Steve Vai направи шеметно шоу в София (ГАЛЕРИЯ)

Steve Vai @ Sofia Copyright: Licata.bg

Маестро Steve Vai се завърна на българска сцена с невероятно китарно шоу снощи, 25 април, в зала 3 на НДК. София беше една от спирките в европейското му турне Inviolate Tour, в подкрепа на едноименния албум, който излезе през 2022 г.

HYDRA

Големият акцент на вечерта беше уникалната китара Hydra, на която Vai свири за пръв път у нас. Тя е модел на Ibanez– с три грифа (два китарни и един бас) и още десетки функции, което я прави един от най-интересните музикални инструменти в света. На нея прозвуча парчето „Teeth of the Hydra“ от „Inviolate“.

Сетлистът на гениалния китарист беше повече от разнообразен. Разделен на 4 части, той включваше изпълнения както от по-ранните му записи; парчета от „Inviolate“; така и песни от съвсем новия му албум „Gash“, който излезе в края на януари.

WORK HARD

Истината е, че докато гледах Vai как танцува по струните със или без слайд, си дадох сметка колко рядко се замисляме какъв невероятен труд в продължения на десетилетия (при него точно 4), всеки ден, часове наред, е да свириш, за да достигнеш съвършенството. Това, което дава право на цял свят да нарича този музикант гений, е много повече упоритата му работа, отколкото талантa. Факт, че Steve Vai буквално се слива с музиката и вибрира с всяка една честота на нотите, които изтръгва от инструмента. Дори тялото му резонира в хармония си китарите, а устните му мълвят през цялото време, докато е пред публика, тайни мантри. Този човек е китарен бог, но не по божия промисъл, а по собствена воля.

ВИРТУОЗЕН БЕНД

Vai излезе пред пълната Зала 3 на НДК с не по-малко виртуозен бенд – Philip Bynoe (бас), Jeremy Colson (барабани) и чисто новия член в групата, младия Dante Frisiello на китара, който замести дългогодишния китарист на маестрото – Dave Weiner, който се оттегли само преди 3 месеца. Всеки от тримата получи от Vai своите „5 минути слава“ и демонстрира фантастични способности, докато лидерът им сменяше дрехите и китарите си. За една песен време Vai покани на сцената и трите китарни роудита, с които направиха супер шоу с хореография. А финалът беше посветен на малко вокално представяне от страна на роудито на Philip Bynoe и отново на Hydra-та.

Гостуването на Steve Vai беше по покана на Blue Hills Events.

Четете още по темата