Palaye Royale завихриха мощна буря в София (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Palaye Royale @ Sofia Copyright: Licata.bg/ Ivanichka Kyuchukova

Като дете гледах едно предаване, в което показаха кадри с кълбовидна мълния, влязла в дома на някакви хора. От тогава голям страх ме обсеби от тези природни явления. Оказа се обаче, че не било толкова страшно. Даже можело да е пречистващо. Усетих го щом Remington Leith влетя в зала 3 на НДК, снощи, 5 юни, заедно с братята си и групата си Palaye Royale, и се развъртя буквално из цялата зала още от първата песен.

Това беше втори концерт не безкрайно експресивната банда в София, след като за пръв път дойдоха миналата година. Бързото им завръщане у нас не отне и грам от удоволствието, нито пък от тяхната собствена енергия. И не говоря само за обикалянето на публиката от Leith с микрофон с кабел. Това момче навъртя десетки километри, тичайки без умора от единия до другия край на сцената и скача повече и от най-върлите си фенове.

(Виж още: Palaye Royale – има място за съвременни банди в българския концертен бизнес)

Не знаех какво да очаквам този път от триото след новината, че майка им е починала внезапно преди месец. Можеше с пълно основание да стъпят в страни от характерните си експресивни изпълнения и просто да довършат турнето. Но не. Те завъртяха рок машината си и накараха българската публика, съставена от предимно безсрамно млади хора, да пищи до припадък. Естествено, посветиха изпълнение на майка си, както и няколко пъти организираха мошпит в средата на залата.

Включиха в сетлиста си и чисто нови парчета от EP-то „Songs for Sadness“, излязло тази година, които, разбира се, гарнираха с най-разпознаваемите си парчета.

По време на концерта най-малкият брат Emerson Barrett, който обикновено седи зад барабаните, на няколко пъти смени позицията си, като ту сядаше зад пианото, ту хващаше китарата. Мултифункционална машина. В тези моменти Palaye Royale адски бързо се преконфигурираха, като оживял трансформър, показвайки безкрайните си възможности като инструменталисти.

ПРЕДИ ХЕДЛАЙНЕРА ДЕБЮТИРА „ЦАР ПЛЪХ“

Друг много ключов момент от вечерта беше при подгряващите групи. Първи на сцената се качиха „Цар Плъх“, новото алтер его на старата банда „Bloodrush“. Пауър триото, водено от Коста Коларов направи първия си концерт изобщо и буквално пробва възможностите на публиката, която, освен че се беше събрала в почти пълен състав още за тяхното излизане, пое новата банда дълбоко в обятията си. Момчетата изсвириха страхотен сет с все още неиздаден парчета, което ме кара да очаквам с още по-голямо нетърпение продукцията им. Изцяло на български и в новата посока, зададена предсмъртно от Bloodrush, „Цар Плъх“ направиха фантастично участие във вечерта.

Веднага след тях излезе провокативната словенка July Jones, която прикова погледите със секси визията си и привлече вниманието с лудешкото си подскачане и тичане по сцената. А за да вдигне настроението преди хедлайнера до максимум, на финала се гмурна дълбоко в публиката и изпълни финалното си парче от там.

Вижте всички снимки от концерта на Palaye Royale снощи, 5 юни, в зала 3 на НДК, по покана на Fest Team:

ЦАР ПЛЪХ:

JULY JONES:

Четете още по темата