Васко Василев се завърна в зала 1 на НДК (СНИМКИ)

Васко Василев Copyright: Licata.bg

Само няколко дни след като навърши 51 години, и точно ден преди да обяви летните си концерти в България за 2022 г., Васко Василев срещна родната публика с изцяло класическа програма.

Въпреки пандемичните ограничения, които наложиха зала 1 на НДК да отвори врати за виртуозния цигулар, но пред ограничен брой любители на музиката, концертът не беше лишен емоцията си. Солистът на Ковънт Гардън преведе скритите зад маските лица през радост и тъга, накара ги да потрепват в бързия ритъм или да се отпуснат в нежните мелодии, само със силата на лъка си.

Макар да беше избрал изцяло класическа програма, бунтарят във Васко Василев надничаше зад ревера на сакото му. Силно емоционален, той мигновено се свърза с публиката и обе цялата сцена. Изключително внимание прикова към себе си с изпълнение без лък, само с пръсти, на „Пицикато полка“. Вълнението му от срещата с родните почитатели след толкова отменени и пренасочени концерти не можеше да бъде скрито. Един от емоционалните му пориви трябваше да бъде последван от кратка техническа пауза, в която музикантът успя да се справи с гътнатата стойка и таблет с партитури. Но в крайна сметка Васко с усмивка призна, че вълнението го води.

Три пъти публиката връщаше на сцената с дълги аплодисменти един от българите, чието име най-често споменаваме в чужбина като национална гордост. Последният бис беше посрещнат на крака пред таланта на Василев.

Следващите му срещи с българската публика са на 30 юни в Летен театър Варна, 2 юли – Летен театър Бургас и 5 юли на столичния стадион „Юнак“.

Четете още по темата