Глътка чист „Кислород“ от Остава в Sofia Live Club (СНИМКИ)

Остава - промо албум "Кислород" @ Sofia Live Club Copyright: Licata.bg

Тези дни, из мрежата, някой беше написал: „Когато българска, 90-тарска банда издава нов албум, денят е специален“. И, да, по дяволите, специален е! Защото „Остава“ е една от много малкото родни банди, които имат 30-годишна активна кариера. Никога не са спирали да концертират и винаги са пълнели клубовете без проблем. И издават нова продукция. Е, не толкова често, колкото на почитателите им се иска, но го правят достатъчно регулярно, за да докажат, че не спират, вървят напред и не се отказват.

Седем години, толкова им отне, за да издадат нов албум, след „Океан“ (2015). Въпреки че се бяха зарекли да не правят вече толкова големи паузи (между „Rock&Roll Song Designers?“ и „Океан“ също минаха 7 години), новият – „Кислород“, видя бял свят едва вчера, 20 май 2022 г. Но пък смело можем да кажем – цялото чакане си заслужаваше.

КИСЛОРОД

Ясно личи една различна „Остава“ в 12-те парчета. Музикално поемат към едно по-модерно инди звучене, с на моменти яки гръндж китари. Но най-голямата разлика е в текстовете. Определено меланхоличен, „Кислород“ носи някаква интелигентна обреченост. Част от парчетата, които влизат в албума („Взлом“, „Гений“, „Саботаж“) са добре познати и писани доста преди останалите. Новите 9 песни, бандата е завършила и записала за има-няма 4-5 месеца и в тях ясно личи едно общо усещане – повече меланхолия, по-малко рокендорл.

КОНЦЕРТЪТ

С още един албум по-богат репертоар и „Остава“ могат да контролират още по-прецизно настроенията на публиката си на живо. Това ясно доказателство дойде снощи, на представянето на „Кислород“ в Sofia Live Club. Момчетата успяваха само за една песен преход да притаят публиката, а после да я докарат до пълен екстаз и луди подскоци и след това отново да я вкарат в тишина. Клубът отдавна не беше изпитвал реално затруднение да събере посетителите си както снощи, заради което беше отворен пълният му капацитет и работеха и двата бара!

Повече от два часа с нова музика и всеки един голям хит подариха „Остава“ на щастливците, които имаха възможността първи да чуят новия албум на живо. За всички, които не успяха да стигнат до представянето, бандата качи „Кислород“ в дигиталните платформи (виж след Галерията със снимки!) и може да се насладят на студийния запис, който е истински „кореком“ – суров, но прецизен.

С една дума – не пропускайте това лято да гледате някъде на живо „Остава“ и да чуете новите парчета (заглавното определено ни влезе в главите от две слушания). Има много хляб още в тези момчета!

Четете още по темата