A to JazZ 2024 – Ден 1: Tалантите от шоукейс програмата (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Manuel Ferreira / A to JazZ 2024 Day 1 Copyright: Licata.bg/ Rumina Georgieva

Артисти от Полша, Турция, България, Португалия, Белгия и Франция се качиха на една сцена в София. Ето така стартира фестивала A to JazZ снощи, 4 юли. Първата вечер беше отредена за групите от шоукейс програмата на фестивала и беше повече от шарена, но най-вече с вкус на откривателство за нови имена, които да добавим сред вече любимите си. От фолклор, етно, джаз, през фадо, танго и дъб до фънк, блус и рок, такава невероятна смесица забъркаха общо шестте групи снощи в Южен Парк II.

Акцентът на вечерта беше Serge Ananou, които излезе като хедлайнер. Той идва от Франция, но музиката му пуска корени в Африка и е повлияна от джаза, фънка, блуса и попа. Той е автор и на текстовете на песните си, които имат двойнствен характер – мелодията кара краката неволно да се движат, а социалните текстове – мозъците да работят.

Разбира се от Белгия няма как да дойде артист, който се вписва в някакви рамки. Поредното доказателство бяха Kosmo Sound – група, смесваща дъб, груув и джаз, които дойдоха с талантливата гост вокалистка Imane Guemssy. С музиката си рисуваха пейзажи на непознати космически картини.

(ПРИПОМНЕТЕ СИ A to JazZ 2023 В РЕПОРТАЖ И ФОТОГАЛЕРИЯ)

Manel Ferreira ни отнесе до Иберийския полуостров със своята китара, която прави чудеса и разказва истории през фламенко, фадо, танго ритми. Носител е на престижната „Европейска награда за китара 2021“ и е свирил с някои от най-големите португалски артисти като Ана Моура.

България беше представена от фантастичния Александър Михайлов и неговата „Патардия“. В последно време срещаме Александър на всякакви сцени и с музиканти от всякакви стилове – от фолклор и джаз, до лудешки колаборации с привкус на ска и пънк. Изключително многолик артист, който събира в своя собствен проект всичките си страсти.

Sinafi Trio са три гъркини, които съзряват музикално в Турция и се вдъхновяват от звуците и музикалните традиции на Ориента. Музиката им носи душа на жена и чувствителност, която разказва истории.

A to JazZ беше открит от поляците Chrust – изключително атрактивни както визуално, така и музикално. Те съчетават етно звуци с любимите си модерни стилове – електронна и рок. изключително интересно е да разпознаеш влияния на групи и артисти като Trent Reznor, Tool и Wardruna в иначе традиционната славянска музика.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ДЕН 2 НА A TO JAZZ 2024 ВИЖТЕ ТУК!

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ДЕН 3 НА A TO JAZZ 2024 ВИЖТЕ ТУК!

Вижте всички снимки от първата вечер на A to JazZ от нашето точно око Румина Георгиева:

Serge Ananou:

Kosmo Sound ft. Imane Guemssy:

Manel Ferreira:

Alexander Mihaylov & His Patardia:

Sinafi Trio:

Chrust:

Абонирай се за официалния YOUTUBE канал на ЛИЦАТА, където ще откриеш интервюта с артисти и видео кадри от концертите в България!

Четете още по темата