„Заеко, бягай“ на Джон Ъпдайк тича в ново луксозно издание

Заеко, бягай Джон Ъпдайк Copyright: Licata.bg

90 години след рождението на обявения за класик писател Джон Ъпдайк, у нас излизат първите две книги от тетралогията му за Заека, която му носи Пулицър – „Заеко, бягай“ и „Заека се завръща“. Хирургичната дисекция на американската средна класа от 50-те впечатлява както през 1960 г., когато е публикувана първата книга, така и днес. Идеален наръчник от 400 страници, който с ъгълчето на корицата бързо пука холивудскирозовия балон на лелеяните въжделения за живота в Америка.

НОВИ ИЗДАНИЯ

Двете нови издания излизат с логото на издателство „Кръг“ (намери ги ТУК!) и впечатляващи концептуални твърди корици на художника Дамян Дамянов, който работи по визията на цялата тетралогия и прокарва уникална нишка през нея, чрез оформлението ѝ. Ревизираните преводи са на Юлиана Касабова, Екатерина Мачева и Елка Виденова. Третата и четвъртата книга от поредицата на Ъпдайк, за които всъщност се окичва с Пулицър-а, „Заека богат“ и „Заека се укроти“, ще бъдат преиздадени у нас през есента.

Заеко, бягай Джон Ъпдайк

ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ

А до тогава се запонзайте с Хари Енгстръм – Заека, прякор даден му като звезда в местния баскетболен отбор на забутано малко градче в Америка. Ъпдайк ни среща с него, когато отдавна вече не е звезда, а продави белачки за зеленчуци. Дори не помни, че е бил звезда, но прякорът му все още е редом до името. Една вечер обаче минава по улицата, на която момчета са монтирали бескетболен кош върху стълб и се спира да похвърля с тях. Тези няколко минути отключват две основни теми, които ще преминат не само през романа, а и през цялата тетралогия и ще определят психологията на героя – той си спомня, че е бил звезда, бил е специален, а децата му припомнят, че вече не е, остарял е.

НЕПОВТОРИМИЯТ СТИЛ НА ЪПДАЙК

Уникалното при Ъпдайк е неговото писане, фокусирано извън извънредното, извън героичното и отличителното. Неговите герои са съвсем обикновени представители на средната класа в Америка точно като Заека.

Заеко, бягай Джон Ъпдайк Copyright: Licata.bg
Снимка: Licata.bg

Той живее в скучен град, който граничи с друг скучен град и наблизо има само скучни малки градове. Работи скучна работа и живее в разхвърлян, мизерен апартамент, заедно със сина и съпругата му, която чака второ дете, докато не изпуска бутилката по цял ден. Дори в обратите в историята на Заека няма нищо уникално. Героят му е на границата между младостта и зрелостта, но не иска да я прескочи, защото хомота на рутината тежи повече отколкото си е представял, докато се е въргалял с младото и красиво момиче, което днес му е жена. Предпочита да избяга – първо физически, после емоционално.

Ценното при Ъпдайк е, че с този реквизит успява да опише безапелационно анатомията на разпада на младежкия идеализъм. Прави го чрез егото на героя си. Егото, което води решенията му, твърдо убеден, че трябва да прави само най-доброто за себе си. В голяма част от действията си той по-скоро е антагонистът в „Заеко, бягай“ – причинява скръб и разруха на всички в обкръжението си. Причинява ги и на себе си.

Ако дори хипотетично извадим Заека от мастилото и хартията и го поставим в собственото си обкръжение, съм убедена, че той категорично ще бъде линчуван за поредицата си от егоистични постъпки. Но страниците някак смекчават вината му и в романа винаги си готов да дадеш още един шанс, отгръщайки следващата глава.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА

Заеко, бягай Джон Ъпдайк Copyright: Licata.bg
Снимка: Licata.bg

Обречеността на бягството е това, което вълнува Ъпдайк толкова дълбоко. Безсмислието му в една американска действителност, гледана от малко по-различен и доста по сив ъгъл. Затова и откровените сексуални сцени се редуват с безкрайни философски разсъждения, градени чрез невъзможни езикови натрупвания. Определено „Заеко, бягай“ изисква истинско съсредоточено четене, което да те преведе през гъстия лабиринт на твърде богатите описания на Ъпдайк. Но в центъра му стои смисълът. Онзи смисъл, който всяко едно поколение търси, излизайки от детството. И той е брутално разсъблечен и даден на показ за пряка консумация, за мигновенно осъзнаване.

„Заеко, бягай“ и „Заека се завръща“ са продължение на линията на издателство „Кръг“ да преиздадат творбите на Джон Ъпдайк у нас в нови, качествени и красиви издания. Те започнаха с „Книга на Бек“, която съдържа истории от обиколката на писателя в Източния блок през 60-те години на XX в. и включва разказа „Българската поетеса“, в който е описана срещата на Ъпдайк с Блага Димитрова, и ще продължат с трета и четвърта книга от тетралогията за Заека, а след това… Ъпдайк определено има още много книги, които искаме да видим, издадени и преиздадени у нас.

Четете още по темата