Благодарим, ОСТАВА! (СНИМКИ)

Остава на 30 @ Зала 1 на НДК Copyright: Licata.bg

След първия самостоятелен концерт на Остава в Зала 1 на НДК снощи (7 октомври), с който групата отбеляза 30-тата си годишнина на сцена, можем да кажем само „Благодаря!“

Е, ще кажем и още няколко неща. Остава са първата българска алтернативна банда, която поема риска да направи концерт в тази зала, отредена по традиция за родната естрада, чуждестранни гости и, от време на време, поп артисти. И го направи. По най-добрия начин. С впечатляващо звуково и светлинно шоу, най-подходящия и премислен сетлист, който можеше да подберат от шестте си албума, и сценично поведение, достойно за размерите на тази сцена.

Всъщност, след концерта на Остава, в Зала 1 ще излязат и Jeremy? (22 ноември), а в Зала 3 – Hayes&Y (1 декември). Родната алтернативна сцена започва да се легитимира, прави исполински усилия да достигне до повече хора и да промени музикалната карта на страната. А това заслужава само уважение.

(Прочети още: Жоро и Свилен (Остава): Всички песни на Остава са за секс)

ПРОДУКЦИЯ

Свилен, Жоро и компания напълниха залата и впечатлиха с продукция. Сцената беше на две нива, мултимедията, дело на София Добрева (Nolita.no), обгръщаше групата от всички страни и преобрази соц. лицето на тази зала до неузнаваемост. И в центъра на всичко това музикантите, които чакаха 30 години този момент, се чувстваха заслужено добре. Ясно личеше адреналинът, с който застанаха пред публиката си – семейството, както не веднъж нарекоха феновете. Не промениха маниера си и както обикновено не бяха щедри на думи, но на движения – определено се усети разликата. Свилен беше забележително енергичен, в началото – направо експлозивен, а от неговия устрем се повлияха и всички останали в групата, които изпълниха красивата сцена с присъствие.

Концертът започна с една кратка ретроспекция от 6 песни – по една от всеки албум, подредени в поредността на излизане. Публиката в София се наслади на доста повече парчета от новата тава на Остава – „Кислород“, сред които „Мама“, „Помощ“, „Саботаж“, „Сателит“. Останалата част от сетлиста бяха хитове – „Шоколад“, „Внимание“, „Океан“, „Моно“, „Лондон, Париж, Берлин“ и още по-стари – „Мини тяло“, „Поля от слънчогледи“, „Мъничко човече“, „Ние сме волни“.

(Прочети още: Глътка чист „Кислород“ от Остава в Sofia Live Club (СНИМКИ))

ПЪНК

Дали се харесва на някого или не, Остава е една от онази шепа банди, и единствената, която никога не е спирала да концертира активно, заради които днес има алтернативна сцена. С онзи пънкарски бунт в началото на милениума, със създаването на Жълта музика, те показаха среден пръст на всички, които твърдяха, че за подобни песни няма място у нас. Направиха си място. Направиха място и за останалите, за всички, които и до днес се захващат да правят алтернативна музика и стъпват удобно в проправената пътека. А сега Остава проправят нова – качват тази музика на представителна сцена, вадят я от клубовете и дават надежда за промяна. И както сами казват: „Може да сме чичковци, но още сме в играта“!

ПРИЯТЕЛИ

Преди тях излязоха приятелите им от „Анимационерите“, с които заедно започнаха революцията в музиката през 2000-та. Гурко и компания върнаха жеста за поканата, като вдигнаха публиката на крака още от първата песен. И така до последната. Стегнат и супер динамичен сетлист: „Електро“, „С хавайски изпечен нос“, „Сноуборд“, „Котки в кожен салон“, „Вдишвам“, „Има риск“, „Бар гуд“ и „Карам като луд“. Пинг-понг Галя пък отвори вечерта, като се погрижи за правилното музикално внушение и настроение, докато публиката заеме местата си.

Четете още по темата