Innerglow за новото начало и един стар уолкмен

Innerglow Start over

Ех, как ни бяха успали Innerglow! Тъкмо си мислехме, че сме напипали стила им (който трудно се определя с една дума), бяхме ги сложили в някакви удобни рамки, гравитиращи около рок музиката, и ето, извадиха ново парче – чист EDM. “Start Over” е истинска изненада за хората, които не са успели до сега да слушат групата на живо. Песента е тествана пред публика и то няколко пъти и винаги реакциите са доста бурни. Виждали сме ги – вярно е! И въпреки това, като част от общ сетлист с подчертано рок звучене на концертите им, това парче не ни се видя толкова различно колкото всъщност е. Осъзнахме го едва когато се сдоби с клип и излезе като сингъл преди няма месец.

Във видеото пък освен един работещ архивен уолкмен, главни герои са и няколко танцьорки, които да затвърдят денс звученето на песента. Визуализацията е дело на Electricity Production, с които Innerglow правят всичките си клипове до момента, и които определено помогнаха за отличаването им сред множеството нови банди. Групата, от самото си начало, е под крилото на Георги Георгиев от „Остава“ и неговия лейбъл Homeovox.

Но да се върнем на “Start Over” (песен, която още с излизането си включихме в нашия плейлист # Licata Rocks в Spotify). На всичкото отгоре Innerglow са направили песен за „новото начало“ и с тази смяна на стила направо ни се свиха сърцата дали малката ни рок сцена не губи една наистина талантлива група. Затова ги потърсихме, за да разберем плановете им и за какво „начало“ всъщност пеят. А докато се намерим, „Start Over“ се превърна във втората най-слушана песен на бандата в Spotify. Радва се на достоен интерес в Youtube. В класацията на БНР – ТОП 20 не излиза от челната тройка вече няколко седмици.

-Здравейте, момчета. Страхотна нова песен! Разкажете ми малко повече за нея – как се случи, кога?

Тодор: Мисля, че „Start Over“ се появи преди около година и половина-две и я изградихме заедно – първо на няколко репетиции, после и изцяло с експериментиране със синтезатори в домашна и студийна среда за допълване на аранжимента.

Към онзи момент нямахме друга такава песен, която да си представяме, че ще звучи не на някой рок фестивал, а на Tomorrowland – затова ни беше толкова интересно да я доведем докрай и да видим как ще се приеме.

Откакто я свирим на живо, виждаме, че има ефект и е сред песните, на които публиката най-много скача и танцува. Затова и решихме да я издадем именно в тези необичайно потискащи времена като контрапункт на всичко, което ни се случва.

-Въпреки че в кредитите на парчето пише, че сте я писали всички – кой от вас беше най-вдъхновен, докато я работихте? Кой е „виновникът“ за лириката?

Тодор: В случая с тази песен определено говорим за общо дело, защото тя беше сглобена от всички ни, но най-вдъхновен беше китаристът Петър Желев. Негови са основните китарни рифове, върху които изградихме всичко останало. Те носят в себе си настроението и смисъла, който трябваше да бъде изразен и в текста.

Както често става при нас, лириките възникнаха общо взето последни след всичко друго. В тях искахме да изразим неща, които ни идват естествено: една освободеност на духа и вяра, че бъдещето ще е по-хубаво от миналото.

Но както мелодията, така и текстът се родиха много преди 2020-а да ни удари с всичката си ярост. Така че се чудя дали щяхме да сме способни да напишем такъв текст в настоящата ситуация.

-Доста позитивно парче, направо ми се струва най-позитивното ви. Start Over. Как може да започнем отначало?

Матей: Най-накрая дойде и позитивното! Не си падаме депресирани принципно, но всеки от нас обича меланхолията в музиката и често ни влече да пишем малко по-мрачни песни. Тази е от жизнерадостните. Когато имаме концерти, тя винаги идва като свежест, радост и носи в себе обнадеждаващия дух на младостта. Хората сме могъщи същества, макар че понякога се чувстваме крайно безсилни. На всеки се случва да падне. После обаче трябва да стане и да продължи, колкото и да е трудно.

Човек се учи цял живот и това е най-интересното. Вариантът да спреш и да се откажеш не е актуален. Той води само до разруха и смятам, че приятелите са едни от най-силните способи за преодоляване на страховити бездни. Те могат в критичен момент да предложат обективна гледна точка и да ни покажат вратички в задънени улици, така че са безценни. За да започнем отначало или да продължим напред, не се фокусираме върху проблемите, над които нямаме никакво влияние, а намираме онова, което можем да променим и си търсим пътя. Като вода.

Innerglow
Innerglow

-Колко трудно е да отвориш нова страница и да започнеш нещо начисто, да загърбиш старите грешки и проблеми?

Петър: Зависи от ситуацията, но понякога се налага човек да вземе решение и да продължи напред без да се вглъбява в миналото. При всяко ново начало е трудно, но трябва да се хванем за това, което ни кара да се усмихваме и да се фокусираме върху целите си. В трудни моменти човек е способен на много невъобразими неща и често изненадва и самия себе си.

