P.I.F. и приятели представиха последния албум с Димо

P.I.F. 6 албум Copyright: Licata.bg

Свилен Ноев от Остава, Никеца и Иван Иванов от Casual Threesome, заедно с Иван Велков, Мартин Профиров и Христо Михалков от P.I.F., представиха на живо последният албум, който Димо Стоянов успя да запише с групата си, преди да си отиде от този свят в края на 2020 г.

Люба и Ая Copyright: Licata.bg
Жената и дъщерята на Димо – Люба и Ая, се присъединиха към групата
Снимка: Licata.bg

На сцената на клуб Joy Station в София се качи и съпругата на музиканта – Люба, заедно с голямата им дъщеричка Ая, за да разкаже повече за всяка песен от тавата P.I.F. 6. Албумът съдържа 9 песни, като първите шест са кръстени Опус и са номерирани с цифрите от 1 до 6. Включени са още три, добре познати песни – любимата на всички „Приятел“, „О“ и парчето, което бандата направи в подкрепа на борбата с множествената склероза „Понякога“. Албум, вдъхновен от любовта, но не между мъжа и жената – така описа P.I.F. 6 жената, която е наблюдавала процеса по създаването му най-отблизо.

Опус 4 е първият сингъл от P.I.F. 6

Следващият сингъл от P.I.F. 6 най-вероятно ще е Опус 2, за който Люба и Димо са обсъждали дори заснемането на нетрадиционно paper cut motion видео от изрязани от хартия фигурки. “Спомням си как, докато чакахме Ая да свърши балет, Димо започна да изрязва едни космонавти. Надявам се да можем да реализираме това видео”, обеща от сцената Люба.

Историята на Опус 3 също е интересна. Припевът е записан от анголски детски хор на техния език банту. Децата, които учат във Варна, много харесвали музиката на P.I.F. и пеели техни парчета. Бандата дори ги поканила да се включат в техен концерт, където заедно да изпеят „Приятел“. Малко след това се родила идеята да направят обща песен.

Христо, Мартин и Иван P.I.F. Copyrightç Licata.bg
Иван Велков (основател и китарист), Мартин Профиров (барабани) и Христо Михалков (бас) продължават приказката P.I.F.
Снимка: Licata.bg

Опус 5 е пък е любимото парче на барабаниста на бандата Мартин Профиров. А Опус 6, Димо е написал за майка си, която изгуби преди две години.

P.I.F. 6 категорично ще се нареди до най-важните албуми на групата. Всяка песен е послание, всяка песен е следващ сингъл. Всяка песен носи толкова много Димо, а докато го слушаш те побиват необясними тръпки от пророческите текстове. Емоцията е толкова остра и недвусмислена, че по време на представянето почти всеки в публиката се движеше по назъбените върхове на синусоидата между сълзи и смях.

Никеца и Иван Casual Threesome Copyright: Licata.bg
Никеца и Иван иванов от Casual Threesome се присъединиха на сцената за някои от емблематичните песни на P.I.F.
Снимка: Licata.bg

След като пуснаха всички песни на запис, Иван, Мартин и Христо решиха да загатнат за това, което предстои да  се случи на турнето им „Приказката P.I.F.“. На сцената се качиха Свилен Ноев от Остава, Никеца и Иван от Casual Threesome, за да изпеят някои от вечните парчета на групата като „Вали“, „Колело“, “Приказка”, „Приятел“, „Оставам тук“.

Свилен Ноев Остава Copyright: Licata.bg
Свилен Ноев ще се присъедини и към турнето на P.I.F.
Снимка: Licata.bg

Заедно с приятели на групата, P.I.F. ще направят концерти на 13 юни в Летния театър във Варна (гости – Свилен Ноев, Прея и Ерсин от Jeremy?), 16 юни в Летния театър в Бургас (гости – Дичо, Свилен Ноев, Прея и Ерсин от Jeremy), 24 юни в Арена София (Колодрума в Борисовата градина, с гости – Графа, Дичо, Свилен Ноев и Ерсин) и на 25 юни в Пловдив, Stage Park (гости – Графа, Дичо, Свилен Ноев и Ерсин). Билети за тези уникални по рода си концерти ще намерите ТУК!

Четете още по темата