Pantera с паметен първи концерт в България! (СНИМКИ)

Pantera Copyright: Licata.bg

Случи се. След 20 години очакване, Pantera дойдоха и в България. Е, не в онзи състав, в който всеки фен е мечтал да ги види, но може би в най-добрия възможен вариант. Благодарение само на името на метъл зверовете от Тексас, емоциите стартираха от свръх високи нива. Още в началото обаче трябва дебело да се подчертае, че двете подгряващи групи – Black Tooth от Турция и нашите Odd Crew, не само подготвиха пълната зала „Арена София“, но и свириха на висота, достатъчна да ги нареди на едно стъпало с хедлайнерите.

Водени от Фил Анселмо, Pantera канализираха енергия в количества генерирани като от Ниагарския водопад, в стройни агресивни вълни, които изпращаха точно насочени към феновете. Е, бихме си пожелали поне малко по-добър звук точно за тази чиста доза екзорсизъм, но се задоволихме с наличното, с факта, че поемаме този момент на живо и с очи и с познанията си върху дискографията на бандата. А сетлистът беше сглобен от добре познати парчета и разсечен на две от видео поклон към покойните основатели на Pantera, братята Вини Пол и Даймбег Даръл. След възстановяването на бандата преди месеци на техните места застанаха барабанистът Чарли Бенанте (Anthrax) и китаристът Зак Уайлд.

Босият Анселмо, с типичната си дъвка, не спираше да говори на публиката с отличителния си глас, наподобяващ дизелов двигател дори в обикновена реч. Уайлд пък се появи на сцената с елек с ликовете на покойните членове на Pantera, като почит към музикалното им наследство. Бандата свири час и половина, предизвиквайки широки мошпитове със здрави пого сблъсъци. След като се появи гръмотевично зад огромно платнище с логото на бандата, точно толкова гръмотевично и слезе от сцена без бис. Безкомпромисни.

Публиката обаче не напусна „Арена София“ с усещането за недостатъчна доза метъл. Бяхме заредени подобаващо от страхотните две подгряващи банди. Турците от Black Tooth бяха истинска изненада за повечето от присъстващите. Адски енергични, музикално агресивни и емоционално напълно отворени към публиката. Буквално запълниха всеки сантиметър от сцената, а фронтменът – и от фронтстейджа, където се гмурна в погото.

Веднага след тях се качиха Odd Crew. Българите определено знаят как да стоят на сцени с подобни размери, натрупали опит и самочувствие от 25-те години заедно в непроменен състав. Бяха заложили на сетлист, в който преобладаваха парчета от по-старите им албуми, като само откриха лайфа си с „Morning Lights“ от последния „Dark Matters Part I“. За заблуда на фновете, които до последно спекулираха дали сетлистът им ще е от новите, по-мелодични, но тежки и мрачни парчета, дали ще е трибют на Pantera или ще е Best of. В крайна сметка Odd Crew излязоха с адски динамична селекция, която за нещастие взе и „жертва“ – фронтменът Васко Райков си тръгна с контузен крак. Пожелаваме му скорошно оздравяване! А за вас подбрахме снимки от снощните емоции:

Pantera:

Odd Crew:

Black Tooth:

Четете още по темата