите им участие. Но момчетата са си изработили всичко сами. Не се осланят само на музиката, която явно вече има доста фенове, а са изградили брутално сценично поведение. За да не изброявам отново цялото скачане, събличане, stage diving и headbanging, ще кажа само, че Никола направи всичко, което успя. Единствено не увисна от фермата (металната конструкция, на която се окача осветление и озвучителна техника) на сцената като Eddie Vedder, но това е само защото тази сцена нямаше ферма. Скъса струна, но и това не го смути – пренастрои и продължи да свири, до един момент, в който просто каза „****, няма пък да свиря“. Хвърли китарата и продължи напред. За кратко обаче, защото после пак хвана инструмента.

рочети още: Cool Den, които отразяват днешния ден в музиката си)

Вакханалията беше и музикална и я забърка Керана с неочакваното си излизане, по-скоро изскачане, на сцена, за да се включи в изпълнението на „Игра на живот“. Нейното оживление се виждаше от няколко песни по-рано и се изразяваше във високо вдигнатите ръце, танците и припяването на изхода на бекстейджа. На самия финал на сета на Cool Den двете банди отново се смесиха за изпълнението на „Никулден“, като този път освен Керана се присъединиха и Преслав Пеев, саксофонистът на Космонавтите, който записва и с Cool Den, и Анна-Мария Въртовска, която по-рано стана част от No More Many More за изпълнението на „Полуизяден“.

Как по друг начин да завършат Cool Den освен с три успешни stage diving-a на Никола и китариста Ивайло Петров, докато барабанистът Теодор Чирпанлиев се разхожда по забавни червени чорапи на жълти шарки по сцената?!

Cool Den:

Керана имаше друга мисия – да накара душите на изтощените от два сета фенове да заподскачат, а телата им малко да починат. Въпреки че с Космонавтите влязоха ударно с „Кво става“, бързо укротиха темпото и се отдадоха на „трагедии“, както самата певица наричаше по-бавните парчета. Те обаче караха нервните окончания да се съкращават в неконтролируеми спазми. Също като пръстите на ръцете на Керана, които, държейки микрофона, не спираха ритмично да барабанят по него в израз на огромното тихо напрежение, което тя вкарва във всяко парче. За танците и пластичното и тяло няма какво да говорим – те вече са запазена марка на всеки техен концерт. Също като закачките със саксофониста Преслав Пеев.

(Прочети още: Керана: Мога да бъда всичко!)

(Виж още: Керана и космонавтите с първи голям самостоятелен концерт (СНИМКИ))

Керана и космонавтите:

Въпреки че трите групи са повече от близки (No More Many More подадоха ръка на момчетата от Cool Den, когато стартираха, взеха ги като съпорт по концерти и бяха до тях в представянията и на двата им албума, а Керана и Космонавтите преливат свежа музикална кръв в записите на Cool Den чрез Преслав), те за пръв път излизат заедно на сцена. Почти съм сигурна обаче, че няма да е последен. Публиката няма да позволи това да е единично събитие, защото групите са близки и по внушенията и посланията си. Те са едни от най-ярките банди днес, които поставят социалните теми в центъра на текстовете си и задължително правят музиката си на български. Затова ще има все по-голяма нужда от тях!

Четете още по темата