Iron Maiden направиха грандиозен спектакъл в София (СНИМКИ)

Брус Дикинсън/ Iron Maiden @ Arena Armeec Copyright: Licata.bg

Почти на 64, след повече от час пред публика, Брус Дикинсън се захваща с дясната си ръка за един лост, оттласква се с единия крак и с другия напред полита от второто към първото ниво на впечатляващата сцена, която Iron Maiden построиха в зала Арена Армеец за концерта си на 13 юли. Приземява се като котка от 2 метра височина и тегли един спринт по цялата дължина, прескачайки през трите издадени подиума. Без да спира да пее и без да сбърка тон. Ето такъв беше целият концерт на метъл боговете в българската столица – препускане през сцената и през огромната им дискография. А, и през реквизита, с който са правили различни спектакли толкова дълги години по света.

Senjutsu и самураи

Този път първата спирка в шоуто на Iron Maiden беше Япония. Второто ниво на сцената представляваше традиционни японски сгради, а над него се издигаха две огромни кули със извити покриви. Логично, все пак стартираха с първите три песни подред от новия си албум “Senjutsu”. Естествено, появи се и Еди във визията от обложката, облечен като самурай, държащ катана. И тук е време за едно лирично отклонение – в България не беше пристигала подобна продукция от твърде много години – огромна сцена на две нива с неизброимо количество реквизит и пироефекти, безупречно осветление и възможно най-добрия звук за зала Арена Армеец. Всъщност актуалното шоу на Maiden, с което те пътуват на турнето Legacy of the Beast е комбинация от най-емблематичните им спектакли и затова, може би най-пищното, което са правили до момента.

Реквизит

Брус Дикинсън се преобразяваше в демон, военен, фантом, естествено – пилот, за да премине през сетлист, който определено препълнената с 12 000 фена зала искаше да чуе. Някои от най-очакваните парчета бяха събрани в цели блокове, което накара публиката да изпадне в ревящ транс – като „Flight Of Icarus“, „Fear Of The Dark“, „Hallowed Be Thy Name“, „The Number Of The Beast“ и „Iron Maiden“, а веднага след това „Trooper“, „Clansman“ и „Run To The Hills“.

Само преди дни фронтменът даде интервю за Daily Star, в което заяви, че ако някога не може да изпее повече от 4 песни както трябва на концерт на Iron Maiden иска бандата му да му намери заместник за да продължи. Е, след снощи категорично може да кажем, че няма опасност „Сирената“ скоро да слезе от сцената, защото гласът му е непоклатим и не е изгубил и една хилядна от децибела. Безупречен, кристален и взривяващо силен.

Футбол и рокендрол

Стив Харис, прилично загрял от предния ден с футболния мач, който изигра на стадион „Георги Аспарухов“, буквално кипеше от енергия, дегизиран с всякакви аксесоари на любимия си футболен тим Уест Хям – от накитниците, през шала, увит около ремъка на китарата, до потника и лепенката върху китарата.

Цялата група не спираше да тича по сцената и да показва освен виртуозно свирене и всякакви номера с инструментите. Китарите хвърчаха над главите, зад гърбовете. Барабаните едва удържаха поройните удари, но бяха „пазени“ зорко от малко, сладко, плюшено меченце, облечено в страховити одежди на самурай. Мониторите се превърнаха в предпочитаните подиуми за соло изпълненията.

Финалът

Естествено през цялото време на сцената се появяваха и емблематични образи като гигантския Икар, Spitfire-a, огнехвъргачка. Дикинсън преведе през мрака на Fear of The Dark многохилядната тълпа със зелен фенер в ръка, преобразен с маска и цилиндър. Hallowed Be Thy Name пък беше изпълнена от клетка с надвиснала бесилка над главата на фронтмена.

Специално за феновете

За първия си бис Iron Maiden излязоха с Trooper, а Брус Дикинсън беше в типичната червена униформа, развяващ британското знаме. Набързо спечели една битка с преоблечения Еди и развя българското знаме с поздрав за София. Финалът естествено, дойде със Spitfire-a и взрив от емоции, които се пренесоха и извън залата. Пространството около Арена Армеец загъмжа като мравуняк, а този концерт на Iron Maiden определено ще се помни дълго.

Lord of the Lost

Трябва да отдадем заслуженото и на подгряващата банда – немската готик метъл група Lord of the Lost, които бяха избрани лично от Iron Maiden за това турне. Ексцентричните музиканти определено знаят как да нажежат обстановката и да приковат вниманието към себе си. Не само с музикалните си изпълнения, но и със сценичните си образи и поведение. Пронизващият поглед на фронтменът и основател на групата Крис Хармс сякаш правеше дупки в публиката, а атлетичния Клас Гренайде на баса пробягваше сцената като на шефа. Светещи китари, тежък грим и леко шокиращ аутфит бяха само част от инструментите, с които Lord of the Lost си спечелиха още фенове на българска земя. Сигурни сме.

Организатор на събитието беше Fest Team.

Сетлист

 1. Senjutsu
 2. Stratego
 3. Writing on the Wall
 4. Revelations
 5. Blood Brothers
 6. Sign of the Cross
 7. Flight Of Icarus
 8. Fear Of The Dark
 9. Hallowed Be Thy Name
 10. The Number Of The Beast
 11. Iron Maiden

Бис 1

 1. Trooper
 2. Clansman
 3. Run To The Hills

Бис 2

 1. Aces High

Четете още по темата