Аланис Морисет – момичето, което лекува с музика

Such Pretty Forks in the Road е името на деветия студиен албум на едно момиче на 46, което сп. Rolling Stone нарече Кралицата на алтернативния рок. Канадката, покорила Щатите много преди Джъстин Бийбър и доста по-убедително от него – Аланис Морисет.

Цели 8 години й бяха необходими, за да завърши 11-те песни в тавата. Период, в който много хора не вярваха, че тя ще се върне на сцена. Тишина, която този артист използва, за да облече всичките си дяволи в музика и да ги изложи пред милиони уши. И ако през 1995 г., с излизането на Jagged Little Pill, критиката единодушно я нарече „гневна“, днес тя по-скоро е „смела“ и „осъзната“.

Авантюрата ми с Аланис, започна малко след нейния световен пробив и излизането на парчето „Ironic“. Този вселенски хит, който между другото тя не е искала до последно да включи в албума Jagged Little Pill и го е направила под натиска на близките си, естествено се въртеше до набиране на лентата в тийнейджърската ни компания. Тогава някой подхвърли, че приличам на нея. Уж безобидно подмятане, което всички започнаха да повтарят за кратко и ме накара да се възгордея в здравословни граници, за да събера сили да убия част от комплексите си. Ужасно важен момент за един тийнейджър.
Когато пуснах да преслушам целия Such Pretty Forks in the Road за пръв път, усещането беше подобно. Най-кратко бих го нарекла албум-ваксина. Вкарва отрова в малка доза, за да изгони голямата зараза от тялото и ума. Разбира се – безкрайно женски албум. И няма какъв да е друго яче, след като разказва личния живот на Аланис Морисет. Тя обича да казва за тавите си, че са „снимка на определен период от живота й“.

Осемте години, които Such Pretty Forks in the Road й отне, лично за нея бяха наистина преобръщащи. Тя стана майка на три деца, последното родено през 2019-та. Омъжи се за рапъра Mario „Souleye“ Treadway. Осъди бившия си мениджър Джонатан Тод Шварц на 6 години затвор, защото открадна от нея 5 милиона долара. Напусна Лос Анджелис, които я създаде.

Да си жена в средата на 40-те в Ел Ей, град, който боготвори жените между 17 и 29

 така тя описва последните си години в града на ангелите. Снимка на точно тази синусоида е новият й албум. В него всяка майка ще чуе собствените си страхове в период, в който тайно е страда от следродилна депресия. Всяка жена ще се разпознае в изкрещяното признание за различните ни зависимости – към работата, към храненето, към алкохола. 

Всеки демон, който нощем придобива перфектни цветни очертания, докато не мигаме в тъмното и сме най сами. Всеки е получил новите си одежди от Аланис и хвърлен пред погледа на всички без срам, разказан без шифри – направо, с думите, които нямаме смелост да изречем на глас. 

Аланис Морисет никога не е била срамежлива да говори директно за чувствата си. Затова Such Pretty Forks in the Road се чувства и няма никакъв смисъл да се анализира – какъв стил е, каква и е блендата, дали е акустичен, с кого го е правила, до къде се е изкачил в класациите. Нищо от това не е нужно!

Единственото важно е, че песните са писани от онова момиче, което застана голо по средата на улицата за да изпее „Thank U“, напълни една кола с четири свои аз-а, за да търси иронията в ежедневието си. Момичето, което изпитва панически страх от молци, но пък обожава да остарява. Което говори френски и английски, но от немския не помни нищо, въпреки че е живяла като дете в Германия. 

Има унгарски корени и брат близнак, който е с 12 минути по-голям от нея. Целуна Кари Брадшоу страстно в една серия на „Сексът и градът“ и се появи в образа на Господ в „Догма“ на Кевин Смит. Събира етерични масла и се стеснява от разпознаване на публично място. Пие червено вино и харесва да стриже коси. Започва с два поп албума в Канада, преди да я познаваме като рок звезда.

Четете още по темата