Vieux Farka Toure с първи концерт в България (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Vieux Farka Toure @ Sofia Copyright: Licata.bg/ Rumina Georgieva

Блусът уж е измислен в Америка, уж е интернационална музика, която се свири и слуша еднакво успешно по цял свят, но блусът от Африка е нещо съвсем различно. Не само звучи различно, но и се усеща различно. Особено ако го свири Vieux Farka Toure (Вийо Фарка Туре) със своя фантастичен квартет. Те гостуваха за първи път в България снощи, 2 юни, по покана на Аларма Пънк Джаз и платформата АфроВизия.

Vieux Farka Toure е син на легендарния Али Фарка Туре и пристигна в София 56 години след като баща му свири на Младежкия фестивал тук и купува първата си акустична Кремона, а след това е признат за един от стоте най-велики китаристи на всички времена. Синът обаче е не по-малък музикант и е неизбежно да се разпознае как влага цялата си душа в композициите си и изпълнението им на живо. Vieux създаде особена атмосфера на спокойствие и щастие в голямата зала на клуб Mixtape 5, която беше завладяна от безвремие, изпълнено с усмивки, танци и безгрижие.

Извън музикалния си път, Vieux Farka Toure се занимава изключително с благотворителност чрез фондацията си Amahrec Sahel, с която от 2012 г. оказва хуманитарна помощ за възстановяване на Мали и Сахел, подпомага училища, сиропиталища, културни организации и закупува инструменти за млади музиканти в Мали. Ръководи и фондацията „Али Фарка Туре“, управляваща културното наследство, завещано от баща му и посветена на развитието на културата в Мали.

Преди групата на Vieux Farka Toure, на сцената се качи електрическият псайкъделик-джаз квинтет на живеещия между София и Амстердам перуански перкусионист и композитор Пиеро Епифания. Заедно с него на сцената излязоха четирима български виртуозни музиканти – Димитър Горчаков (клавишни), Александър Логозаров (китара), Радослав Славчев-Riverman (бас) и Васил Вутев (барабани). След дебютния си албум „Miles, los amigos” (2022) групата вече записва парчета за втори, част от които изсвириха на живо.

Vieux Farka Toure:

Piero Epifania Electric Band:

Четете още по темата