Tarja Turunen стартира мрачното си коледно турне в София (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Tarja Turunen - Dark Christmas @ Sofia Copyright: Licata.bg/ Rumina Georgieva

Северната метъл кралица Tarja Turunen стартира европейското си турне „Dark Christmas“ от София снощи, 3 декември, с много емоционален, празничен, но и мрачен концерт на противоположности.

Сетлистът беше съставен от песни от новия коледен албум на Tarja „Dark Christmas“, който излезе преди по-малко от месец и на който е посветено турнето. Както и от парчета от предишния ѝ тематичен празничен албум „From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)“ (2017). Звучаха коледни класики като „O Come, O Come, Emmanuel“, „O Tannenbaum“, изпълнена на немски, „Silent Night“, „Jingle bells rock“.

Класически коледни песни, преаранжирани в готик звучене, точно както добре познаваме работата на финландското сопрано, завладяха пълната зала 3 на НДК с мрачното си и едновременно величествено звучене. Този звук беше постигнат благодарение и на хора и симфоничния оркестър на диригент Христо Павлов, а на сцената се качи и детски хор, какъвто за пръв път Tarja включва и в студийните записи на „Dark Christmas“.

Точно като звученето на концерта, съчетаващо противоположностите на празничните песни с тъмното настроение на готик аранжиментите, и певицата символично смени дрехите си. Първоначално излезе с богата бяла рокля, а след това се преоблече в черна за финала. Тогава изпълни и мощното „Walking in the air“, което получи една от най-бурните реакции на публиката, внасяйки нотка от звученето на Nightwish.

Tarja определено донесе коледната атмосфера, като едновременно се усещаха и мрак, и напрежение. Беше много топла към българската публика, към която нееднократно е демонстрирала специално отношение, и дори чухме думи на български, както и обещание да се върне отново.

Може да станете част от магията на „Dark Christmas“ на Tarja Turunen благодарение на фоторазказа на Румина Георгиева за ЛИЦАТА:

Четете още по темата