All The Rage – новата песен на Rolling Stones е на 47 години

Rolling-Stones-Aubrey-Powell-Hipgnosis

47 години след като записва в студиото в Ямайка първия вариант на парчето All The Rage (с друго заглавие тогава) и заедно с Кийт Ричардс го отхвърлят от официалния траклист на албума Goats Head Soup (1973) на Rolling Stones, Мик Джагър завърши започнатото през 2020-а.

Сега песента не само излиза официално за пръв път в третото преиздаване на тавата, която е на пазара отново от 4 септември, ами си спечели правото да бъде сингъл. Но историята и престоя й в прашните архиви близо половин век е повече от интересна.

Раждането

Всичко започва в края на 1972 в Ямайка. Мик, Кийт и Чарли Уотс, влизат в студио Dynamic Sound, заедно с тогавашния си китарист Мик Тейлър. Благодарение именно на последния китарите в албума са повече от виртуозни и носят онази фантастична смесица от безкрайно много влизания – блус, фънк дори пънк.

Периодът е малко по-особен за всички в Rolling Stones, след като взимат решението да станат данъчни емигранти и се местят във Франция веднага след хитовия албум Exile on Main St., излязъл по-рано същата година. Кийт има забрана за пребиваване от 9 държави и му се налага да се установи в Швейцария, която съвсем не харесва. Мик е купил знаковото си имение Stargroves през 1970-а, а през 1971-а е сключил единствения си официален брак – с Бианка Джагър. А на всичкото отгоре тъкмо се е родило първото от осемте му деца. И то не е от съпругата му, а от актрисата Марша Хънт. С две думи – страховита лична каша за капитаните на групата.

Композиране от дистанция

За пръв път Кийт и Мик не живеят в съседни хотелски стаи или през една улица. Налага им се да пишат музиката си дистанционно. Затова и Goats Head Soup е малко по-особен, защото е първият записан така. Двамата се срещат седмица преди да влязат в студиото в Ямайка, за да преговорят все пак по какво ще работят в новия албум на Rolling Stones. Срещата се случва в Швейцария. Именно там се ражда и баладата Angie, която шокиращо е избрана за първи сингъл след като целия свят очаква те да извадят нещо подобно на Brown Sugar.

Най-вероятно фактът, че не са работили никога разделени води до създаването на една камара “непотребни” парчета от студийната им сесия. В крайна сметка в първия вариант на Goats Had Soup влизат 10 песни с водещ сингъл – вселенския хит Angie. Част от гениалните им идеи от тогава са видели бял свят само като бутлег (неофициален презапис от студио или концерт, който се разпространява между фенове). Такава е и съдбата All The Rage цели 47 години.

You Should Have Seen Her Ass

От 1973 г. до сега песента се подвизава под заглавието You Should Have Seen Her Ass. Изсвирена е един единствен път заедно с пианиста Ники Хопкинс – на 25 ноември 1972 г. в студиото в Ямайка. Подуцент е Джими Милър, за който това е и последен общ албум с Rolling Stones. Не че нещо, но покрай супер звездите и пороците им Джими яко е нагазил в зависимостите и не е полезен повече за бизнеса, въпреки че стои зад емблематични албуми като Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) и Exile on Main St. (1972).

В неофициалния запис, който съществува от 1972-а, вокалите на Мик са толкова глухи, че до момента никой не е свалил текста напълно. Знае се само едно – вдъхновението идва от дупето на някоя дама. Коя е тя? Според нас и самият Мик не помни (върнете се няколко реда нагоре и вижте само колко жени са били накацали по него в този период).

„Тези песни за ужасни!“

След като Кийт и Мик решават за трети път да преиздадат Goats Head Soup през 2020 г. този път Ричардс предлага да преслушат и ремастерират някоя от неиздадените песни. Мик е пълна опозиция. “Всички тези песни са ужасни!” – това е моята реакция винаги на подобни предложения – “Напълно ненужни са”, споделя Джагър първоначлния си отговор. “Имам предвид, всъщност, винаги харесвам песните си, но тези са недовършени”, все пак уточнява той. След като чува обаче изчистените версии, певецът осъзнава, че “тези три песни имат своето място с останалите от албума”.

За All The Rage е нужна малко повече работа. При нея само китарите са напълно готови. Текстът е бил наполовина, а в крайна сметка Мик решава да го пренапише целия и в момента е чисто нов. Между другото това е единственият повод за критика. Част от феновете му смятат, че просто е искал да е политически коректен. За съжаление дамски дупета отпадат. Сега текстът е завидно по-егоцентричен и се върти около живота им на супер звезди. Хващащ и завладяващ е, а фънка в тази неподражаема музика е истинска класика.

Дали обаче песента не звучи твърде познато?

Кийт Ричардс надига завесата от къде идва това усещане – от еднаквостта им с Brown Sugar, излязла две години по-рано. “Да, от същият калъп е. Двете песни имат тясна връзка, може да се каже, че са братовчеди. Бях забравил за нея (All The Rage), докато не я чух отново. Сега като се замисля, явно има отражение от формулата на Brown Sugar.”

All The Rage както и предните два сингъла, които излизоха официално за пръв път тази година – Criss Cross и Scarlet с Джими Пейдж, са част от бонус диска от неиздавани материали, включен в бокс сета, делукс изданието на CD и винил. Тези специални издания включват още и лайв албума Brussels Affair, излизал преди това само като лимитирана версия и записан на концерт в белгийската столица, част от Европейското турне на групата веднага след излизането на Goats Head Soup през 1973 г.

Четете още по темата