„Остани“ на Homeovox – една градска разходка из Манчестър

„Градско“, това е думата, която фронтменът на Homeovox Георги Георгиев (б.а. китарист и основател и на група „Остава) използва поне десетина пъти докато си говорехме за новото парче на бандата – „Остани“. „Последен опит за любов“ обаче също му отива много.

Песента излезе само преди няколко дни и е от онези бутикови удоволствия, които душата трябва да си причинява в безспирния поток от fast food музика. Защо ли? Защото подобни песни изискват време. Трябва да си ги пуснеш поне няколко пъти без да правиш нищо друго. Да им се посветиш. Така ще си подариш време със себе си. Първия път ще чуеш едно, следващия – ще намериш нещо съвсем друго. Докато сглобиш цялата картина, както сам я виждаш. Посланието не е дадено готово. Оставено е на теб – да го приложиш към собствения си живот, мисли и чувства. Рядко се правят вече такива парчета.

АлбумЪТ

И Homeovox радко ги правят. Като група, появила се и съществуваща като страничен проект на музиканти от най-добрите ни банди, в 20-годишния си живот са изкарали едва 4-5 сингъла. Затова, излизането на „Остани“ е едно малко събитие, което отново дава надежда, че скоро ще има албум от момчетата. „Първоначално идеята беше да има краткосвирещ албум. Вече имаме 5 песни и може веднага да го издадем или да направим още едно ново парче и да го пуснем в началото на 2021 г.“, споделя Жоро. За момента  въпросното „ново парче“ ще е „Емигрант“ – песен, която Homeovox свирят отдавна по концерти и е добре приета. Но. Има едно голямо „но“. Със събирането на материал се поражда амбицията и за дългосвиреща тава. „Започнах да се чудя дали да не направя цял албум, защото имам доста песни, които са ми в главата. И за „Остава“, и за Homeovox. Въпрос на време, ресурс и енергия е да бъдат реализирани“, откровен е китаристът, но бърза да подчертае, че не е решил финално. Ако все пак събере сили големият албум би трябвало да се появи през пролетта. А работното заглавие е „Адреналин“.

28 години група Остава, Маймунарника, 28 август 2020 г.
Георги Георгиев
Снимка: Licata.bg

„Остани“ е записана с „банда юнаци“ както Жоро ги нарича. Петко Славов (Airbag) е на бас китарата. Той е и от самото начало на Homeovox. Съмишленик и добър приятел на Жоро още от детството в Казанлък. Мартин Профиров (P.I.F., „Силует“, Rewind) е на ударните, а Калин Петров („Акага“) – на клавишните. С този отбор в момента Жоро движи машината, но през групата са минали толкова големи имена от новата българска рок сцена.

Гост

Изненадващо текстът на „Остани“ не е на фронтмена, а на поета Иван Ланджев. „Няколко пъти съм ходил да свиря като музикален фон на литературни четения на Иван Ланджев. Той е меломан, също свири на китара и имаме общи музикални теми. Освен това адски харесвам как пише. Един път предложи да се пробва да напише нещо, а аз му дадох тази музикална идея“, разказва Георги Георгиев. Въпросната идея е доста стара. Куплетът бил измислен, но така и не се появил припевът. Въпреки това Жоро я запазил и бил решен да я довърши. С появяването на Ланджев, дошъл моментът да я реализира. „Върна ми само след няколко дни този градски текст. Беше направил всичко по макета за пеенето. Така че, той е човекът, който ми даде импулс да довърша парчето“, признава китаристът.

И ето го импулса:

„Градът под нас гори,

Аз слушам. Говори

Неща за теб и мен

В последния момент.

Далечен континент,

Заспивам заличен.

След толкова войни,

Кого да обвиним.“

Манчестър

Песента добива цялост с видео от режисьора София Добрева. „Визионер, дизайнер, занимава се с няколко арт проекта и живее в Манчестър, където и работи“. Така я вижда Жоро. Именно в Манчестър е сниман и клипът. По нощните квартални улици, по които главният герой, а именно Георги Георгиев, не спира да върви докато пее: „Остани, остани, остани“. „В крайна сметка се получи нещо, което мисля, че адски отговаря на настроението на целия свят в момента. Освен това е доста градско, какъвто е текстът, и има този елемент на търсене, на самота, на изгубеност и желание на човек да се намери“, обяснява фронтменът на Homeovox. А ние допълваме, че групи като “Остава”, Hayes&Y, Jin Monic, Me and My Devil вече са се доверявали на Добрева.

Групата Homeovox дава името и е част от лейбъла Homeovoxmusic, под чиято шапка са oще бандите Jin Monic и Innerglow (б.а. на 4 декември чакаме и от тях ново парче). От музикалния лейбъл стартират и групи като Hayes & Y, Bears and Hunters и VICK. А всичко това движи Георги Георгиев и идеализмът му за българска рок сцена.

Четете още по темата