-Случвало ли ви се е да започнете нещо отначало, не само в музикален план?

Петър: Мисля, че на всеки се е случвало да започне отначало по един или друг начин. Важното е да продължаваме, защото всяко ново начало е, всъщност, само стъпка от голямото приключение. Бих го сравнил с така наречения checkpoint в игрите или просто с начало на следващото ниво. Играта е същата, но предизвикателствата са съвсем нови.

-Мислите ли, че пандемията може да бъде такова ново начало?

Христо: Разбира се, всичко може да бъде такова ново начало. А този период предразполага точно към това, или поне към довършването на куп неща, които сме започнали отдавна, но така и „не остава време“ за тях. Тук искам да подсетя хората, че външният ни свят е огледало на вътрешния, важното е с каква нагласа оставаме в „некомфортен“ за нас момент.

-Промени ли се значението на музиката за вас в последните месеци?

Матей: Не бих казал, че се е променило значението й. За мен музиката винаги е била начин на живот и едно от най-ценните неща, които съпътстват дните ми. Нещо, към което мога винаги да се обърна и да ми е интересно и вълнуващо. В месеците, откакто започна пандемията, нейното влияние просто се засили още повече. „Планината е затворена? Хайде да посвирим!“, „Залата за катерене е под карантина? Има нова песен за довършване.“ Определено е в помощ.

-Ако днес трябва да дефинирате музика как бихте го направили?

Христо: Според мен музиката като дефиниция не би трябвало да се влияе от време. Това е магия!

-Кое е нещото, което ви дава сили да продължавате въпреки несигурното бъдеще?

Матей: Бъдещето така или иначе си е несигурно. Колкото и да си мислим, че знаем какво да очакваме от живота, той винаги намира начин да ни изненада и да ни държи будни и в очакване. За нас музиката е удоволствие, спасение, работа, цел и посока, или още по-силно – смисъл. Никой не би искал да изгуби смисъла, нали? Затова ние продължаваме смело напред, готови да посрещнем каквото се налага.

-За какво мечтаете?

Христо: Мечтая за мирни времена.

Тодор: И всички да станем някак по-смислени и осъзнати след това, което ни сполетя.

-Като гледах клипа така приятно ми извади очите този уолкмен. Откъде го намерихте? Каква му е историята? И въобще работи ли?

Innerglow Start Over
Innerglow Start Over

Тодор: Той наистина си има своята специална история и не е лесно да се намери такъв в днешно време. Предостави ни го една наша приятелка и слушателка, която знаеше колко е важно за видеото да намерим автентичен уолкмен.

Тя колекционира стари вещи и има уникални неща в колекцията си, но за пръв път неин предмет получава шанса да е звезда в музикално видео.

Уолкменът си е напълно работещ и това ми даде възможност по време на возенето с асансьора реално да слушам музика. Макар и не нашата, а на Judas Priest!

-А къде снимахте – този асансьор също е супер декор?

Петър: Предпочетохме да запазим в тайна местонахождението на асансьора, но ще споделим, че не искате да се озовете там през нощта.

-Вълнувате ли се от цифри (лайкове, гледания)? Има ли значение за вас, че музиката ви не влиза в класации като Трендига на Youtube за България?

Тодор: Интересуваме се от някои цифри дотолкова, че да добиваме представа как се развиваме в отделните платформи. Но не бих казал, че е нещо, което ни безпокои съня.

Ясно ни е, че не сме група, която ще чупи рекорди по гледания и слушания, особено пък в българската среда.

За щастие, смисълът и влиянието на музиката не могат да се измерят с цифри. А за нас основен принцип е, че всеки един слушател е изключително ценен. Особено в наши дни, когато каквото и да издадеш, директно се конкурираш с всичко най-популярно, което излиза по цял свят.

В тези условия е привилегия да има кой да открие нещо ценно в това, което създаваш.

Innerglow

-Правите ли опити и какви да излезете от границите на страната, защото музиката ви звучи конвертируема по цял свят?

Тодор: От самото възникване на групата идеята ни беше да развиваме универсално звучене, което не е ограничено до някой конкретен регион. Имаме амбициозни планове да излезем извън България, включително и с концерти и турнета, макар че пандемията разбираемо ни спира.

Засега важното е, че с всяка следваща песен стигаме до нова чуждестранна аудитория, което много ни радва и се изненадваме от колко страни ни пишат различни хора – от Щатите, Германия, Испания, Мароко.

Това обаче е аспект, в който се надяваме тепърва да се развиваме още.

*Innerglow се събират през 2017 г. и още с първата си песен „After You“ дава заявка, че няма да се движи в чужди коловози и ще отъпква собствена пътека между електронния и рок стила. Парчетата им имат доста китари, но и не по-малко синтове. Усеща се брит влиянието, но и миришат на нещо ново и модерно. До момента имат издадени 6 сингъла. Актуалният състав на групата е Тодор Ковачев – вокали и кийборд, Матей Христосков – ударни, Петър Желев – китара, Христо Михалков – бас. В момента квартетът подготвя първия си дългосвирещ албум, който по план трябва да излезе още тази година.

Четете още по темата