Hills of Rock Sofia (Day I) – балкански страсти и хипноза от Placebo (СНИМКИ)

Placebo @ Hills of Rock Sofia Copyright: Георги Ачов за Licata.bg

Големите рок фестивални емоции се завърнаха след двегодишна пауза с първото издание на Hills of Rock Sofia. Паркът до Летище София стана домакин на диво подскачане с Dubioza Kolektiv, балкански страсти с Bazzookas и Koza Mostra, рок изживяване със Sisters of Mercy, за да дойде финалът на първата вечер (2 юли) с отваряне на всички чакри с Placebo.

(Прочети още: Dubioza Kolektiv: Искаме да накараме хората да танцуват и мислят едновременно)

DUBIOZA KOLEKTIV

Рецептата за гарантиран купон в България винаги е носела името Dubioza Kolektiv. Колкото и пъти да идват босненците у нас, толкова пъти ще пълнят концертите си, защото винаги успяват да направят невероятна връзка с публиката. Основна заслуга за това има освен лудото им сценично поведение, така и фронтменът Алмир Хасанбегович, който през по-голямата част от времето говори на много приличен български. Всеки път Dubioza се появяват с някоя неочаквана щуротия на сцената. Този път това беше „най-модерната караоке машина“, състояща се от трима души вдигнали картони с надпис “LA-LA-LA”, с които помагаха на феновете за „сложния“ текст. Или пък човек-робот, направен от кашон… Все малки трикове, които обаче вдигат настроението до точката на кипене или до силна болка в краката. И всичко това разнообразено с чисто нови парчета от албума “Agrikultura”, който излезе само преди месец.

PLACEBO

Не по-малко горещо, но със съвсем по-различен заряд, беше появяването на дългоочакваните Placebo на сцена и то с новия им албум „Never Let Me Go“, който излезе през март тази година. Голяма част от сетлиста на бандата беше именно от новата им продукция (Виж сетлиста по-долу!) Безобразни професионалисти, Placebo бяха подготвили стегнат сет с продължителност – малко повече от час. Най-вероятно сгъстеният им концертен график не позволи на бандата да награди българската си публика с бис, но по време на основното си изпълнение Брайън Молко и Стефан Олсдал буквално хипнотизираха феновете. Всеки от двамата смени поне по 7-8 китари, което се случваше по-бързо от скоростта на светлината. Точно преди да се качат на сцената, изпратиха послание на публиката, изписано на видеостената с молба феновете да не снимат с телефоните си, а да се насладят на концерта. В последно време все по-често големите групи апелират за това, а някои банди слагат и пълни рестрикции за употреба на мобилни устрoйства по време на концертите им.

ТАЗИ ВЕЧЕР

Страхотният звук и осветление, както и голямата, достойна сцена, допринесоха за още по-силно усещане за голямо събитие, каквото отдавна не сме имали на открито в София.

Тази вечер (3 юли) фестивалът продължава с единственото българско присъствие тази година – Odd Crew (17:20-18:20), джипси пънк бандата Kultur Shok (18:50-19:50), шведите Solence (20:20-21:20), метъл кор урагана Ill Nino (21:50-22:50) и бруталните Five Finger Death Punch (23:30-01:00) А след това на основната сцена продължава купона за феновете на електронния звук с Hills of Bass.

СЕТЛИСТ PLACEBO:

 1. Forever Chemicals
 2. Beautiful James
 3. Scene of the Crime
 4. Happy Birthday in the Sky
 5. Bionic
 6. Surrounded by Spies
 7. One of a Kind
 8. Sad White Reggae
 9. Try Better Next Time
 10. Too Many Friends
 11. Went Missing
 12. For What It’s Worth
 13. Slave to the Wage
 14. The Bitter End
 15. Infra-red
 16. Running Up That Hill (A Deal With God)

СНИМКИ:

© Георги Ачов за Licata.bg

Четете още по темата